bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Ez Budapest! Ez Budapest!

Mrs Darcy 2009.11.10. 16:26

Egy fordulóval a magyar labdarúgó bajnokság őszi szezonjának vége előtt, a tabellát böngészve megállapíthatjuk, hogy a budapesti csapatok igen gyengén szerepelnek.

A Honvédot nem sok választja el attól, hogy kieső helyen teleljen. Utolsó fordulóbeli ellenfelük, az FTC is várakozáson alul teljesít. Még akkor is, ha az utóbbi két meccsüket megnyerték. Ám így is kérdéses ki az esélyesebb a két együttes közül, hiszen a Fradi 16 pontjából eddig 1 pontot szerzett az 5 csapat ellen, amelyik jelenleg mögötte helyezkedik el a bajnoki besorolásban. A Vasas az év elején jósoltakhoz képest egész jól tartja magát, bár a helyezést figyelembe venni mindig csalóka, egy biztos az őszt a 8. helynél jobb pozícióban nem zárhatják. A MTK sem valószínű, hogy dobogós helyen végez az idén. Az Újpest pedig már évek óta ott van az élmezőnyben, de úgy fest ezúttal is csupán a remény marad, hogy majd jövőre, különösen a pénteki, listavezetőtől elszenvedett vereség tükrében.

Ez azonban nem volt mindig így. Az első osztályú bajnokságra a budapesti csapatok hegemóniája volt jellemző. Hiszen a fővárosi klubok majdnem tízszer annyi bajnokságot nyertek, mint a vidékiek. Nyert bajnokságot az FTC (28), az MTK (23), az Újpest (20), a Honvéd (13), a Vasas (6), a Csepel (4) és a BTC (2), vagyis összesen 96-ot budapesti csapat. Vidéki együttes pedig összesen tízszer örülhetett a bajnokság végén.

Forrás: www.fradimuzeum.eoldal.hu

Ez még akkor is hatalmas különbség, ha figyelembe vesszük, hogy az 1925-26-os szezonig csak fővárosi csapatok szerepeltek az első osztályban. (Előzőleg a lebonyolítási rendszer szerint a budapesti és vidéki bajnok mérkőzött meg egymással az országos döntőben. Az első ilyen mérkőzésen 1909-ben a Ferencváros 11-0-ra győzte le a Kassát.) Vidékiként először a szombathelyi Sabaria szerepelhetett a nemzeti bajnokságban, míg az első dobogós helyezést elért csapat a Bocskai FC volt Debrecenből, egy ponttal megelőzve az Újpestet, harmadikként végeztek az 1933-34-es bajnoki évben.

Az első nem budapesti csapat, amelyik megnyerte a magyar bajnokságot a Nagyváradi AC volt. A II. bécsi döntés, mely után Észak-Erdély újra Magyarország része lett, lehetővé tette Erdély bajnokának feljutását az első osztályba. Így esett, hogy a nagyváradi zöld-fehér csapat 1944-ben megnyerte a magyar bajnokságot, majd 1963-as megszűnése előtt egyszer a román bajnokságot és a román kupát is elhódította.

A 90-es évek előtt csupán a Győr (1963, 1981/82 és 1982/82) tudott bajnok lenni vidéki csapatként, majd 1993/94-es idényben a Vác, 1999/2000-ben a Dunaújváros, 2001/02-ben a Zalaegerszeg. És 2004-től 2009-ig az utóbbi évek kiemelkedő csapata a Debrecen szerzett zsinórban három, összesen négy bajnoki címet, jelentősen javítva a vidéki csapatok statisztikáján.

Az utóbbi években a magyar futball Budapest centrikussága jelentősen csökkent, ami egyébként nem csak a labdarúgásban figyelhető meg. Én azonban tősgyökeres, büszke budapestiként, fájó szívvel nézem ezt a folyamatot. De mit tehetünk, hogy visszaálljon a „világ rendje”? Sokszor hallani kritikaként, hogy túl sok Budapesten az első osztályú csapat (ami London kivételével egyik európai nagyvárosra sem jellemző). És valóban. Képzeljük el, hogy ha az 5-6 fővárosi csapatból csinálnánk kettőt, milyen sikereket lehetne elérni akár nemzetközi színtéren is.

Házasítsuk össze a Fradit az MTK-val (ezt ugye nem én találtam ki, már az „okosok” is megmondták). A ferencvárosi csapat hazai és nemzetközi sikerei, népszerűsége, márka értéke mellett az MTK utánpótlás bázisának köszönhetően 6-8 éven belül világverő csapatot lehetne csinálni. Nagy rivális pedig maradhatna az Újpest, a stadionjának és az utóbbi évek kitartásának köszönhetően, karöltve a Honvéddal (elásva végre a csatabárdot). A kispestiek ugyanis jó úton járnak, mind az utánpótlás, mind a kereskedelmi szemlélet elsajátítása terén, egyedül az eredmények és a szurkolók (vagyis a lényeg) hiányzik a csapatnál. A Vasas pedig legyünk őszinték azzal tenné a legnagyobb szívességet a magyar labdarúgásnak, ha végre megszűnne létezni. Sőt nem csak a focinak tenne jót ez a változás. Hiszen a Hidegkúti Stadion helyett épülhetne bevásárlóközpont, a Bozsik Stadion helyén panelházak…
 


Címkék: budapest magyar bajnokság labdarúgás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr181515722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása