bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Egyetemi sport? Ne viccelj...

Oli18 2010.04.23. 13:00

Április elején 71 ezer néző előtt játszott egyetemi kosárlabdadöntőt a Duke és a Butler. Az Indianapolis Colts amerikai futball csapat stadionjában lejátszott mérkőzésről hetekig cikkeztek az amerikai sajtóban. Magyarországon viszont totális érdektelenségbe fullad az egyetemi csapatsportok többsége. Kinek vagy minek a hibája ez?

Idehaza a szervezeti keretet a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sporszövetség (MEFS) adja. Ők próbálják több, de inkább kevesebb sikerrel működtetni a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot (MEFOB), amelynek presztízse továbbra is nagyon alacsony. Az igazán tehetséges sportolók ugyanis inkább egyesületi keretek között próbálnak érvényesülni, így rendszerint a második vonal képviselői vesznek részt a bajnokságokban. Ami nem lenne feltétlenül rossz, ha sikerülne elérni azt, hogy a MEFOB színvonalas versengéssé váljon. És itt nem feltétlenül a szakmai dolgokra célzok, sokkal inkább a körítésre. Kezdésnek egy színvonalas honlap ideális lenne. A jelenlegi (www.mefs.hu) ugyanis áttekinthetetlen és információszegény. Ezen kívül a web 2.0 adta előnyöket is ki lehetne aknázni a versenyek népszerűsítésében. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de néha ezek is elegek ahhoz, hogy valami meginduljon. További előnyük, hogy nem kerülnek sokba, így a hangzatos magyar jelszó „Nincs rá pénz” nem igazán hozható fel velük kapcsolatban ellenérvnek.  


Forrás: www.sportgeza.hu

A MEFS-en kívül az egyetemek és főiskolák szerepe is megvan abban, hogy a nézők messzire elkerülik a mérkőzéseket. Sajnos olyan, hogy egyetemi közösség már csak nevében létezik. Kimerül a bulik szervezésében, a főiskolai napokban. Pedig a sport mindig közösség teremtő eszköz volt, és a mai elidegenedett világban újra azzá válhatna. A magyar versenysport is szenved a nézőhiánytól, de a MEFOB-nak van pár nagy előnye velük szemben. Ingyen van, és elmondhatom, hogy a barátaim, ismerőseim játszanak a csapatokban, akikkel a mérkőzés után nyugodtan leülhetek meginni egy sört, és számon kérhetem rajtuk a gyengébb játékot. Az oktatási intézményeknek is be kellene látniuk, hogy az egyetem nem csak a vizsgákról és a diplomáról szól. Az életre kellene nevelniük, amelynek egyik fontos eleme, hogy megtanuljunk beilleszkedni egy közösségbe. A sport erre ideális eszköz, így sokkal nagyobb hangsúlyt kellene rá fektetniük. Nemcsak szórólapozni kellene a mérkőzésekről, hanem hagyományt teremteni. Vezető szerep az egyetemi újságban, kabalafigurák, egyedi mezek, mezszám-visszavonultatás, díjátadás, stb. Ezek a dolgok nem az egyik napról a másikra hozzák meg a jótékony hatásukat, de ha mindig a „majd holnap” szemléletet követjük, akkor sosem jutunk el sehová. Nem 71 ezer néző a cél a MEFOB kosárlabdadöntőben. Ennek a 10 százaléka is már meseszép lenne.


Címkék: sport elemzés egyetemi sport iskolai

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr921942824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem is elkeserító a helyzet, bár én a medence szélén tapasztaltam ezt, szerintem a finanszírozás sem megfelelő tisztázni kéne a jogköröket. Az egyetem és az ehök között pedig nálunk rendet kéne rakni...Én azt tapasztaltam h a sportolók, volt sportolók egyetemi felkutatása sem megfelelő...nekem is anno ugy kellett vadásznom a megfelelő testnevelő-edzőt, hogy adjon már infot a MEFOBról, aminek a honlapja katasztrófa szerintem. Ha pedig az egyetem elvárja hogy hírnevét öregbítsék különböző bajnokságokban legalább a nevezési díjat és esetleg az utazási költség valamennyi százalékát térítse meg, nem az egészet de legalább érezzem h valamilyen szinten hozzájárul a dologhoz. Úgy gondolom a legnagyobb fehér folt ott van, hogy a középiskolából kikerülők elvesznek az egyetemi tanulmányuk miatt mivel esetleg szülővárosukban kilépnek a klubjukból és aztán nem kerülnek elő soha többet a versenypályán....Szóval szerintem egy általános országosan kordinált egyetemi felmérés sokakat a medencében, pályán, páston, vízen stb. tartana vagy legalábbis egy alternatívát nyújtana hogy valaki figyel rájuk.....nekem ennyi a véleményem de még sokat lehetne mesélni....a poszt egyébként teljesen jó....örülök hogy ilyet is olvashatok a neten a sok szemét mellett...grat az irónak
@bjoe0502: A szervezetlenséget magam is tapasztaltam. Valószínűleg - bármennyire is utáljuk az ilyet - az egyetemi sportnak egyelőre állami finanszírozással kéne működnie. Talán meg is oldhatnánk ezt, ha nem osztogatnának százmilliókat az ún. professzionális versenysportra. Nem kéne sok, csak éppen annyi, hogy egy fokkal komolyabb apparátust szervezzenek ebbe a MEFS-be, mert ami most van, az tragédia.

Az egyetemektől is komolyabb hozzáállást várnék, de ahogy más (pl. tudományos) versenyeknek, a MEFOB-nak is úgy lehetne némi nívót kölcsönözni, ha úgy pozicionálnánk a rektorok, dékánok fejében, mint komoly, országosan elismert versengést az iskolák között. Amíg hobbiként kezelik, az is marad sajnos.
@bjoe0502: Köszönöm a dicséretet.

A MEFOB körülbelül arra jó, hogy elmondhassák, van egyetemi bajnokság. Onnantól kezdve úgy elvan magának. Pedig szerintem egy kis odafigyeléssel szép dolgokat lehetne elérni. Ahogy szokták mondani, a fejétől bűzlik a hal. Amíg a MEFS ennyire nem törődik vele, addig az egyetemektől se várjunk többet ilyen téren. És igenis ezt állami pénzből kell megoldani, mert ez a felső oktatáshoz kapcsolódik.
Érzékeny pontra találtál!
Rengeteg probléma van a mai MEFOB-bal és rengeteg a kihasználatlan lehetőség. Kosármefob-bal 4 éve vagyok érintett és eleget láttam a 3 MEFOB döntőm során. Rohadt jó buli még meccsek is vannak, jönnek profik is játszani. A legjobb 4 csapatban rendre szerepelnek elsőosztályú játékosok keveredve az amatőr sportolókkal, ennek ellenére sem érdekel több embert.
Sajnos a kosármefob bajnokság néven szervezett kupa, ha jól tudom jövőre kupa lesz és 3-4 db kétnapos forduló, ahol az utolsó alaklom lesz a döntő.
A mefs honlap tényleg komolytalan, de már vannak új kezdeményezések, méghozzá kapásból egy videóval amiből kéne ezer: www.mefobkosar.hu/content/mefob-2010
Felmerül a kérdés, hogy egy fiatal blognak mint amilyen a Pálya szélén, van Facebook rajongói oldala és twittere, akkor a MEFS-nek miért nincs. A kosár MEFOB-nak már van 11 taggal a háta mögött:D
Valamint nagyon igazat adok Disznóvágási Ferinek is, mindenhol nyomatják a TDK-t még én is csináltam, a TF nemzetközi TDK-t is rendez kétévente...ami tök szupcsi, csak a baj vele hogy a sportolást, az ilyen versenyeket mint a MEFOB háttérbe szorítják.
Még sokat tudnék írni de meguntam.
Amúgy jó a cikk!!!
@LeBron Győző: Ez úgy lehetséges, hogy A Pálya Szélén blog mögött komolyan felépített, több száz főből álló szervezeti piramis és óriási mértékű külföldi befektetói tőke áll. :)
Szeretném megvédeni a MEFOB-ot, mert amit tesz a magyar valóságban, a körülményekhez képest jól teszi. Ugyanis van egy hangyányi difi a bemutatott példa és a gondosan kigyomlált hazai főiskolai testnevelés között. Amott ez a tényleges utánpótlás sport, minimum a győzteseket, de mindenképpen nagyon sokukat nem a tudásuk, tehetségük, hanem csupán rövid idő, úgy 3 hónap választja el a világ csúcsát képviselő profi ligáktól. Ez pedig megalapozott diáksport (értsd: a teljesen iskolai rendszerbe szervezett, ezáltal legszélesebb körű utánpótlás-nevelés) nélkül ott sem volna lehetséges. Ne várd vissza az egyetemi sportot, míg alóla hiányzik az alap. Amikor épp a tárgyalt sportág királyai idehaza a MAFC és a BEAC voltak, még megvolt a diáksport is (jól emlékszem, talán valami EB-siker is hajadzott nemde?) Amint eltűnt a szervezett diáksport, kihalt a főiskolai is, és azóta csak mint nézők és kommentátorok vagyunk jelen a nemzetközi mezőnyben.
Laikusként szerintem sehogy sem lehet összehasonlítani az amerikai egyetemi sportot az itthonival.
Mert gyakorlatilag az ottani oktatási intézmények (gimnázium, egyetem) jelentik az utánpótlásképzést bármely sportágban. Addig idehaza ez a sportegyesületek feladata.
Valóban nem lehet összehasonlítani a kettőt, mivel az NCAA gyakorlatilag egy fullprofi módon működtetett rendszer - amelyben fullamatőr játékosok szerepelnek. A rengeteg egyetem miatt természetesen nagyok a különbségek: van, ahol 15-18000 az átlagnézőszám (kosárlabdáról beszélek), van, ahol 300. Az NCAA Tournamentet pedig a nem amerikai versenysorozatok közül leginkább a foci BL-hez lehetne hasonlítani szervezettség, népszerűség stb alapon.

Nálunk egyesületi rendszer van, az oktatási intézmények anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a komolyabb sportinfrastruktúra kiépítését, fenntartását, de ezzel együtt is igaza van a szerzőnek, hogy azért az egyetemi szférában nagyon el vannak tolva dolgok, mert egy labdajátékos versenysorozatnál jobb közösségépítő, -szervező eszközt, célt(!) aligha lehetne találni. Persze, ahol nincs közösség, ott építkezés sincs. Ezen kéne apró lépésekkel változtatni.

Az idei MEFOB kosár döntőjéről egy cikk:
www.hunbasket.hu/news/?id=22462
@bejgli: Inkább álamatőr:)
Ösztöndíjként és jelképes diplomaként kapnak elég tisztességes összegeket.

Mondjuk ez az ösztöndíj rendszer is elég nevetséges.

De visszatérve a témához. Idehaza nincs semmi presztízse, jómagam sem éreztem semmi affinitást a szereplésre (atlétika, úszás). Beilleszteni az edzéstervekbe, versenyek közé egy bohóckodást. És még a maradék kis szabadidőmet is elvette volna.
@1116001: Épp ez a probléma, hogy sajnos amíg itthon bohóckodás műfajban fut a MEFOB, nincs sok értelme megrendezni. Komolyabbá kéne tenni, amit talán azzal is lehetne elérni, hogy az oktatási intézmények elhatározzák, ezentúl komoly sportegyesületeket akarnak üzemeltetni. Akaraterő, szorgalom - ezek lennének a fő hozzávalók. Igény lenne rá, tele vagyunk üres sportpályákkal, ideje lenne okoskodni.
A cikk nem azt szerette volna sugallni, hogy itt most NCAA minőségű egyetemi sportot szeretnénk. Ha ez ment át, akkor azért elnézést. Mindössze példának hoztam fel, hogy ott mekkora az érdeklődés a mérkőzések iránt. Nálunk meg ugye...

A magyar sportba már berögzült, hogy a sport egyesületek biztosítják az utánpótlást, amelyen változtatni csak évek munkájával lehetne. Kérdés, hogy megéri-e egyáltalán. Az iskola nagyobb merítési lehetőséget biztosítana, de így lehet az elitképzés szenvedne csorbát. Szóval kitudja.

A cikk elsődlegesen a MEFOB hiányosságaira próbált rávilágítani, hogy egy kicsit nagyobb munkával lehetne színvonalas bajnokságot is szervezni. Így véleményem szerint csak annyi értelme van, hogy egy kicsit megmozgatja (a szó szoros értelmében) a fiatalságot.
süti beállítások módosítása