bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Skót nagyágyúk (nem) menni Anglia!

Réj Párlör 2009.11.01. 12:56

Már évek óta állandó téma, és idén ősszel ismét előkerült a két skót óriás, a Celtic és a Rangers angol Premier Legue-be történő átigazolásának lehetősége. A glasgow-i páros számára sportszakmai és gazdasági szempontból sem elhanyagolható váltás azonban továbbra sem tűnik megvalósíthatóbbnak, mint bármikor az utóbbi évtizedben.

 

A Skóciában kialakult dominanciájukat az 1890-től zajló skót labdarúgó bajnokság bő egy évszázados történelme során szerzett kilencvennégy bajnoki cím mellett (Rangers 52, Celtic 42) főleg az utóbbi évtizedek eredményei igazolják. 1986 óta csak ez a két csapat tud bajnokságot nyerni és 1995 óta mindössze egyszer fordult elő, hogy nem ők végeztek az első két hely valamelyikén (2006 Hearts). Azt is mondhatnánk, hogy mire ez a nagy törekvés, hiszen a Bajnokok Ligája indulás (illetve a selejtezőt biztosító második hely) szinte minden évben garantált a számukra, ám köszönhetően annak, hogy a skót bajnokság róluk szól, és a többiek nem igen tudják felvenni velük a versenyt, a nemzetközi piacon egyre kevésbé lesznek versenyképesek. Az idei szereplésük is jól mutatja, hogy miközben kettejük csatájává szűkült a skót pontvadászat, az európai elit elszáguldott mellettük. Három lejátszott forduló után mind a BL-ben szereplő Rangers, mind az Európa-Ligás Celtic egy ponttal a csoportja utolsó helyén szerénykedik. A regnáló skót bajnok ráadásul két igen kellemetlen 1:4-es zakóba szaladt bele otthon a Sevilla, illetve a román bajnok Urziceni ellen is.
 
Az idén újra terítékre kerülő Anglia felé fordulás fő oka tehát a gazdasági erősödés lehetősége, mely minden bizonnyal generálja a sportszakmai sikereket illetve a nagyobb fokú versenyképesség lehetőségét. Mind az angol, mind a skót Premier League azért alakult annak idején, hogy a klubok pénzügyileg erősödjenek. A kulcs a történetben pedig a televíziós jogok értékesítéséből származó bevételek. A jelenlegi szerződés 1,7 milliárd fontért és három évre köttetett Angliában, mely összeg még bővül az összefoglalókért fizetett és a külföldre kerülő mérkőzések közvetítéseiből származó bevételekkel. A jelenleg is futó három éves szerződés az összes média jog értékesítésével összesen 2,7 milliárd fontot jelent, átlagban tehát ez 45 milliós bevétel egy évben egy a Premier League-ben szereplő csapat számára. A képernyőre kerülés és a bajnokságban mutatott teljesítmény alapján még a legkevesebb pénzhez jutó, mondhatni leggyengébb csapat is harminc millió font feletti összeget tehet zsebre. Összehasonlítva Skóciában még a bajnokcsapat sem tud ennyi bevételt realizálni ezen a területen. És bár a két skót nagycsapat a nemzetközi porondon állandó résztvevő, a sorozatok kezdeti szakaszán, mint azt az idei példa is mutatja, nem nagyon jutnak túl, az innen származó bevételek pedig nem nyújtanak annyi pluszt, amit egy Angliában élvezhető televíziós bevétel tudna.
 
A Premier League jelenleg húszcsapatos, ám felmerült a lehetősége egy két osztályos lebonyolításnak, harminchat csapattal, amelyek között pénzügyi tekintetben nem lenne akkora különbség, mint a mai legfelső osztály és a Championship között, és a kiesőket nem érné akkora pénzügyi sokk egy esetleges osztályváltással, mint manapság. Sokszor a kieső csapatok számára nehéz pótolni a Premier League generálta bevételek kiesését. Idén tavasszal például az angol másodosztályból olyan együttesek pottyantak ki, akik 2005-ben még mind a Premier League-ben vitézkedtek, köztük az a Charlton amely még 2007-ben is. 
 
A két glasgow-i alakulat ebbe a harminchat csapatos rendszerbe nyerhetne besorolást, ám ez a lebonyolítási forma egyelőre még csak terv szintjén mozog. A megvalósításhoz az angol és skót Labdarúgó szövetség mellet az UEFA engedélye és legkevesebb tizennégy PL csapat beleegyezése is szükséges. A héten Richard Scudamore, az FA ügyvezető igazgatója azonban bejelentette, hogy jelenleg nem tervezik sem a Premier League átalakítását, sem a Rangers és a Celtic felvételét az elitbe (,,a skót elit párosnak Skóciában a helye”- jött a rövid és velős érvelés). A skótok ebben az esetben fontolóra vennék a holland szövetség által tervezett Észak-atlanti Liga lehetőségét, amely sorozatban holland, belga, és skandináv csapatok vennének részt.
 
A Premier League tehát nagy valószínűséggel továbbra is megmarad az angol csapatoknak, ám nem elképzelhetetlen, hogy záros határidőn belül először a liga története során mégis egy ,,légióst” köszönthetünk a mezőnyben. A Cardiff City jelenleg a rájátszást jelentő negyedik helyen áll a Championship-ben, mindössze két ponttal elmaradva a listavezető WBA-tól. A wales-i csapat az eddigi egyetlen nem angol alakulat mely meg tudta nyerni a három nagy titulus (angol első osztályú bajnoki cím, FA-kupa, Liga-kupa) közül az egyiket (FA-kupa győzelem 1927-ben). 
 
A klub, mely hazája helyett inkább az angol bajnokság küzdelmeihez csatlakozott már története első éveiben is, jó eséllyel pályázik arra, hogy első külföldiként eljusson a Premier League-be. Ez a történelmi tett pedig akár már az idei szezonban is összejöhet.

Címkék: rangers celtic premier league

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr281490635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása