bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

A 12. játékos, avagy egy kihagyhatatlan helyzet a Pálya Szélén (1. rész)

Mrs Darcy 2009.10.06. 19:27

Van hogy nagyon, van hogy kevésbé, de mindig aktuális kérdés, hogyan talájuk meg a futball szurkolók viselkedése okozta erkölcsi és anyagi károk megelőzésére, illetve szankciójára a legjobb megoldást. A 12. játékos című sorozat róluk (rólunk) és a magatartásukra vonatkozó szabályozások, programok elemzéséről szól.

Az első, bevezető rész a szurkoló fogalmának meghatározására tesz kísérletet. Nehéz megállapítani egy általános definíciót, hiszen a lelátó népe, igen változatos nemre, korra, származásra, társadalmi státuszra, sőt politikai nézetre való tekintettel is. Egy biztos, hogy az igazi szurkoló érzelmileg kötődik a csapathoz, elkötelezettsége személyiségjegyévé válik.

Változatos összetételéből következik, hogy a rajongók táborának elemzését több szempontból kell elvégeznünk.
Sportgazdasági jelentőségük szerint beszélhetünk aktív illetve passzív szurkolóról. A passzív szurkoló általában a tévé előtt élvezi a meccseket, az is előfordulhat, hogy több külföldi bajnokságot követ és több csapatnak is szurkol. Aktívvá válhat a játék színvonalának emelkedésével. Az aktív szurkoló rendszeresen jár mérkőzésekre, rajongói kluboknak tagja, részt vesz a szurkolói ankétokon, külföldre is elkíséri csapatát, illetve keresi az információkat, amik a klubbal kapcsolatosak.

Forrás: www.ftc.hu

A rendőrség pszichológiai szempontú csoportosítása alapján a szurkolók közül elhatárolható a formális vezető, aki nyíltan felvállalja vezető szerepét, és szervezi a csoport tevékenységét, az informális vezetők kibújnak a felelősség alól, tanácsaikkal látják el a formális vezetőket. A hangadók, domináns személyiségek. A ceremóniamester (előénekes, capo) a szurkolói rigmusokat vezényli, szervezik a közönséget, nagy befolyással vannak rá. Provokátoroknak nevezik az ellenfél szurkolóit és a rendőröket, rendezőket heccelők csoportját. A támogatók a provokátor által kiváltott reakció elleni támadásban vesznek részt, a tömeg ad nekik bátorságot. Bujtogató az, aki provokátoroknak ad tanácsot a lehetőségek kihasználására, régi sérelmek felidézésével. A bohóc szórakoztatja, és egyben bujtogatja a tömeget, míg a sunyi veszélyes, mert alattomos, lesből, arcát eltakarva támad, és hamar eltűnik a tömegben. A töltelék a nagy csoportnyomás hatására vesz részt a rendbontásokban. A szemlélődő kíváncsi, de a verekedésben nem vesz részt. A megfigyelő mindkét oldalt kiszolgálja megfigyeléseivel. Az áldozat rendszeresen bajba kerül, ő az úgynevezett „pofozógép”. A békítő, összekötő célja, a két szembenálló tábor álláspontjának közelítése. A magányos farkas a csoport adta arctalanságot kihasználva részt vesz a rendbontásokban. A focirajongót a mérkőzés érdekli, célja a játék élvezete.

Na és van a média szempontjából való csoportosítási lehetőség is. Szerintük ugyanis van a szurkoló, aki nem hozza magával a nézettség emelkedést. És vannak a bajkeverők, akik a szenzációt szállítják az unalmas mindennapokba. Ezeket a renitens elemeket több féleképpen nevesítik, sokszor szinonimaként használva a huligán és az ultra szót. Holott a huligánok általában alsóbb társadalmi rétegekből származnak, először Nagy-Britanniában jelentek meg a futballmérkőzéseken. Céljuk hogy „csapatuk nagyságát” a pályán kívül az ellenfél szurkolóinak „legyőzésével” bizonyítsák, ezt a gyakran „harmadik félidőnek” nevezett összecsapást az nyeri, aki megfutamítja az ellentábort. A huligán csoportok „félkatonai szervezetek” ahol a rangsort az erő, a bátorság és az elszántság határozza meg.
Míg az ultra csoportok az olasz stadionokban szerveződtek, magasabb iskolázottság jellemzi a tagjait. A látványos szurkolást részesítik előnyben. Zászlók lengetése, szektorokon átnyúló hatalmas transzparensek, görögtüzek, dobok és különböző koreográfiák alkotják a repertoárjukat. Időnként azonban a huligánok mellé állva harcolnak a pályán kívül, a meccsek alatt a verbális fenyítések része a bírók és az ellenfél játékosainak szidalmazása is. Ezek alapján megkülönböztethetünk úgymond harcoló és szurkoló ultrákat.
A harmadik csoportot, más néven a szutykot, alacsony társadalmi csoportokból származók alkotják, sokszor még a huligánok is lenézik őket. Nem riadnak vissza az ártatlan „civilek” bántalmazásától sem, általában számbeli fölényükre alapozva támadnak, sőt a rendfenntartó erőket is megtámadják. A skinheadek vagy thugok alig kötődnek a csapathoz, a stadionok légkörét szélsőjobboldali, rasszista, xenofób provokációra használják. A SHARP: SkinHead Against Racial Prejudice, vagyis bőrfejű a rasszista megkülönböztetés ellen. Azaz a „balos skinhead”. Főleg Spanyol- és Olaszországban terjedt el a nyolcvanas évek végén. Magyarországon történelmi okok miatt szinte nincsenek jelen a stadionokban.

 
Forrás: http://nyilasi.tozsdeforum.hu/blog/2007augusztus.htm

És te ki vagy a táborból?


Címkék: labdarúgás szurkolók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr621432446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása