bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Az év Legtöbbet Fejlődött Játékosa (MIP)

Don Fender 2009.11.06. 18:59

Az év Legtöbbet Fejlődött Játékosa díjat (Most Improved Player) ugyanúgy kiosztják minden évben, mint az MVP címet vagy a Most Defensive Player kitüntetést. Furcsasága abban is rejlik, hogy ezt nem szokta megkapni olyan játékos, aki már egyszer korábban megkapta. Ez azért van így, mert aki azt megérdemli, az valószínűleg hatalmas teljesítményt nyújtott az adott szezonban (viszonyítva a korábbihoz), és azt újra felülmúlni elég nehéz.

 

Ez a titulus az NBA-ben minden évben egy olyan játékost illet meg, aki korábbi szezonjaihoz képest sokkal többet tudott nyújtani, és sokat tett azért, hogy csapata jobb legyen. Ezek a játékosok teszik sokkal színesebbé a liga világát, hiszen olyan sportolókról van szó, akik a legnagyobb meglepetéseket okozták az adott idényben. Az amerikai sportligák, így a National Basketball Association is igyekszik minél bizonytalanabbá tenni a bajnokságokat. Erre adnak lehetőséget olyan eszközök, mint a fizetési sapka vagy a draft.

Viszont azt, hogy egy játékos az egyik évben átlagosan 5 pontot, majd a következőben 20 pontot dobjon, azt központilag nem lehet irányítani. Egyszerűen mindig van olyan játékos, aki a vártakon felül teljesít. Akkor igazán izgalmas a helyzet, ha ilyen sportolóból több is van egy évben. Sok Most Improved Player (Legtöbbet Fejlődött Játékos) azért tud nagyon sokat fejlődni, mert úgy érkezik az NBA-be, hogy nem készült fel igazán a profi életre. Szüksége van pár évre ahhoz, hogy igazi énjét megmutassa és kibontakozzon. A legjobb példa erre Jermaine O’Neal, aki az egyik legfiatalabb játékos volt érkezésekor. Portlandi évei alatt tanulgatta a profi kosárlabdázást, majd Indianában vezéregyéniség lett. Manapság a Miami Heat kezdő centereként játszik, de már messze nem olyan hatékonysággal és lendülettel, mint korábban. A legutóbbi díjazott a Pacers titána, Danny Granger, aki úgy lett a bajnokság egyik legjobb pontszerzője, hogy a korábbi szezonban is már majdnem 20 pontot dobott átlagosan (ehhez 2008-09-ben még 6-oz hozzá tett).

Mivel még csak néhány napja indult el a 2009-2010-es szezon, így még nehéz megjósolni azt, hogy ki lesz sokkal jobb a tavalyi idényéhez képest. Öt nevet azért megemlítek, és ha a címet ezen öt játékos valamelyike kapja, akkor elmegyek jósnak:

Trevor Ariza – Houston Rockets

Danilo Gallinari – New York Knicks

Kevin Martin – Sacramento Kings

Anthony Morrow – Golden State Warriors

Russel Westbrook – Oklahoma City Thunder

www.nba.com/history/awards_mostimproved.html

 


Címkék: kosárlabda nba mip

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr651505395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása