bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Jó sport a lósport

Don Fender 2010.05.04. 22:25

Bár az NBA-playoff kellős közepén járunk, most rendhagyó módon áttérünk egy cikk erejéig a hajtósportra. Jövő héten pedig elemezzük a rájátszás nagy csatáit újra.

Pettkó-Szandtner Tibor,  a magyar  lovas- és hajtótörténelem meghatározó személyisége írta „A magyar kocsizás” című, 1931-ben megjelent  világhíres művében, amely azóta is a magyar fogathajtók bibliája: „A sportok közt kevés van annyira magyar, mint a hajtósport... kötelessége minden igaz magyarnak, hogy ezen ősi magyar sportot eredeti tisztaságában megőrizni segítse...”

1931 óta változhatott a világ, de a tudatunkba tartósan beleégették: lovas nemzet vagyunk. Bizonyítja ezt az a tény is, hogy a 2010. április 29. és május 2. között Fábiánsebestyénben megrendezett Nemzetközi Fogathajtó Versenyen, amely egyben a 47. Magyar Hajtó Derby is volt, újabb magyar sikereket könyvelhettünk el.
Hogy honnan lehet ezt tudni? Valóban nem egyszerű a dolgunk, ha részleteket akarunk, mert a nagy sportportálok agyonhallgatták ezt a kiválóan megrendezett sporteseményt. Tették ezt annak ellenére, hogy a hétvége nem bővelkedett világraszóló sporteseményekben. A televízióban is egyetlen fábiánsebestyéni hírt láthattunk: felborult egy fogat, négyen megsérültek.
Ennyi!!! Melyik kocsi borult? Magyar vagy külföldi versenyző? Mi volt az oka? Ki sérült meg? No, ezt nem tudjuk! Mint ahogy az sem derült ki, hogy kik végeztek az élen. Hát lássuk:

Póni egyes fogatok:
1. Kovács Roland  HUN 171,04 (Szenátor)

Póni kettes fogatok:
1. Osztertág Kristóf HUN 167,41 (Rinaldo, Birthday Present)

Egyes fogatok:
1. Cristiano Cividini  ITA 143,76 (Tango)
2. Szilágyi Zsolt HUN 145,01 (MHD: 1.helyezett) (Vedanno, Manó)

Kettes fogatok:
1. Hódi Károly HUN 138,17 (Bátor, Siglavy Szellő, Design)

Négyes fogatok:
1. Lázár Zoltán HUN 150,37 (Maestoso X-9, Favory Cudar,Mike, Favory Palotás, Favory Figaro)

A király kategóriában (is) szoros volt a küzdelem. Dobrovitz József (Riant, Waltstar, Conversano VI25, Amadeus, Mike) azon kevesek közé tartozott, akik az akadályhajtást alapidőn belül, hibátlanul teljesítették, de összetettben ez „csak” a második helyre volt elég, a világbajnok „ördöglovas” Lázár Zoltán mögött.

Következik az aacheni derby, majd Kentuckyban a négyesfogatok világbajnoksága. Ezekről remélhetőleg többet (és még szebbet) láthatunk, hallhatunk, olvashatunk.
 

Á.L.


Címkék: fogathajtás lósport fábiánsebestyén

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr871975249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása