bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Kutyafuttában! – Vick visszatérne az NFL-be

Oli18 2009.08.14. 07:25

Michael Vick, az Atlanta Falcons egykori irányítója idén májusban szabadult a börtönből, és máris vissza szeretne térni az amerikai futball világába. Vajon milyen hatással lehet ez a liga működésére, valamint az őt leigazoló csapat népszerűségére?

Előzmény
 
A most 29 éves Vick megmutatta, hogyan lehet a csúcsról rövid idő alatt a „pokolba” kerülni. A 2001-es NFL draft első kiválasztottja megosztotta ugyan a szurkolókat, de képességei vitathatatlanok voltak, számos NFL rekord is fűződik a nevéhez. Több multinacionális cég is szponzorálta (többek között a Nike, az EA Sports és a Coca-Cola), akiknek köszönhetően 2005-ben majd 38 millió dollárt keresett, valamint a Forbes által rangsorolt celebritások (szép magyar szó) között a 33. lett. A bajok ezután kezdődtek, ugyanis egyre több balhéba keveredett – többek között a saját szurkolóinak is bemutatott. Rossz sajtójának köszönhetően több cég nem hosszabbította meg vele lejáró szerződését, ugyanakkor többek között a Nike még kitartott mellette. Bár utólag lehet, megbánták ezt. 2007 áprilisában ugyanis robbant a „bomba”: Vick ellen illegális kutyaviadalok szervezése miatt nyomozás indult, aminek következtében felfüggesztették az NFL-ben, szponzorai kihátráltak mögüle, 2007 decemberében pedig 23 hónapos szabadságvesztésre ítélték. Jó magaviselete miatt azonban csak 19 hónapot kellett fegyházban töltenie, így idén májusban szabadult. Vick pedig nem mondott le arról, hogy visszatérjen egykori „sikerei” színhelyére. Szerencséjére a liga komisszárja, Roger Goodell hajlandó visszafogadni a „fekete bárányt”, így két héttel ezelőtt ideiglenes játékengedélyt biztosított az irányítónak. Ennek köszönhetően látogathat edzéseket, részt vehet előszezonbeli mérkőzéseken, de az alapszakaszban leghamarabb a hatodik játékhéten mutatkozhat be. Addig dönt ugyanis Goodell arról, hogy végérvényesen visszakapja-e Vick a játékengedélyét. Egyelőre minimális érdeklődés mutatkozik a játékos iránt, ami az előzményeket nézve nem is csoda.


Vajon játszik-e még valaha? (Fotó:
www.gossiponthis.com)
 
Hatás az NFL világára
 
Véleményem szerint az NFL vezetői jól kezelték a kialakult helyzetet. Ugyanis Vick esetleges visszatérésével nem egy újság/honlap a címlapon foglalkozott a témával, több napig erről beszéltek az emberek, ami a szabadügynök igazolások, a draft lecsengése és az előszezon kezdete közötti „uborkaszezont” szépen átvezette. Ha Goodellék egy kézlegyintéssel elutasították volna a visszatérés lehetőségét, akkor csak szalagcímek foglalkoztak volna az esettel. Viszont ha egyből igent válaszolnak, akkor a saját bőrüket vitték volna vásárra. Ugyanis az NFL nem azért adott csak ideiglenes játékengedélyt, hogy megnézzék, Vick tényleg „megjavult-e”. Ennek a próbaidőnek az a lényege, hogy megnézzék a szponzorok, illetve a közvélemény reakcióját Vick esetleges visszatérésével kapcsolatban. Az NFL mindenképpen jól jár. Ha negatív visszhangok érkeznek, akkor ismét címlapon hozzák majd, hogy Michael visszatérése nem lehetséges. Ellenben, ha az érdekeltek nem elutasítóak, akkor nagy médiaszenzáció közepette lehet beharangozni Vick tétmérkőzésen való „come back”-jét. Az átlagember pedig már csak olyan, hogy minden nagy visszatérőre kíváncsi.

Érdekesebb helyzetben van az a klub, amely végül a leigazolása (vagy kipróbálása) mellett dönt, hisz őket egyértelműen azonosítani fogják Vickkel. Az irányító posztja az egyik legkritikusabb poszt az amerikai fociban: legtöbbször ő a csapatkapitány, az együttes arca. Azaz a közvélemény szemében sokkal inkább az új alakulat lesz Vické, mintsem fordítva. Igazából nem az a gond, hogy Michael megjárta a börtönt. Az NFL világában mindennaposak a drogügyek, a lövöldözések, a letartóztatások. Ezeken már könnyen túllép a nagyközönség. Az ártatlan állatok kínzásán azonban már nem annyira, ez még a sokat megélt „amerikai gyomornak” is sok. Emiatt pedig könnyen kihátrálhatnak a szponzorok a klub mögül. Hogy akkor ki igazolhatja le végül majd Vicket? Szerintem tradicionális csapatok szóba sem jöhetnek, ahogy az elmúlt években sikeres klubok sem. Ők ugyanis nem engedhetik meg maguknak azt az esetleges presztízsveszteséget, ami Vickkel együtt érkezne. (Sőt, igazából azt sem lehet tudni, mire képes a kihagyás után.) Leginkább olyan klubnak lehet érdeke a játékos leszerződtetése, amelyik kikerült a közvélemény látószögéből, és szeretné, ha ismét vele foglalkozna a (világ-) sajtó. Ott talán a szponzoroknak is jól jönne egy kicsivel nagyobb figyelem. Igaz, még az ilyen kluboknak is nagy rizikót kellene felvállalniuk.


Kutyák-Vick 1:1 (Fotó: fromtheleftsideofmybrain.wordpress.com)
 
És mit tehet Vick a visszatérésért? Hát, egyrészt formába kell lendítenie magát, ugyanis csak akkor kockáztat majd vele valaki, ha jelentős erősítést jelent a csapatnak. Másodsorban mindent meg kell tennie azért, hogy a róla kialakult képet megváltoztassa. Most már „jó fiúnak” kell lennie, a korábbi balhék nem férnek bele. Fontos, hogy ne vigye túlzásba, mert ha most elkezd állatmenhelyeket nyitni, az visszatetszően hat. Legjobb, ha csak teszi a dolgát szépen-csendben. Mást nagyon úgy sem tehet.


Címkék: nfl amerikai futball michael vick

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr751305012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közben eldőlt, hogy a Philadelphia Eagles-nél folytat(hat)ja pályafutását Vick. Érdekes döntés a vezetőség részéről. A szakmai szempont most előrébb került. Donovan McNabb ugyanis lassan visszavonul és Vick-kel tesznek egy próbát, hátha pótolhatja őt. Azért kíváncsi leszek a szurkolói visszhangra. (ne feledjük, továbbra sem biztos, hogy tét mérkőzésen pályára léphet)
süti beállítások módosítása