bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Európa, itt vagyunk!(?)

Réj Párlör 2009.08.27. 11:12

14 év után újra lesz magyar csapat a Bajnokok Ligája főtábláján. Egy mérkőzés és ami mögötte van.

Az út nem volt egyszerű, még annak ellenére sem, hogy az UEFA újragondolta a BL kavlifikácós küzdelmeinek lebonyolítását, és ezért a jelenleg szerényebb futball kultúrával bíró országok bajnokcsapatainak is megnőtt az esélye, hogy Európa elitligájához csatlakozzanak. A magyar bajnok egyenletes teljesítményt nyújtva, a svédországi botlást kivéve megérdemelten harcolta ki a XXI. század eddigi legnagyobb magyar futball sikerét. Hozzá kell tenni, hogy az átalakított selejtezősorozat nyújtotta nagyobb esélyek mellett a Kalmar elleni továbbjutás utáni szerencsés sorsoláson is rengeteg múlt. Bár komoly erőt képviselő csapattal tényleg nem kellett a magyar címvédőnek megmérkőznie, a hazai bajnokságnál semmivel sem gyengébb (sőt!) ország három bajnokcsapatát hat meccsből ötöt megnyerve búcsúztatni megsüvegelendő teljesítmény. 


Fotó: www.nso.hu

Jómagam futballszeretőként, általános érdeklődéssel figyeltem a Loki kezdeti lépéseit a sorozat indulásakor, de még az új rendszer előnyeit ismerve is igen távolinak tűnt a Ferencváros 1995-ös bravúrjának a megismétlése. A Levszki elleni odavágó idején éppen autóban ültem, mikor értesültem a debreceniek vezető találatáról, és a közel másfél évtizede várt siker már reális közelségben volt érzékelhető. Ekkor határoztam el, hogy a visszavágót élőben kell látnom.

Az évek óta folyó stadionproblémákról most nem ejtenék szót, egy fantasztikus élménnyel lennék szegényebb, ha 2009-ben a Debrecennek egy megfelelő stadion áll a rendelkezésre. A hangulat viszont még kiemelkedőbb lett volna, ha a fővárosban lenne egy a nemzetközi mérkőzések lebonyolítására alkalmas FUTBALLSTADION.

A Dózsa György út korrekt rendőri és azt kell mondanom, eltúlzott készenléti rendőrségi felügyelet mellett lezárva, a szurkolók 20 óra magasságában már javában érkeznek a stadionba. Természetesen nem Magyarország lenne a helyszín, ha a szervezésnek nem tapasztalná az ember az ordító hiányosságait. A nyolc kapuból sikerült a szervezőknek hármat megnyitni, és percekkel a kezdés előtt még ezrek nyomorogtak bebocsátásra várva (emberek, értékeljük már át az olimpia és egy labdarúgó világesemény rendezésének realitását!). A szigorú ellenőrzésre már előre felhívták a mérkőzésre kilátogatók figyelmét, ami viszont még ehhez képest is rettentő körülményesen zajlott a közreműködők részéről, főleg ha figyelembe vesszük a mérkőzés körülményeit (rengeteg gyerek és nő, nem balhés klub, mindenki egy célért jött ki buzdítani a magyar bajnokot). A helyi erők is érzékelték a szituáció élességét, amikor már a zárt kapukat próbálták megnyitni a tömeg előtt, melynek tagjai erre már szintén kísérletet tettek némi fizikai erő segítségével. A probléma nem oldódik, a szitkozódások mellett mindenki nyomul előre, hogy bejusson. A legszomorúbb az egész történetben, hogy kapnak itt a biztonságiak, a készenléti rendőrök, a mérkőzést élőben közvetítő kereskedelmi csatorna, azt viszont, hogy ténylegesen ki volt a felelőse ennek az óriási blamának, soha nem fogjuk megtudni. Jómagam is bejutok, a fokozott ellenőrzés, ami párosult a szervezői impotenciával olyannyira szigorú, hogy a bejutás után a jegy felmutatása nélkül viharzok el a körülményes közreműködők mellett. A kezdésre jók vagyunk, az első gólra már tényleg telt ház tombolhat, hogy aztán a második gól végleg eldöntse a párharcot. A Debrecen pont a két legfontosabb mérkőzésen nyújtja a legjobb teljesítményt, ami az egyébként szervezett bolgár bajnok ellen elég volt a továbbjutáshoz ( 5. perc Szarmov, mert a siker ennyin is múlhat).

A találkozó előtti napokban számos írás megjelent, hogy ki fog, kinek kellene és kinek van joga a Debrecen csapatának élőben, vagy országszerte szurkolni e jelentős összecsapás alkalmával. Szerény személyem a magyar klubfutballt figyelembe véve a periférián elhelyezkedő drukker, és természetesen ugyanígy örültem volna (élőben vagy akár a televízió előtt) egy Ferencváros, egy Újpest, vagy egy Videoton sikerének. Én is egyet értek azzal, hogy a nemzetközi topbajnokságokkal való példálózás nem lehet, és nem is lehetett érv a szurkolói hitvallás kedd esti gyakorlásához. Ha ott tartana a futballunk, hogy évek óta több csapatunk játszana nemhogy a Bajnokok Ligája csoportkörében, de a végküzdelmeiben is, akkor természetesen senki nem akarna sem Fradista, sem Lokista lenni a BL döntőjének idején, mert jövőre úgy is a kedvenc csapata, a Hali lesz ott a fináléban. Ám a sportág és a létesítményhelyzet állapota évek óta arra sarkallja a sportsikerekre kiéhezett embereket, függetlenül fanatizmusuk mértékétől és klubszimpátiájuktól, hogy ne csak a válogatott mérkőzések alkalmával egyesüljön az ország, hanem a lelátón és azon kívül is.

Egy fantasztikus éjszaka, apró szépséghibákkal, csak hogy biztosak legyünk benne, még nem feltétlenül vagyunk EU-kompatibilis ország. Ami azonban mindennél fontosabb, 2009. augusztus 25-én éjszaka ezt a Debrecen labdarúgó csapata (és a magyar futball) újra elmondhatja magáról.

Szép volt, fiúk!


Címkék: bajnokok ligája dvsc labdarúgás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr931341508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása