bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

A 12. játékos és az MLSZ (3. rész)

Mrs Darcy 2009.10.20. 06:58

Az MLSZ, mint a FIFA és az UEFA tagja azok szabályozásait, kezdeményezéseit és programjait megpróbálja átültetni a magyar gyakorlatba kisebb nagyobb sikerrel. Az anyagi akadályok mellett társadalmi különbségekből adódó problémák is nehezítik a szabályzatok bevezetéseket.

Ez a cikk nem véleményt tükröz, hanem tényeket fogalmaz meg a magyar labdarúgás vezető szervének szabályzataiból kiindulva. Azzal a céllal, hogy tisztábban láthassunk, mert ugyan a focihoz mindenki ért, kevesen veszik a fáradtságot, hogy annak szabályait pontosan megismerjék. (Kíváncsi lennék, ki tudja pontosan a lesállás meghatározását.) Az persze más kérdés, hogy vajon az MLSZ-nek van-e joga ilyen mértékben korlátokat szabni, és a hozzájuk tartotó büntetéseket kiróni.



Forrás: www.nemzetisport.hu


A labdarúgás versenyszabályzata külön kitér azokra az esetekre, amikor a mérkőzést meg kell szakítani, melynek egyik oka a szurkolók viselkedése lehet. Ilyen esetben a rendező köteles mindent megtenni a rendzavarás beszüntetése érdekében. Különösen súlyos rendzavarás, ha a játékvezetőt, labdarúgót valamilyen tárggyal megdobják, megütik vagy leköpik. Ha valamelyik játékos szándékosan megrúg valakit a labdával, tettleg bántalmazza, illetve ha a szurkolók rasszista vagy „nyomdafestéket nem tűrő” szavakat használnak az ellenfél játékosai, edzői, és a versenyt rendező szövetség alkalmazottai becsmérlésére.

Az MLSZ Létesítmény előírásokra és mérkőzésrendezésre vonatkozó szabályzata az UEFA rendelet átvételét jelentette. Ezek alapján a létesítményeket különböző kategóriákba sorolják, annak alapján, hogy milyen osztályú mérkőzések megrendezésére alkalmas. Ezek szerint van 1, 2, 3, illetve elit kategória.

A mérkőzésrendezésre vonatkozó részben az előző részben már említett törvények és határozatok alkalmazásával és az UEFA gyakorlat átültetésével alakítottak ki szabályokat. Meghatározták például a rendőrök számát. NB I-es mérkőzésen minimum 35 fő, de várhatóan magas részvétel esetén 100 szurkolónként 1 rendőr jelenléte ajánlott.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a 2007/08-as bajnoki szezon előtt „zéró toleranciát hirdetett. Ez alapján, a nézőtéren „tilos bármely népcsoport, nemzet gyalázása, becsmérlése, a vallási, faji, politikai hovatartozás és egyéb szempontok szerinti megkülönböztetése, a saját és más sportszervezetek, csapatok (pl. az adott ellenfél) sportvezetőinek, sport-szakembereinek, labdarúgóinak, szurkolóinak szidalmazása. Ugyanez vonatkozik a labdarúgó szövetség (szervezeti egységei) hivatalos képviselőire és képviseletében eljáró valamennyi személyre, különösen a játékvezetőkre, ellenőrökre.”

A rendzavarás esetén az játékvezető a mérkőzést megszakítja, súlyos esetben azonnal beszüntetheti. A Versenybizottság ezeket az ügyeket a legszigorúbb büntetésekkel szankcionálja. Például szektor, stadion bezárás; pénzbüntetés. Második esetben az pályán elért eredmény törlése, büntető pontok megállapítása, alacsonyabb osztályba sorolás.  Rendzavarásnak minősül: nem engedélyezett transzparens megjelentetése, népcsoport, nemzet becsmérlése, gyalázása, fair play elveinek megsértése.

Az MLSZ 2009-ben megfogalmazott Magyar labdarúgás etikai normái című kiadványában a nézők számára is megfogalmaz ajánlásokat. Ilyen például a sportszerű viselkedés, az ellenfél szurkolóinak tiszteletben tartása, „minden játékos, sportvezető, játékvezető és néző emberi jogainak elismerése, nemzetiségüktől, etnikai és vallási hovatartozásuktól függetlenül”, „méltó magatartás a nemzeti himnuszok elhangzásakor”.

 


Címkék: mlsz labdarúgás szurkolók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr421462371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása