bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Ugyan, a FIFA nem gazdag?!

iFi 2010.04.09. 10:00

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a hetekben nyilvánosságra hozta a 2009-es pénzügyi jelentését, melyből kiderül, hogy milyen sikerekkel zárta az előző évet.

A bekövetkező válság, a gazdasági recesszió és a pénzügyi piacok zűrzavarában is magabiztosan és erősen tartotta pozícióját a szövetség, amit az alábbiak is mutatnak:

• Nagyon sikeres pénzügyi évet zártak 2009-ben, közel 200 millió dollár profittal.
• Az előző évekhez képest nőtt a jövedelem és elérte az egymilliárd dollárt. Ez a fokozott bevétel-növekedés az újonnan megkötött marketingszerződéseknek és a televíziós közvetítési jogok eladásának köszönhető.
• A szisztematikus költségirányítási rendszer bebizonyította, hogy a kiadások és a bevételek tudatos áramoltatása megfelelő költségvetési stratégiához vezet.
• A világban zajló nehézségek ellenére is sikerült financiálisan függetlennek maradni és reagálni a váratlanul fellépő eseményekre.

A 2009-es esztendőben a FIFA pénzügyi helyzetére elsősorban a szövetség által rendezett versenyek, illetve a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság körüli felhajtás volt jelentős hatással. A FIFA által felfuttatott események és a fejlesztési projektek költségei a teljes kiadás 73 százalékát emésztették fel, de mentségükre legyen mondva, hogy ezt az összeget közvetlenül a hőn szeretett labdarúgásba invesztálták.

A rendezvényekből keletkezett bevételek (1,022 millió dollár) a teljes hozam (1,059 millió dollár) 97 százalékát tették ki. Ennek a tételnek az oroszlánrészét a televíziós közvetítési jogokból származó jövedelem (650 millió USD) és a marketing jogok (277 millió USD) sikeres eladása jelentette. A további üzemi nyereséget (22 millió dollár) túlnyomórészt a márkalicenc és a FIFA Quality Concept elnevezésű programja szolgáltatta. A megmaradt 15 millió dolláros bevétel az egy évben felhalmozott kamatokat teszi ki.

Azonban hiába rendelkezünk 1,059 millió dollárral, ha számolnunk kell a kiadások gerjesztette költségekkel. A teljes 2009. évi kiadás (863 millió USD) 53 százaléka, azaz 456 millió dollár a FIFA rendezvényeinek pénzeszsákjaiban merült el. Nemzetközi voltát és tudatos stratégiáját nem vonva kétségbe, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a költségek 20 százalékát (172 millió dollár) fejlesztési projektekre költötte. További kiadásokat emésztenek fel az egyéb működési költségek (158 millió USD), a jogok kihasználása (26 millió dollár), az anyagi költségek (1 millió dollár) és a labdarúgás, a szervezet kormányzása (50 millió USD).


Forrás: www.nemzetisport.hu
 

Joseph Blatter, a szervezet elnöke örömittasan ülhet képzeletbeli trónján, mivel a 2009-es esztendőben pozitív végösszeget mutatott a FIFA pénzügyi mérlege. A tavalyi év során a szövetség tőketartaléka első ízben lépte túl az egymilliárd dolláros (álom)határt, ráadásul 196 millió dolláros nyereséget is elkönyvelhettek. Ennek ellenére Blatter úr szerényen kijelentette: „Kényelmes helyzetben vagyunk. Azt nem mondanám, hogy gazdagok vagyunk, de jó eredményt értünk el.”  Hogy kinek mit jelent gazdagnak lenni? Azt döntse el maga!

Mellékesen még annyit hozzátennék, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tavalyi, 2009-es pénzügyi kimutatása szerint, a mérleg szerinti eredmény 144 874 000 forintot mutatott. Ez az összeg 0,38 %-a a FIFA tavalyi nyereségének.


Címkék: labdarúgás fifa sportgazdaság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr31905041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása