bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

A 12. játékos és az Európai Unió (4. rész)

Mrs Darcy 2009.10.27. 17:54

Az Európai Unió szabályozni ugyan nem tudja, de fontos feladatának tartja, hogy ajánlások és pályázati támogatások segítségével a sport társadalmi hatásait megerősítse, vagy éppen csökkentse. Ezért is foglalkozik a szurkolói magatartás negatív megnyilvánulásainak megelőzésével. A közrend védelme mellett nem szabad megfeledkezni az egyének szabadságjogairól sem, mint a mozgásszabadság, vagy az állampolgársági alapon működő diszkrimináció tilalma. Ezek között kell egyensúlyt találni, hogy megoldódjon ez az évtizedek óta fennálló probléma.

Forrás:www.europarl.europa.eu

Fontos, hogy a tagországok közötti kommunikáció magas fokú legyen a témában. Ugyan Nagy-Britanniában sikerült visszaszorítani a huliganizmust, mégis a legtöbb gondot külföldön az angol szurkolók okozzák. A brit kormány és a rendőrség közreműködése nyomán azonban egyre csökken ezeknek az incidenseknek a száma.

Az utóbbi években az Európa Tanács több ajánlást is megfogalmazott a témával kapcsolatosan. Az első ilyen ajánlást a Heysel stadionban történt katasztrófa ihlette. Az 1985. augusztus 19. Strasbourgban fogadták el az egyezményt az Európa Tanács akkori tagállamai, mely a sporteseményeken, különös tekintettel a labdarúgó mérkőzéseken történt szurkolói erőszak és nem megfelelő viselkedés megelőzéséről szólt. 1996. április 22–én született meg a labdarúgó mérkőzéseken történő rendzavarások megelőzésére és visszatartására vonatkozó irányelvekkel kapcsolatos ajánlás. Kicsit több mint egy évvel később 1997. június 9–én a futball huliganizmus tapasztalatcserével, a stadionból való kizárással és a médiapolitikával történő megfékezéséről adtak ki a határozatot. 2001. december 6–án egy kézikönyv jelent meg, melyben a nemzetközi rendőri együttműködére, és a nemzetközi futballmérkőzésekkel kapcsolatos erőszakos cselekmények valamint zavargások kezelésére és megelőzésére fogalmaz meg ajánlásokat. 2002. április 25–én született döntés a nemzetközi labdarúgó mérkőzésekre vonatkozó biztonsági intézkedésekről. Ezeken kívül még számos ajánlást adott ki az Európa Tanács, amely a futballal kapcsolatos szurkolói rendbontások, illetve rasszista, idegengyűlölő megnyilvánulások megakadályozására adnak elméleti valamint gyakorlati tanácsot.

Az Európai Bizottság által 2007-ben előterjesztett Fehér Könyv a sportról is foglalkozik a sport társadalmi szerepét érintő kérdéssel. Felhívja a figyelmet, arra hogy a rasszizmus és az erőszak ellen folyó küzdelmet meg kell erősíteni. Melyben az információk cseréje, a folyamatos párbeszéd és az oktatás-képzés játszik fő szerepet. A Bizottság elítéli a nemre, korra, fogyatékosságra, vallásra, hitre, szexuális beállítottságra és társadalmi vagy gazdasági helyzetre irányuló diszkriminációt.

Három fő irányvonalat fogalmaznak meg a megelőzésre vonatkozóan. Egyrészt az egyik legfontosabb feladat a megelőzés, melyben a fiatalok tudatos nevelése és oktatása lenne a leghatékonyabb. Ezekre az alapelvekre kívánta felhívni a figyelmet a 2004. évi sport általi nevelés európai éve is. Illetve legalább ennyire fontos a megelőzős és oktatás témakörében az, hogy úgynevezett stewardokat (biztonsági embereket) képezzenek ki, minél hatékonyabban és minél nagyobb számban. A második fő irányvonal az együttműködés. Klub és klub, rendőr és rendőr, de klub és rendőr között is, országhatárokon átnyúló kooperáció szükséges. Tapasztalatok cseréjével, folyamatos kommunikációval, egyeztetésekkel érhetők el a célok. Harmadik fő irányvonal pedig a jogi együttműködés és a jogharmonizáció lenne, ami a jogi gyakorlat sokszínűsége miatt a legnehezebb feladatnak tűnik, de jelentős előrelépést jelenthetne a megvalósulása.
 


Címkék: európai unió labdarúgás szurkolók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr441479499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása