bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Mi lesz veled, VB?

JackBlack 2009.11.14. 15:08

Azon gondolkodám, vajon miért nem éri meg világméretű sportrendezvényeket közvetíteni? Mert nem éri meg, ha adunk az illetékesek véleményére. Legutóbb a 2010-es dél-afrikai viadal közvetítése kapcsán robbant ki egy kisebb „botrányocska”. Nézzük a számokat, és találgassuk a miérteket.

 kép: www.jamati.com

Persze az MTV cirkuszol megint. Az én fejemben lévő kis világban minden magyar érdekeltségű, vagy a világ legtöbb sportrajongóját megmozgató sportesemény közvetítésének a helye a köztelevízió lenne. Azért, mert mindenhol ingyenesen lehet nézni, van, ahol még csak szobaantennát sem kell venni hozzá, annyira erős a jel. Tehát elvileg ez lenne az a csatorna, amelyiken a legtöbb embert lehet elérni. Lehetne, ha ténylegesen néznék is az emberek, de sajnos nagyon kevesen kíváncsiak a „királyi televízió” műsorára. Hogy miért, az nem ennek a cikknek a témája, nem tarozik ide. Mert egy futball VB-t látni kell, ha kijutott a nemzeti válogatott, ha nem. Sokkal szegényebb lennék, ha 98-ban, igen fiatal fejjel nem láthattam volna, Zidane-ék hogyan zúzzák szét a világ legjobbjainak tartott brazil válogatottat, sőt továbbmegyek, nagyon rosszul érezném magam sportrajongó létemre, ha nem láttam volna Roberto Baggio „ezt jól el…..-tam” fejét az ominózus tizenegyes után, vagy Baresit, ahogy sír, mint egy kisgyerek. Pedig az kilencvennégyben volt, (gyors fejszámolással) 11 éves sem voltam még akkor. Most meg (mindegy, hogy milyen körülmények miatt) arról szól a fáma, hogy az MTV lehet, hogy lepasszolná, a tv2-nek nem kell, az RTL Klub nem is akar ajánlatot tenni, a DigiSport érdeklődik egyedül, de ők is csak felmérik a lehetőségeket. Magyarul számolnak.

 kép: www.overberginfo.com

Számolnak, mert úgy tűnik, hogy a tv2-nek mégsem érte meg a Bajnokok Ligája. Ha épp nem a Debrecen játszik, akkor veszteséges az üzlet. És egy kereskedelmi csatorna esetében ez válóok. Kb. 6-700 millió forintnak megfelelő eurót fizetett a MTV és a Viasat3 a BL közvetítésekért, összefoglalókért, mindenért. Azt mondják, a piaci verseny erősödése miatt a tv2 kétszer ennyit fizet, tehát akkor számoljunk 1,5 milliárd forinttal. Ezt kéne visszahozni kb. 6 hónap alatt, két hetente egy meccsel, plusz összefoglalók, plusz magazinműsor. Nekem nem tűnik lehetetlennek (ha mégis tévednék, kérem, végre javítson ki konkrét számokkal). Én egyszerűen úgy vélem, hogy a tv2-nél nem megfelelő emberek ülnek az érintett székekben. Ez egyre világosabb. De hogy már az RTL Klub és az MTV is úgy gondolja, hogy nem tudná visszahozni azt a pénzt, amit rá kell fordítani egy VB-re, az már elgondolkodtat. Vajon ennyire irreálisan sokat kérnek a közvetítésért, és egy közel tízmilliós ország tényleg nem képes kitermelni azt a nézettségi átlagot, amivel annyi pénzt lehet keresni, hogy megérje? Ezt nem tudjuk, mert üzleti titokra hivatkozva az MTV nem mond számokat. Vagy simán az a helyzet, hogy csak a minél nagyobb hűhó kedvéért rinyálnak, mert éppen véletlenül költségvetésről szavaznak a parlamentben, ami vastagon érinti az állami televíziót is? Igazából mindegy is, mi az ok, az én véleményem az, hogy mindegy mennyibe kerül, a Magyar Televíziónak minden sírás-rívás nélkül közvetítenie kéne egy ekkora méretű eseményt. Mert már az ókori rómaiak is jól tudták, hogy a népjólét fő hozzávalója a „panem et circenses”, azaz a kenyeret és cirkuszt elv. Mivel a kenyér mostanában nem túl biztos pont, legalább a cirkuszt meghagyhatnák, és ne belőlünk csináljanak bohócot. (és most cinkosan kacsintok, mert nem csak az MTV-re és a VB közvetítésre gondolok, ha már médiáról van szó…).
 


Címkék: rtl klub tv2 mtv vb labdarúgás digisport

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr581524812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A magyar női labdarúgó válogatott mérközéseit teszem szóvá.
Magyaroroszág 21.század. Még ezt sem tudják rendesen megszervezni.
Én viszont örülök ha nem pénzeljük a FIFA-t. Nekünk nem üzlet a fociVB ha nincsenek magyar résztvevők. Ébredjenek már rá.
A foci nem közszolgálati, honnan veszed ezt a marhaságot?

Ha belegondolok, hogy a 2006os VB-t milyen riportekerrek, milyen meccseket közvetítettek az M1n. Hát jobb is hog nem csinálják.
Ami meccs érdekel, nézd meg neten vagy szaladj le egy kocsmába. Hirtelen kiderül, hogy a sok fociszurkolót (a sokaság miatt lenne szerinted közérdek) rohadtul nem érdekli és inkább mónika meg balázs show...
@Pukker: a 2006-os vb-t az RTL klub közvetítette te szerencsétlen... azért volt olyan, amilyen...
a foci vb közvetítése valóban nem közérdek, arról nem is beszélve, h az, h "nincs pénz", elég erős érvnek tűnik. az mtv az államtól nem kap pénzt, hitelt sem vehet fel (ez egyébként szerencsének is tekinthető) - meg van kötve a kezük.

érdekesebb kérdés, h vb-t közvetíteni nem üzlet. ez csak nálunk van így?
@Pukker: a foci nem közszolgálati, tényleg, De szerintem annak kéne lennie. Nem a magyar fociról beszélek, hanem a VB-ről.
A 2006-os vébédöntőt a négy évnél idősebb tévénézők közül 2006-ban 2,6 millióan nézték végig az RTL Klubon. Ez 54,9%-os közönségarányt hozott, ami azt jelenti, hogy a meccs idején százból 55 néző a focit figyelte az adott műsorkínálatból- ez feltűnően magas arány. Ezt nem én találtam ki, ez felmérés. Ez többség, nem is kicsi, akárhogy is számolom. És tényleg az RTL Klub adta a VB-t.

@Lacóka:

szerintem nálunk sem lenne így, csak szar a marketing. Vagy szarok a tv-k üzletkötői.
@szeme közé, laposan!:
szörnyű volt az tuti, egri viktor még annál is olyanabb.
@Pukker: én sem bírom egri viktort. Azt hiszi vicces, de kb. annyi a humorérzéke, mint egy rakás eleféntszarnak. Szeritnem.
@Pukker: Világi Péter és Léderer Ákos hangjától felmegy a vérnyomásom és kedvem támad féltéglával beverni a képernyőt. Egri Viktor unalmas és hülye, de legalább nem akarok kárt tenni semmiben a hangjától.
@JackBlack: De látod, mégse üzlet!

Szerintem aki akar bármelyik meccset megnézheti, legfeljebb le kell ballagnia egy kocsmába. olimpián se közvetített minden magyar számot a tv, mégis láttam ami érdekelt.
Egy magyar focirajongó ma német, spanyol, olasz és fene tudja még milyen meccseket nézhet nap mint nap. Lehet lemarad egy costarica japan derbiről, esetleg egy csoportmeccsről, de a sztárokat tényleg megnézheti bárhol.
Nem látjuk a NHL, NFL döntőket usa-ból, pedig az sem kis sportesemény. vagy egy NBA meccs sem. Mindegyik VB egyébként és valóban legázolnak mindenkit a világon.
Sose felejtem el a 92es olimpiát, addig csak sejteni lehetett hogy egy magic johnson miért über alles. Én kosaraztam és nekem nagy sztár volt kukoc, petrovic vagy sabonis. legyalázták őket az amcsik. Ennyit arról, mit nevezünk VBnek.
@Pukker: David Robinson
Patrick Ewing
Larry Bird
Scottie Pippen
Michael Jordan
Clyde Drexler
Karl Malone
John Stockton
Chris Mullin
Charles Barkley
Earvin "Magic" Johnson, Jr.
Christian Laettner

Egyébként meg emlékezzünk meg ezekről, ma is sírva fakadok ha a játékukra gondolok... Ennyi zseni egy kupacban...
@nadivereb: sose hittem volna hogy visszasírom Jenőt, mert nagyon utáltam. De tényleg szeretném ha ő lenne a minimum... De még maximumként is elérhetetlen a mostaniaknak. Inkább egy belassult (észler, svcejc) Vitray vagy faragu
@Pukker: Én pont a costa rica-japán meccsek miatt nézek focivébét. Nem a sztárokat akarom látni, azokat látom eleget. A vébék hangulatát szerintem a kiscsapatok teszik teljessé, és baromira nem örülnék, ha lemaradnék ezekről. Az elmúlt idők két legrosszabb meccsét világeseményen ugyanis európai csapatok játszották egymással, ezt sose felejtem el.
@Pukker: egy VB-nek a közösségteremtő hangulatát is figyelembe kell venni, nem csak azt, hogy szakmailag mit nyújtanak ott a focisták (valószínűleg ugyanazt, mint évközben a bajnokságban). Ami különbség: Egy Juventus - Milan meccset nem néznek annyian a kivetítőkön, a kocsmákban, mint egy Anglia-Olaszország VB csoprtmeccset, hogy az egyenes kieséses meccsekről ne is beszéljünk.
Egyébként azt vágjátok, hogy most éppen egy Belgium-Magyarország barátságos felnött foci meccs van és sem M1 sem M2 nem adja (dunaTV igen)?
@JackBlack: ez a post arról szól, hogy az MTV miért nem közvetíti a VB-t. Mindennel egyetértek, leszámítva azt, hogy az MTVnek ez kötelessége. Lószart az.
Nálunk a foci ennyit ér, nem véletlenül. Aki meg japánt akrja nézni annak ott a net.
@nadivereb: én egy VB-n a sztárokat akarok nézni és a rendes izgalmas meccseket. unatkozni a magyar meccseken is tudok.
@Pukker: igen! igen! Már nem fért bele sehogy a cikkbe, de ez is része a jelenségnek, amiről beszélek! :D

A magyar foci eladhatatlan. Ha nem a Ferencváros vagy ne adj' Isten a Debrecen játszik, akkor senki nem nézi. A Sport Televízió is csak a Fradi miatt vette meg az NBI közvetítési jogokat.
Te Pukker, drága! Ne égesd már magad!
Először a 2006-os VB-vel kapcsolatban mondtál hülyeséget a közvetitést illetően, nevezetesen nem az MTV közvetitett. Most meg nem tudod, hogy mi közvetiti a belga-magyart? Hát egyszerre a Duna., meg a Sporttv - amilyen idióták...
Menj aludni!
@Baluci: egyik se a közszolgálati MTV ( duna még közszolgálati)
@Pukker: ezzel nem vitatkozok, ez a Te álláspontod :D (mármint, hogy az MTV-nek nem kötelessége közvetíteni a VB-t). Viszont azzal hajlandó vagyok egyetérteni, hogy a foci sajnos nem ér annyit, hogy nyereséget lehessen termelni a közvetítésével. De én ezek ellenére is azt mondom, hogy az MTV-nek közvetítenie kéne, mert nem azt kell nézni, hogy ugyanazok, ugyanúgy játszanak, hanem azt, hogy ez világméretű népünnepély. És nekünk, magyaroknak is minél többen kéne látnunk, pusztán a hangulata miatt.
@JackBlack: Ahogy én hallom az első BL meccseket leszámítva a tvben a DVSC is bukás. Mondjuk nem csodálom, pedig magyar szinten jó meccseket nyomnak. Cserébe a kupában, meg az NBIben tilitoliznak.
A fradi megy egy humbug sajnos, látszik is a táblázaton.
@Pukker: igen, a fiorentina elleni hazai meccs is már bukás volt. Itt jön ki, hogy a magyar futball, még ha oly látványos is, mint a Debrecen játéka néha-néha, mire képes az igazi focit játszó külföldi csapatokhoz képest.
@JackBlack: na igen, de amellett kellene érvelni, hogy miért kötelessége az MTVnek adn ia VB-t. Nálunk egy fociVb nem biznisz. Miért lenne közszolgálati?
Én szeretem a foci VB-ket,de szerintem is van olyan ár,amit már nem kéne kifizetni érte. Szép a net új világa...
"De én ezek ellenére is azt mondom, hogy az MTV-nek közvetítenie kéne, mert nem azt kell nézni, hogy ugyanazok, ugyanúgy játszanak, hanem azt, hogy ez világméretű népünnepély."

Nem. A football kőkemény üzleti vállakozás. Amúgy ok, a döntőt nézte 54%, és a többit? :-) Akit pl. nem érdekel, háboroghat, hogy minek költik a pénzét jogdíjra. A TV2-n bukás a BL, a DigiSport sem fog senki érdekelni, most, hogy kiesett a DVSC, az NB1-el meg már hányan megégették magukat, pedig igazából kb. a kisvárosi kábeltv-kre való..:)
Isten őrizz, hogy a magyar tévé közvetítse, azokkal a beszédképtelen szerencsétlenekkel, akik riporternek képzelik ott magukat.

Annál szarabb már csak az lehetne, ha az RTL Klub közvetítené az üvöltöző debil Léderer Ákossal meg Világi Péterrel (lásd: német vb).

@Pukker 2009.11.14. 21:01:49
A 2006-ost NEM a magyar tévé közvetítette, hanem az RTL.
A 2008-as olimpia minden magyar számát adta a tévé.
Az NHL-t nem tudom, de az NFL döntőjét biztosan adja a Sport TV (szerintem az NHL-t is, de a jégkorong abszolút nem érdekel).
Ha ennyire nem vagy képben, minek irkálsz faszságokat tömegével?

@nadivereb 2009.11.14. 21:43:16
Hát azért amikor Egri is megpróbál szójátékokkal viccelni, neki is kedvem lenne szívlapáttal simogatni az arcát, lendületből.

JackBlack 2009.11.14. 22:19:18
Ezt a hülyeséget honnan vetted?
(Mármint hogy a DVSC Fiorentina elleni hazai meccse bukás volt a tévének?)
Merthogy a legnézettebb műsor volt aznap este.
szerintem kerül, amibe kerül, a kenyér legyen 3,60Ft (na jó, 4 Ft). ez már csak van olyan fontos, mint a foci VB, nem? mindennapi kenyerünket kérjük 4Ft/kg-ért. kerül, amibe kerül. ha belerohadunk, akkor is legyen a kenyér 4Ft-ért. nem hiszem el, hogy nem lehet elintézni, hogy 4Ft legyen a kenyér. mert az embereknek kenyér kell meg cirkusz, hát akkor legyen a kenyér 4Ft. nem igaz? ugye? 1985-ben lehetett 4Ft, akkor most is miért nem lehetne? 10 millióan csak elintézzük, hát legyen akkor 4 Ft. ezt már ne vonják meg a szegény embertől.

na csak ennyit akartam.
Sziasztok focirajongók!
Felhívnám a figyelmeteket, hogy hála a kitűnő magyar digitális tv törvénynek, az egyetlen lehetőség, hogy HD minőségben nézd a VB-t az, hogy az MTV közvetíti. Minden más megoldás szar felbontású zizegős minőségű akadozó fost eredményez (ld. premiership on digitv). Ma már azt gondolom ez gáz.
Torrent oldalról letöltöttem a Liverpool-DVSC meccset HD minőségben alátéve a magyar hangot utólag (itt köszönöm meg annak aki elkövette), nézzétem meg: ÓRIÁSI A KÜLÖNBSÉG. Az ország milliárdokat költött a digitális átállásra és még mindig az 50-es évek szinvonalán kell nézni a műsorokat (na jó színes...).
Szerintem a háztartások jelentős részében van olyan tv, amin lehetne nézni ezeket a jó minőségű műsorokat, de persze ezzel senki sem törődik.
Hajrá foci!
gyertek szurkolni az ironmaneknek!
racemachine.blog.hu/
10 nap,10ironman!2magyar versenyző!
"Azt mondják, a piaci verseny erősödése miatt a tv2 kétszer ennyit fizet, tehát akkor számoljunk 1,5 milliárd forinttal. Ezt kéne visszahozni kb. 6 hónap alatt, két hetente egy meccsel, plusz összefoglalók, plusz magazinműsor. Nekem nem tűnik lehetetlennek (ha mégis tévednék, kérem, végre javítson ki konkrét számokkal). "

Ha jól számolom 15 meccsről van szó. (a selejtező utolsó köre, a hat csoportmeccs és az egyenes kieséses szakaszban 7 meccs). Vagyis, ha a 1,5 milliárd igaz, akkor meccsenként 100 milliót kéne hoznia a TV2-nek. Szerinted melyik televíziós műsor hoz ennyit? És akkor még nem beszéltünk az egyéb költségeikről, például arról, hogy a Debrecen hazai meccseit nekik kell közvetíteni (szerinted miért van az, hogy "véletlenül" pont a Debrecen hazai meccsei " esnek mindig a TV2 közvetítési napjára és az idegenbeliek a Digi Sportéra? Egy origo cikkben olvastam, hogy Magyarországon egyetlen HD-közvetítőkocsi sincs, ezért még azt is Belgiumból kell bérelni, és ugyanezen cikk szerint a közvetítéshez 100 fős stáb kellett.

www.origo.hu/teve/20090930-blkozvetites-szigoru-gazda-az-uefa.html?

És az RTL sem tagadta soha, hogy a 2006-os futball VB közvetítése veszteséges volt.
Hát, lehet, hogy az RTL veszteségesnek állította be a 2006-os VB-t, de azért a biztonság kedvéért megvette a 2008-as Eb-t, illetve a jövő évi csomagajánlatai között már ott van a 2010-es VB is, tehát a Sportklubbal együtt ezt is meg fogják venni, illetve szerintem már meg is tették, vették.
Ami az összegeket illeti.
A BL 2009/2010-es idényéért a TV2 biztos, hogy nem fizetett 1,5Mrd forintot,mert mindössze 1 meccset vett meg fordulónként + összefoglaló, ellentétben a viasat előző évi csomagjával, amelyik 3 meccsről szólt + összefoglaló. a Tv2 az MTV tavalyi csomagját vette meg, annak dupla áráért, a tetejébe 3 évre, ami összesen lehet úgy kb. 350-400 m forint.
Egyébként nem kell sokat számolni ahhoz, hogy megtudd, milyen összegtől lesz nyereséges vagy veszteséges egy műsor. az RTL 2008-as árbevétele, aminek 98%-a hirdetés cca 30 Mrd Ft volt. Azaz napi átlag 82 M Ft. ezt egyenletesen elosztva a maximum óránkét 12 perces reklámidővel átlag 3 M Ft-os bevételt jelent. prime timeban ez kb a 4-5szöröse. Tehát egy meccsre nem költhet többet 30 M-nál összesen. Riporterre, stúdióidőre, kamerásokra, külső helyszínes utazásokra, sztárvendégre .... Most összel 6 meccs volt/lesz összesen, tavasszal lesz még 9 forduló. Hogy a TV2 nem költött el a 15 meccsre 1,5mrd forintot az még három évre is biztos, talán 300 Mft.ot, de inkább tartom reálisnak az 1m €-t.
Ami a sport1 800 M-os NbI közvetítését illeti, az piacvédelmeből tette. a digisport igen agresszívan akar(t) bejönni a magyar piacra, ezért az addigi 180 m-os NBI csomagot felsrófolta 800M-ra a sport1-nek két választása volt. elengedi az elővásárlási jogát és tartalmat enged a diogisportnak, tovább osztva a sprttv-k piacát, vagy megvédi a piacát, plusz 600 m-ot invesztálva és lehetetlenné teszi a digisport agresszív indulását. ne felejtsük e, hogy a sport1-2 a UPc tulajdonában van, míg a digisport a digi nevű műsorterjesztőében. A diginek óriási érdeke fűződik ahhoz, hogy olyan tartalamt adjon a saját csatornáján, amiért előfizetnek a szolgáltatására, amihez persze szolgáltatót kell váltani. tehát ez a dolgo nem a fradiról szól - már az sem érdekel senkit - hanem egy teljesen másik piacról.
Főbe kéne lőni az összes mtv vezetőt és felszámolni az egész sz*rkupacot, ha nem közvetíti a VB-t. De minimum nullára csökkenteni az állami támogatást...
@is: Ez egyáltalán nem a 4 forintos kenyér kérdése, hanem az, hogy Magyarországon nem vehetem meg, amit akarok. Sokan azért torrenteznek, mert egyáltalán nem kapni, azt, ami érdekli őket.

A másik, ami elfogadhatatlan, az az árukapcsolás a tévék csomagjaiban. Miért kell Mezzo-t fizetnie annak, aki MTV-t akar nézni, és fordítva? Ne mondja senki, hogy a XXI. században megoldhatatlan lenne például egy webes felületen a tévészolgáltatónál beixelni, hogy pontosan milyen csatornákat akarok és milyet nem?

A focinak is ára van. Aki akarja, fizesse meg. Aki nem akarja, ne fizessen. Akár meccsenként. Elég fejlett már a digitális technika ehhez.
Van hatása a focinak az emberek életére? Nincs.

Közszolgálat tehát focit közvetíteni? Nem.
@Pukker: Balfaszkám...
Attól hogy gyökér vagy és szerinted Magyarhon körül forog a Nap, attól más még kíváncsi lehet olyan eseményekre amit nem csak sörszagtól bűzlő kocsmában szeretne megnézni.
Lehet hogy ez Neked természetes, de sokaknál nem.
Mi a picsáért van Híradó az MTV-n ha benne van más is mint hogy mi történt a Soroksári úton?
Ekkora aggyal vazze az állatkertbe nem engednélek be.
Úgyértem a ketrec mögé.
De valószínűbb az esetedben a vétlen génhiba. Sokan vagytok így ezzel?
@Bockó: Kérlek világosíts fel mi a köszszolgálat?
Önök kérték? Evezős versenyek? (mondjuk ennek sem sok hatása volt, de megérte...)
Mennyi időt sugározna naponta a köztévé? 2-3 órát.
Mondjuk kb elég is lenne :)
@Veér Farkas: bocsánat, lehet, hogy elnéztem valamit, utánanézek, mert én erre emlékeztem.

Amúgy attól, hogy valami egy utólagos felmérés során a legnézettebb műsornak bizonyul, nem feltétlenül jelenti azt, hogy előtte jó áron el tudták adni, hogy bevételt hozzon. Az előző nézettségi adat a legközelebbi adásnál hozza a pénzt. De ettól függetlenül igazad lehet, utánanézek még egyszer.

@Laikus: milyen jól működik már néhol nyugaton az utólagos fizetés. Mindig kiválasztod a távírányítóddal, hogy melyik műsort akarod nézni épp a kínűlatból, ami mellé oda van írva, hogy a hónap végi számládat mennyivel fogja megterhelni. Mint a villany. Amennyit fogyasztasz, annyit fizetsz. Én is támogatnám ezt a megoldást, de persze ez csomó-csomó problémát maga után húz, amikre megintcsak meg kéne találni a megoldást... Nem olyan egyszerű ez.
süti beállítások módosítása