bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Mi lesz jövőre? – Jóslatok a 2009-10-es NBA idényre 1.rész

Don Fender 2009.10.02. 20:00

Az amerikai sportligákban a következő napi fordulók kimenetele is megjósolhatatlan. A következő év rájátszásának megjövendölése pedig egy igazi Tippmix. Egyes csapatok bekerülése viszont vitathatatlan. Ebben a cikkben azt fogom megvizsgálni, hogy vajon melyik csapatok kerülhetnek a 2010-es playoffba, és melyek azok, akik a bajnoki címet is elhódíthatják.

A legutóbbi NBA idényben a Phil Jackson által vezetett Los Angeles Lakers lett a bajnok. Meglepetés volt az, hogy a sokak számára favoritként kezelt Cleveland Cavaliers nem jutott be a döntőbe. Én személy szerint őket vártam a bajnoki cím megnyerésére. Az észak-amerikai professzionális kosárlabda bajnokságban az utóbbi évtizedben az vehető észre, hogy megjósolhatatlan a bajnokság kimenetele.

Ebben a cikkben azt fogom megvizsgálni, hogy vajon melyik csapatok kerülhetnek a 2010-es playoffba, és melyek azok, akik a bajnoki címet is elhódíthatják. Elfogultságom miatt kezdjük a Keleti Konferenciával.

Bár szezon közben is várhatunk majd egy-két érdekes igazolást, azt majdhogynem biztosra veszem, hogy az utóbbi idényhez hasonlóan most is a Cleveland Cavaliers, a Boston Celtics és az Orlando Magic kerülnek az élbolyba.

A Cavs vezére most is a megállíthatatlan LeBron James lesz. Tavaly a döntőbe jutáshoz kevésnek bizonyult Mo Williams és Delonte West segítsége. Most viszont ott lesz a palánkok alatt Diesel, vagyis Shaquille O’Neal. O’Neal már rég nem olyan, mint a los angeles-i és az orlandoi időkben, de erejével, hatalmasságával és rutinjával segíthet Jamesnek újra döntőt játszani. Nem utolsó sorban a Cleveland vezetősége megszerezte Jamario Moont és Anthony Parkert, akiknek akkor kell majd hasznosnak lenniük, amikor LeBronnak kicsit pihennie kell majd. Ilyen alakulat mellett szerintem a Cavaliers 2010-ben is első lesz.

A keleti második helyre az Orlando Magicet jósolom. A csapat agya, a török Hedo Türkoglu eligazolt Torontoba, és a helyére a fénykorán túl levő Vince Carter érkezett. Carter ebben a csapatban is lehet top scorer, de úgy gondolom jobban járnak Közép- Floridában ha inkább többet passzol (azzal sokszor New Jerseyben is jól jártak). A Magic játékában nagy változás ezen kívül nem lesz. Megint Howard kerül majd palánk alá, akit négy 30 kilóval könnyebb játékos fog majd körül venni. Név szerint az említett Vince Carter, Rashard Lewis, Jameer Nelson, Mickael Pietrus, a padról pedig Brandon Bass, Matt Barnes (utóbbi kettő új játékos), Maciej Gortat és Anthony Johnson. Nagy hiány lehet majd Courtney Lee és Rafer Alston, ugyanis az ő játékuknak innentől kezdve a Netsben örülhetnek.

 

 

 

 

 

 



 

 





Forrás: nba.com

Azért említem csak harmadik helyen a Boston Celticset, mert hiába nagyon jók és tapasztaltak, nem lehetnek olyan dinamikusak, mint Howardék. A Celtics elérte azt 2009-re, hogy minden poszton jeles játékosok szerepeljenek. A legjobb pedig az, hogy ez nem megy az eredményesség kárára. Irányító poszton a csapat jövője, Rajon Rondo szerepel. A „két lábon járú váll” kinézetű fiatalember nagyon atletikus, intelligens és évről évre jobban dob (néha hárompontost is). Cseréje a balhés, de tapasztalt Stephon Marbury lehet, amennyiben nem igazolja le más csapat szabad ügynökként. Dobóhátvéd posztján Ray Allen marad, aki betörésiről és hibátlanul gyors hármasairól híres. Őt is és Rondot is az az Eddie House váltja majd, aki sokkal jobban dob úgy, ha az arca előtt kalimpálnak. A másik bedobó posztján marad a 21. század keltája Paul Pierce, a csapatkapitány. Róla elég annyit tudni, hogy ha bajban van a csapat, akkor add a kezébe a labdát, és nagy eséllyel győztesen térhetsz le a pályáról! Erőcsatár poszton marad az örökifjú Kevin Garnett. Idén nem úgy sikerült a Bostonnak a playoff, ahogy azt elvárjuk egy címvédőtől, az annak is be tudható, hogy Garnett kihagyta az egész rájátszást. Ha ő egészséges, akkor megkérdőjelezhető a Cavs döntőbe jutása. Center posztra pedig a nagy öreg Rasheed Wallace-t hozták. Ő még 2004-ben lett bajnok a Pistons középjátékosaként. Azóta kicsit kopottabb lett, de még mindig megbízható akár középtávolról is. Őt az eddig is kimagasló teljesítményt nyújtó masszív center, Kedrick Perkins váltja majd.

A negyedik helyre befuthat az Atlanta Hawks, vagyis a Joe Johnson, Josh Smith által irányított gárda. Új játékosukkal, a liga egyik leggyorsabb kosárlabdázójával, Jamal Crawforddal jövőre jobban megszorongathatják a clevelandi csapatot is. Ötödik helyen kerülhet be ismét a Miami Heat. Ha Beasley nem nő fel rendesen a feladathoz és Jermaine O’Neal nem rázza fel magát, akkor hatodik helyre is kerülhetnek Wade-ék. Ugyanúgy ötödik vagy hatodik helyre várom a Toronto Raptorst. Igaz, hogy idén be se kerültek a rájátszásba, de 2010-ben már ott lesz Türkoglu, aki annak idején a Magicben is változást okozott. Hetedik helyre az idei rájátszás egyik meglepetése a Chicago Bulls kerülhet. Idén nagyon megijesztették a címvédőket, talán jövőre be is jutnak a második fordulóba. A nyolcadik hely (utolsó rájátszást érő hely) várományosa a Philadelphia 76ers akkor lehet, ha Elton Brand egészséges lesz, Thaddeus Young újra képes azt a teljesítményt hozni, amit idén hozott és Andre Iguodala marad 20-25 pont körüli játékos. Riválisuk lehet a Detroit Pistons, akik a következő idényben már Ben Gordonra, Charlie Villanuevára, valamint a 2004-es bajnok Ben Wallace-ra is számíthatnak.

(A Nyugati főcsoportot a cikk következő részében tárgyaljuk.) 


Címkék: kosárlabda nba playoff

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr401423637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása