bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Hogyan szervezzünk jó sporteseményt? 2.rész

Fásy Mulató 2010.05.18. 08:00

Többrészes sorozatunk lényege, hogy szemügyre vegyük, mitől lehet sikeres egy mega sportesemény, illetve milyen banánhéjakon csúszhat el egy-egy jó ötlet is. Ebből a részből kiderül, mekkora befolyása van a nagypolitikának egy-egy ilyen esemény kapcsán. Sajnos a spanyolviaszt már feltalálták, de a rövid áttekintő biztosan hasznos lesz. Katt.

Az első részben általánosságokban beszéltünk a különböző lehetőségekről és veszélyekről. Már ott is említésre került a kormány szerepe, itt most ezt fogjuk kicsit jobban boncolgatni. A kormányzat közreműködése és támogatása elengedhetetlen abban az esetben, ha jelentős sportrendezvényt szeretnénk szervezni. A kormánnyal kapcsolatban általában 5 különböző, hangsúlyos szerepet szoktak megkülönböztetni:

Pénzügyi garanciák: A kormány első és legfontosabb szerepe, hogy garanciát vállaljon az eseménnyel kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekért. A hatalmas mennyiségű pénzre való tekintettel, csak a kormányzatnak állnak rendelkezésére a szükséges erőforrások, csak ő tudja hatékonyan kezelni azt.
Biztonság: Egy másik kritikus feladat a politika számára, hogy az eseményre kilátogató nézők testi épségét megóvja. Ahogy a jelentős sporteseményeknek megnőtt a nézőszáma és a fontossága, úgy lesznek egyre inkább célpontjai terroristák támadásainak, illetve egyéb csoportosulásoknak. Szintén a rendezők hatáskörébe tartozik, hogy mind a nézők, mind pedig a sportolók számára biztosítsák az országba történő gyors és biztonságos bejutást, valamint a zökkenőmentes elutazást is.
Az érintettek támogatása: Egy sikeres pályázat erős és következetes támogatást követel meg a kulcsfontosságú érintettektől. Ennyi azonban nem elég; a kormányak egyesítő szerepet is be kell töltenie, hogy kiépítse és fenntartsa minden érintett között a harmonikus kapcsolatot: nyilvánosság, sportszövetségek, szponzorok, fejlesztők, a kormány különböző ágazatai valamint az ellenzéki pártok között.


Pénzügyek, infrastruktúra, befektetések: A jelentős sportesemények komoly beruházásokat igényelnek a közösségi infrastruktúra fejlesztése kapcsán: felújított vagy új stadionok, sportlétesítmények és a tömegközlekedés korszerűsítése. A legtöbb esetben ezeket a fejlesztéseket az adófizetők zsebéből finanszírozzák. Az elmúlt évtizedben azonban megélénkülni látszik a magánszektor is: egyre több vállalkozó építi fel saját tőkéből a kívánt létesítményt "némi" kereskedelmi ellenérték cserébe, amelyet természetesen használhat az eseményt követő időszakban is. A tavalyi évben ennek hátulütőjét is megtapasztalhattuk, amikor is a londoni szervezés megfeneklett. Történt ugyanis, hogy a helyi vállalkozók a gazdasági válság hatására nem tudták finanszírozni a további építkezéseket, a kormánynak kellett beavatkoznia annak érdekében, hogy ne csússzanak az építkezések.
Támogató, fogadó szolgáltatások: Egy ilyen renedezvény természetesen növeli a kiegészítő szolgáltatások szükségességét is, mint például az egészségügyi vagy a rendőri felkészültséget, de ugyanúgy fontos része lehet a megfelelően kiépített rendszer a nézők informálására. Ezeknek a szolgáltatásoknak a rejtett költségei gyakran kiszámíthatatlanok és magasra rúgnak, és a legtöbb esetben a kormány egyenlíti ki a végső cehhet.

Az elmúlt néhány bekezdésben betekintést nyerhettünk abba a szerteágazó rendszerbe, aminek felelőse az aktuális politikai erő. A cikk folytatásában a másik fontos szereplővel, az emberekkel, az ő hozzáállásukkal fogunk egy kicsit közelebbről megismerkedni.


Címkék: elemzés sportgazdaság eseményszervezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr642011384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása