bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Mikor a VB beköszönt

Oli18 2010.06.18. 10:36

A labdarúgó világbajnokság a harmadik legnézettebb sportesemény a világon. Csak az Olimpia és az amerikai foci döntője, a Super Bowl tud több nézőt a televíziók elé ültetni. Az idei VB ugyan hagy kivetni valót maga után (kevés gól, defenzív játék, vuvuzela, stb.), de még idehaza is több mint egy millió embert érdekel.

A labdarúgó világbajnokságnak nagy hagyománya van, főleg az olyan foci szerető országokban, mint nálunk. Noha válogatottunk továbbra is súlytalannak számít a nemzetközi mezőnyben, a történelmünknek köszönhetően még ma is közelinek érezzük magunkhoz a sporteseményt. Így nem csoda, ha az ember az utcákat járva válogatott mezbe bújt fiatalokkal, vagy a vuvuzela elviselhetetlen zúgására panaszkodó öregekkel találkozik. Szinte minden beszélgetésben felmerül a világbajnokság, néha pozitív, néha negatív aspektusból. A hazai televíziós adatokat elnézve ezen nincs is mit csodálkozni.

A nézettségi adatok tekintetében természetesen az esti találkozók emelkednek ki, hiszen egy átlagos magyar családnak ekkor jut ideje a televíziózásra. A nyitó nap esti mérkőzése (a Franciaország-Uruguay összecsapás) még csak nyolcszázezer nézőt tudott a TV elé ültetni, de a hét végi két találkozó (az Anglia-USA és a Németország-Ausztrália) már egymillió fölé jutott. A nézettségi szempontból kiemelt korosztály (vagyis a 18-49) bő 40%-ot tudhat magáénak, ebből is látszik, hogy az életkori megoszlás eléggé heterogén, az öregek és a gyerekek is leragadnak a televíziók előtt. Csak összehasonlításképpen, a hétvégi Forma 1-es nagydíjat 940.000 néző követte figyelemmel, ebből a kiemelt korosztály a felét tette ki. Hamiltonéknak most szerencséjük volt a hazai nézettséggel, hiszen a kora esti futam pont két VB mérkőzés között került megrendezésre.


Forrás: www.pitchinvasion.net

A világbajnokság nézettségi adatai azonban torzítanak, hiszen nem mérik azokat a nézőket, akik például egy-egy szórakozóhelyen összegyűlve, társaságban nézik az összecsapásokat. Pedig ilyenekre bőven van példa, főleg a hétvégi mérkőzések esetében (az AGB Nielsen felmérése szerint akár 15%-nál is nagyobb lehet egy-egy mérkőzés nézettsége). Valószínű tehát, hogy a VB dominanciája még nagyobb a fő műsoridőt tekintve. És még messze a vége. A korábbi tapasztalatok alapján, ahogy nő a tét, úgy nő a nézők száma. A kieséses szakaszban tehát nem kell meglepődni, ha majd másfél milliónál is többen kapcsolnak át a királyi televízióra.
 


Címkék: média nézettség világbajnokság labdarúgás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr482090931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de ez milyen hülyeség az elején. A Super Bowl egy este, az Olimpia 20 nap kb, a vébé meg egy hónap. 1 meccs nem hasonlítható össze 64-gyel, vagy olyan eseménnyel, ahol van 50 sportág.
süti beállítások módosítása