bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

A bíró miatt nem megy a tizenegyes?

Fásy Mulató 2009.08.01. 00:37

Egy 2008-as egyetemi kutatás szerint a magyar élvonalbeli labdarúgók nagy többsége a bírói ténykedés miatt hagyja ki a büntetőt. Lássuk, mit mondtak még!

Elöljáróban annyit, hogy egy elég szűz témáról van szó, hiszen még nem igazán foglalkoztak vele se itthon, se külföldön. Azonban a téma fontosságát jelezheti, hogy az élvonalbeli magyar bajnokságban a gólok körülbelül 10%-a büntetőkből születik. Rengeteg kutatást találhatunk, amely matematikai vagy statisztikai szempontból közelíti meg a kérdést, azonban a mentális hátteret és felkészítést mostanáig kevesen járták körül. (Az egyik németországi egyetem professzora például a 80-as évektől az összes Bundesliga büntetőt jegyzi a mai napig, ki, hova, mikor, miért.)

Kutatásunk célja tehát az volt, hogy felmérjük a honi állapotokat, készülnek-e a játékosok a tizenegyesrúgásokra mentálisan, és ha igen, hogyan? Előzetesen feltételeztük, hogy a játékosokat semmilyen formában nem készítik fel a büntetőkre, valamint azt is állítottuk, hogy a sikeres végrehajtásban külső körülmények (játékvezető, időjárás, szurkolók) és belső tényezők (korábban végrehajtott tizenegyesek sikeressége, magánéleti problémák, fáradtság) is közre játszanak. Kutatásunkhoz kérdőíveket használtunk 7 élvonalbeli csapatnál, melyek a következők voltak:

·    MTK
·    Vasas
·    FTC
·    Újpest
·    Budapest Honvéd
·    REAC
·    FC Tatabánya (2007/08 szezon)

Akkor lássuk az eredményeket egy kicsit részletesen:
- A kérdőívben feltett kérdések között szerepelt egy, a tizenegyes elvégzésével kapcsolatos kérdés is: eldönti-e előre, hogy hova helyezi, illetve milyen megoldást választ (pimasz, biztonsági, nehezen elérhető hely, kapus mozgását figyeli). Az eredményből világosan kiderül, hogy egyik játékosnak sincsen preferált tizenegyes lövési stratégiája.
- Az is érdekes volt, hogy az edzéseken nem kerül elő a tizenegyesek gyakorlása, a labdarúgók csupán 26%-a gyakorolja a tiziket, miközben 82%-uk fontosnak tartaná ezt.
- Nagy újdonságot nem állítunk, de mindenképen jó az, hogy a másik oldalról is érkezett visszajelzés és megerősítés: kimutathatóan rontja a sikerességet, ha a játékos a tét nagyságával foglalkozik a lövés előtt.
- Mindannyiunk számára a legérdekesebb és egyben legmegdöbbentőbb eredmény akkor született, amikor arra kérdeztünk rá, hogy mennyire befolyásolják bizonyos tényezők a játékosokat lövés előtt, illetve közben. A válaszokat egy hétfokú skálán kellett bejelölni, ezek alapján a győztes nem más volt, mint a JÁTÉKVEZETŐ. Olyan tényezőket előzött meg, mint közönség, ellenfél viselkedése, aktuális eredmény, tét nagysága, fáradtság, magánéleti problémák és időjárás.

- A mentális felkészítésekre adott válaszok alapján világossá vált, hogy a játékosok nagy része nincs tudatában annak, hogy mentális felkészülést vagy javítást végez éppen. Tudatosan a játékosok 24%-a használ mentális javítást a tizenegyesekre, pedig végrehajtás előtt/közben 33%-uk gondol olyasmire, ami mentális felkészülésnek minősül. Ilyen lehet például a helyes mozgássor elképzelése, vagy a korábban sikeresen végrehajtott tizenegyes felidézése.

Összességében megállapítást nyert, hogy a büntetőrúgások eredményességét eltérően befolyásolják különböző külső és belső tényezők. A játékosok 33%-a használ valamilyen mentális felkészülést a tizenegyesrúgás előtt, de ezt legtöbben nem tudatosan teszik. Emellett fontosnak tartják a büntetőrúgásra való felkészülést, mégis az edzéseken ezt ritkán gyakorolják. Jobb mentális felkészüléssel, illetve a nemzetközi kutatási eredmények játékosokkal való megismertetésével az eredményesség javítható lenne.

(A kutatás itt még nem ért véget, hiszen rendelkezésünkre állnak edzők és kapusok eredményei is, azonban a jóval alacsonyabb elemszám miatt az ő válaszaikat még érdemben nem lehet értékelni. Tehát folyt. köv.)

Végezetül egy büntető (vagy inkább hat?). Azt, hogy Ő mire gondolt, szerintünk nem lehet vizsgálni. :)   


Címkék: kutatás labdarúgás tizenegyes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr391280684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása