bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Lesz-e jövőre Újpest-Fradi hokiderbi?

Disznóvágási Feri 2010.05.04. 18:08

A két ősi rivális évről évre vergődik, a menedzsment egyik szakosztálynál sem képes megújulni. Pillanatnyi villongások, csalfa remények, majd újból mély hallgatás - ez jellemezte eleddig a két tradicionális klub jégkorongszekcióját.

A Ferencvárosnál a múlt héten hallhattunk a legújabb fejleményekről: Csabai Gábor, az Alba Volán egykori szakosztályelnöke kész átvenni a romokban heverő kilencedik kerületieket és új alapokon felépíteni a fénykorában (1971-1980) zsinórban tíz bajnoki címet begyűjtő alakulatot. Saját bevallása szerint az új stratégia az utánpótlásból fog kiindulni, a felnőtt együttest pedig legalább egy szinttel magasabb minőségben próbálják üzemeltetni. És itt jött egy furcsa, többek számára félreérthető kijelentés: "Ha ezt a pénzt [a jelenlegi költségvetés 140 százalékát] nem sikerül összeszednünk, nem lesz felnőttcsapatunk a 2010/11-es szezonban." Erre később visszatérünk. A további tervek közt szerepel egy új mobil edzőpálya felépítése, mely által a zöld-fehérek mentesítenék magukat a pesterzsébeti jégbérlés költsége alól.


Budai megtartása elemi fontosságú feladata lesz a holtszezonban az új vezetésnek

Nekem első blikkre szimpatikusnak tűnt a változás, és habár a régi szakosztály-igazgatót, Al-Daadu Muhannedet nem sikerült távozásra bírni (a jövőben az utánpótlás mellett fog tevékenykedni), alapvetően jókora lépést tehetne előre a Fradi. Ha:

  1. a szurkolók nem azt hallották volna ki az egész cikkből, ami az egyetlen gyenge pontja lehet az új vezér nyilatkozatának, nevezetesen a fenti idézetet;
  2. ennek következtében nem fogadnák jelentős antipátiával az általuk "idegennek" titulált úriembert;
  3. ezáltal pedig nem adnának fel máris komoly leckét neki, amelyet eddig keveseknek (vagy talán senkinek sem) sikerült megoldani: legyőzni a fradisták ellenszenvét.

Miért van ez? Sajnos hiába számolhatunk Csabai Gábor személyében egy tapasztalt, szakmailag a hazai jégkorongban az élmezőnybe tartozó menedzserrel, az igazán nagy fejtörést nem az fogja okozni, hogyan hozza egyenesbe anyagiak és eredményesség szempontjából a szakosztályt, hanem sokkal inkább az, hogy megnyerje magának a szurkolók szimpátiáját. Hacsak nem várja meg, amíg a felnőtt csapat fogyasztói piacán is egy új, realistaként gondolkodó generáció veszi át a stafétát, kénytelen lesz kielégíteni igényeiket, amelyek lényegében a következők:

  1. az FTC mindenképpen indítson felnőtt együttest a Mol Ligában (és/vagy OB I-ben);
  2. ez legyen egy ütőképes, a közönség számára szimpatikus játékosokból álló gárda;
  3. a társulat a bajnokság végén fel tudjon állni a képzeletbeli dobogóra.

Úgy gondolom, Csabai és a Fradi-szurkolók céljai nem sokban különböznek egymástól, de ha elfogad egy tanácsot, a legközelebbi nyilatkozatnál számoljon a drukkerek kiemelten kritikus hozzáállásával, amely nem feltétlenül mérlegeli a menedzsment-szempontokat, sokkal inkább a klub iránti mérhetetlen szeretetet és elkötelezettséget.

A nagy ellenfélnél sem alakulnak különbül a dolgok. Böle Dezső ex-szakosztályvezető és Őze István klubigazgató szavaiból azt szűrhettük le, hogy változás ugyan lesz, de semmi esetre sem olyan mértékű, mint a Ferencvárosnál. Az egyelőre ismeretlen kilétű új vezető ügyvezető testületében nagy valószínűséggel ugyanazok kapnak szerepet, akik eddig is ott voltak, tehát érdemi reinkarnáció nem igazán várható. "Köszönhető" ez nagyrészt annak, hogy Őze úr a klub élén töltött évei alatt remekül kiépítette a saját "királyságát", így állítása szerint egyedül ő az, aki a szakosztályvezetők személyét kijelölheti, az UTE többi tagjának ebbe nincs beleszólása. Ez esetünkben is így lesz, így már csak annyi a kérdés, ki nyerte el legújabban az igazgató úr szimpátiáját.


Újpesten jövőre valószínűleg a fiatalok fognak dominálni

A fejleményekkel kapcsolatban több pletyka is szárnyra kapott (egy például Pék György eddigi vezetőedző szakosztályvezetői kinevezéséről és a játékosok ezzel szemben tanúsított kollektív ellenállásáról szól), de mindennek akkor adjunk hitelt, ha maguk az érintettek fognak róla beszélni. Ami tény, hogy az utánpótlás-játékosok a korábbi elhibázott döntések miatt sokadjára is megkezdték elvándorlásukat az egyesülettől, a szurkolók pedig kétségbeesetten várják, hogy a felnőtt keretből ki fogja elsőnek bejelenteni távozását.

Nincs mese, itt a siker záloga kizárólag a szakosztály (és talán az egész klub) mibenlétének teljes újragondolása lenne, melynek során a klubigazgató régi ismerősök helyett szakértő sportmenedzserek kezébe adná a gyeplőt, akik képesek lennének megreformálni és újra eredményessé tenni a szakosztály működését. Erre egyelőre azonban nem sok kilátás van, a fődöntnök minden kívülről érkező javaslatot elutasít, így pedig nem jósolunk túl jó szereplést a liláknak az elkövetkezendő években. Ahogy azt mondani szokták: itt már csak a csoda segíthet.


Fotók: Rábavölgyi Iván, www.icezone.hu


Címkék: jégkorong újpest fradi

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr961974403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó cikk, jó gondolatok
Az újpesti szakvezetés színvonaltalan, a 80-as évek sportkádereit idéző társaság. Ilyen volt szinte mindenhol a szurkolókat és a nyilvánosságot messze leszaró sportvezetői elit. Ha nagyon lassan is, a sport világa kinőtte ezeket a figurákat. Időközben szinte mindenki elment mellettük. Újra kezdték profin. Talán most a Fradi is. A Starsról nem is beszélve. Akármennyire is visszás a finanszírozása, ott jól futtatják az ügyeket.
Jó lenne ha vége lenne a 80-as éveknek.
@quitz: A probléma ott kezdődik Újpesten, hogy bár az UTE elméletileg (még) a második legnépszerűbb egyesület az országban (ha úgy tetszik, a második legértékesebb sportbrand), a klubigazgató (akit valamiért a jégkorongblogos cikkben is már klubelnöknek tituláltak) abszolút hegemóniát alakított ki a szervezeten belül, így pedig képtelenség bármi újat villantani egy szakosztályvezetésnek.

A nagymúltú UTE pár ember játszóterévé vált, számomra mégsem ez a meglepő, hanem sokkal inkább az, hogy a sokezer újpesti szimpatizáns nem tesz ez ellen semmit.

@freddyD: Hálás köszönet. :)
2004-ben voltam egy UTE-Volán meccsen Újpesten... Na, akkor "szimpatikus, szerethető" volt a csapat (Volán drukkerként is!) Azóta sokat sikerült ezen az "uraknak" rongálni. Heti elüldözése szégyen-gyalázat! Igenis ki kellett volna állni mellette a szakvezetésnek!
A Fradinál meg azt nem értem, hogy az a "néhány" szurkoló (ez most nem lekicsinylés akart lenni) miért annyira "megkerülhetetlen"... Budainak meg el kéne mennie egy komolyabb csapatba!
@jacint70: Igen, a Hetler-ügy teljesen romokba döntötte a már addig is ingadozó kollektívát az UTE-ban, így ma már mindenki (még a vezetőség tagjai is) más-más irányba evez. A szponzorjelölteknek (már akik nem Böle úrék jó barátai) ez nem túl ideális állapot ahhoz, hogy belefeccöljék a pénzüket. Őze tévedett, mert itt nem a pénzhiány az egyedüli probléma.

A Fradinál már többször tapasztalhattuk, hogy a szurkolók említett ellenszenvével komolyan kell számolnia annak, aki kívülről érkezve próbálja megmenteni a klubot. Talán jó taktika lenne, ha a Ferencvárosi Szurkolók Szövetségét kicsit tűzközelbe engedné Csabai, együttműködne velük (pl. segíthetnének a merchandisingban, ahogy eddig tették), mert ők igazán nagy hangadók.

A jelenlegi bizonytalan állapotban szerintem Budainak ki kéne várnia, beszélgetnie kell Csabaival a tervekről, és ha augusztusig ebből nem látszik semmi, még nem késő eligazolni. Ha mégis, részese lehet a Fradi újabb virágzásának.
süti beállítások módosítása