bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Söprések

Don Fender 2010.05.15. 08:24

Az NBA bajnoksága már az elődöntőknél jár. Mondhatnám, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb mérkőzések után kerültek ide a csapatok, de akkor hazudnék. A 4 ágból mindössze a Cleveland – Boston kör volt az (2-4), amiben nem söpréssel jutott tovább valamelyik csapat. Az utóbbi három évben mindössze egyetlen sweep volt a 12 összecsapás közül a második fordulókban, idén pedig kapásból három.

A söprés (sweep) azt jelenti, hogy egy 4 győzelemig tartó párharcban az egyik fél 4-0 arányban képes megverni az ellent. Az Orlando Magic meghatározó csapat volt egész idényben, de senki se gondolta volna azt, hogy a keleti döntőbe 8-0-val (két söprés) kerülnek be. Magabiztosan teljesítettek hazai pályán az Atlanta Hawks ellen, majd meglepő módon Atlantában is nagy arányban győzedelmeskedtek mind a két találkozón. A Magic ereje abban rejlik, hogy mindig van legalább egy (jobb esetben 2-3) olyan játékos, akinek extra teljesítményével a csapat veretlen tud maradni.

Nyugati oldalon a San Antonio Spurs meglepetéscsapatként 7. helyről jutott tovább, és így a Phoenix Sunsszal játszhatott. A nagy rutinnal rendelkező Sarkantyúsokról se gondolta volna senki, hogy nyeretlen lesz ez az összecsapás, de jelenleg nem a tapasztalat, hanem az erő nyert. Nash, Stoudemire és Richardson hatalmas lendülettel ütötték ki Duncanéket.

Számomra a Lakers söprése volt a legnagyobb meglepetés. Nem a Lakerst tartom gyengének, hanem a Utah Jazzt nagyon erősnek. Már az első meccsen megmutatták, hogy van keresnivalójuk a címvédő ellen, aztán végül még Utahban sem sikerült nyerniük.

A negyedik összecsapás szerencsére izgalmasabb volt, bár az utolsó két meccsen a Celtics viszonylag könnyen tudott nyerni. Garnették bebizonyították ismét, hogy a kosárlabda csapatsportág, és nem az a lényeg, hogy ki a legjobb játékos.

Kíváncsian várom az elődöntőket. A nagy csatákat megélt Celtics vagy a sokat pihent Magic kerülhet a Suns-Lakers párharc győztese ellen a döntőbe?
 

 


Címkék: nba playoff sweep

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr162004461

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

„Magabiztosan teljesítettek hazai pályán az Atlanta Hawks ellen, majd meglepő módon Atlantában is nagy arányban győzedelmeskedtek mind a két találkozón. A Magic ereje abban rejlik, hogy mindig van legalább egy (jobb esetben 2-3) olyan játékos, akinek extra teljesítményével a csapat veretlen tud maradni.”

A Magic azért nyert, mert a két csapat között óriási a minőségbeli (játékosállománybeli) különbség, már a párharc előtt teljesen nyilvánvaló volt, hogy nincsenek egy súlycsoportban. Egy meccset talán elcsíphetett volna az Atlanta, de annál többre semmi esélyük sem volt.

„Nyugati oldalon a San Antonio Spurs meglepetéscsapatként 7. helyről jutott tovább, és így a Phoenix Suns-szal játszhatott. A nagy rutinnal rendelkező Sarkantyúsokról se gondolta volna senki, hogy nyeretlen lesz ez az összecsapás, de jelenleg nem a tapasztalat, hanem az erő nyert.”

A többszörös bajnok San Antoniót meglepetéscsapatnak nevezni meglehetősen érdekes meglátás. A Nyugati Főcsoportban nagyon szoros volt az alapszakasz végeredménye, a Spurs mindössze hét meccsel nyert kevesebbet, mint a főcsoportot megnyerő Lakers. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az alapszakasz második felében a San Antonio rutinos sztárjai (Duncan, Ginobli, Parker) "sérülés" miatt mind kihagytak 20-30 meccset, ill., hogy az alapszakasz utolsó egy-két fordulójában sem strapálták magukat halálra, hogy elkerüljék a második helyen végző, nyíltan gyűlölt Dallast, akkor azért már nem tűnik olyan vészesnek az a hetedik hely.

Azon nem vitatkoznék, hogy a Suns söprése meglepetés volt, ellenben az hogy „jelenleg nem a tapasztalat, hanem az erő nyert” viszont tényleg sületlenség.
Egyrészt a Suns két szellemi vezére, Steve Nash és Grant Hill egyaránt 36 éves. Másrészt a Suns a liga egyik legkisebb csapata, az „erő” messze nem az ő fegyverük...

„Számomra a Lakers söprése volt a legnagyobb meglepetés. Nem a Lakerst tartom gyengének, hanem a Utah Jazzt nagyon erősnek.”

A Jazzben a rájátszás előtt kidőlt sérülés miatt a kezdő center és erőcsatár (Okur és Kirilenko). Bár Kirilenko a Lakers ellen már visszatért, az már a párharc előtt világos volt, mit a nap, hogy a liga legerősebb frontcourt-jával (Gasol, Bynum, Odom) képtelenek lesznek felvenni a versenyt. Egyszerűen nem volt meg hozzá az emberanyaguk. Egy olyan szintű csapat ellen, mint a Lakers, csupán Deron Williams zseniálitása és Carlos Boozer lelkesedése nagyon kevés. Tulajdonképp úgy kellett volna meccset nyernie a Jazznek, hogy sem lepattanózásban, sem közelről (a trapézból vagy paintből) szerzett pontokban nem tudják felülmúlni a Lakerst – márpedig így szinte lehetetlen meccset nyerni, úgyhogy nagyon érdekelne, miben láttad a Jazz erejét...
1. Magic - Hawks
Azt írtad, hogy egy meccset elcsíphetett volna az Atlanta. Hát akkor egyetértünk, én is azt magyarázom, hogy lehetett volna szorosabb valamelyik atlantai találkozó, de nem így lett.
2. A Spurs hiába nagyon erős, meg hiába jó a közelmúltja, a Nyugati Főcsoport hetedik legjobb csapata "csak". Ehhez képest továbbjutottak. Tény, hogy a legjobb játékosok az idény végére tértek csak vissza, de annál kevesebb idejük volt regenerálódni.
3. Az erő alatt én a dinamizmust értettem. Ahogy én Stoudemire és Richardson játékát nézem, az atletizmus, a dinamika, az energia és az erő jut eszembe. Hiába alacsonyak, nem azt mondtam, hogy magasság, azt mondtam, hogy erő.
4. Gondoltam, hogy lesz olyan akinek csípi a bogyóját az, hogy a Lakers veretlenségét írom legnagyobb meglepésnek. Ezt már a cikkben megmagyaráztam. Az első mérkőzésen (ami L.A.-ben volt) a Jazznek nagy esélye volt a győzelemre. És ha már ott ilyen meccset képesek játszani, akkor gondoltam könnyebb dolguk lesz a hazai meccseken.
aha.
akkor szerintem 1.-3.ban egyetértünk.
A 2.ban elismerem, hogy én személyes szimpátia miatt kicsit elfogult voltam a spurs-szel.
4. Az egyébként szintén szimpatikus jazz-t a lakers ellen viszont pont az első meccs után le is írtam, mondván hogy ha egy ilyen sansszal nem tudnak élni a birodalmiak ellen, akkor jaj nekik...

+1 Döntőbe kit vársz?
A döntőbe sajnos a Lakerst várom, bár jobban szeretnék egy L.A mentes finálét.
Keleti oldalon a Celtics egyre magabiztosabbnak tűnik, bár én szívesebben nézném Carteréket ahogy bajnoki címet szereznek. Legyen így!
süti beállítások módosítása