bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Tebow az NFL-titán?

JackBlack 2010.04.06. 14:00

Annak ellenére, hogy egyre többen néznek amerikai futballt Európában, ezzel együtt Magyarországon is, még mindig nem olyan népszerű a sport, mint lehetne. Jövőre érkezik az amerikai profi ligába egy játékos, aki a sportág Michael Jordanje lehet, így egykettőre hatalmas népszerűségre tehet szert - és általa a sportág is.

Elismerem, első látásra igen bonyolultnak tűnik a játék. Mármint az amerikai futball. Főleg ha valaki először lát meccset a tv-ben (pláne, ha még élőben). De, mint minden, kezdetben nem túl népszerű sportágnak, csak egy karizmatikus, hihetetlenül tehetséges és nem utolsósorban a játékot nagyon látványos, nézőszórakoztató módon játszó ikonra van szüksége, aki sokakat lesz képes a tv elé ültetni. 

Az amerikai futballban ez az ember Tim Tebow lehet. A 23 éves játékos idén kerül ki az egyetemről, ami az amerikai, franchise-rendszerű sportágak esetében azt jelenti, hogy itt az esélye, hogy a profi ligába kerüljön. Ez pedig úgy történhet meg, hogy egy csapat kiválasztja a drafton, az évente megrendezett „játékos-kirakodóvásáron”.


forrás: joxygen.wordpress.com

Tim Tebow nemcsak hogy rendkívül tehetséges és kiemelkedően atlétikus (amint ezt majd később részletezem is), hanem született vezéregyéniség, és olyan dolgokra képes, egyes játékelemeket olyan sajátosan, csak rá jellemző módon, látványosan játszik, hogy szakértők szerint képes lesz átformálni az egész amerikai futballt. Gondoljunk Michael Jordanre, aki először mutatott be profin végrehajtott, gyűrű alatt áthúzott zsákolást, ziccert vagy a védjegyévé vált, az utolsó pillanatig kitartott, hátrafelé esés közben eleresztett tempódobást. Vannak olyanok, akiknek a mai napig ő a kedvenc játékosuk, általa szerették meg a sportot, vagy miatta kezdték el nézni. 

Akik valamennyire ismerik az amerikai focit, azok tudják, egy csapat az irányító köré épül, az ő képességei határozzák meg a játékot, a taktikát, és a laikus néző számára a legtöbb látványos elemet az irányító szolgáltatja. Tim Tebow pedig irányítót játszik a University of Floridán, ráadásul úgy, ahogy előtte még senki.

Hogy miért istenítem ennyire Tim Tebow-t? Lássuk csak: 1987-ben született a Fülöp-szigeteken keresztény misszionárius szülők gyermekeként. Nem járt iskolába, a szülei otthon tanították, viszont a legközelebbi gimnázium focicsapatában sportolt, nem is rosszul. Mire elérkezett a főiskola/egyetem választásának ideje, Tebow már hatalmas sztár volt. Sztár, de nem a szó mai értelmében. Távol áll tőle minden attitűd, sztárallűr. Nyaranként segít apjának a Fülöp-szigeteken misszionárius tevékenységében, a nyilvánosságot jól kezeli, nem húzódik vissza, de nem is nyilatkozik állandóan. 

A pályán viszont egészen más. Szinte már-már az önkívületig képes fokozni a hangulatát, és ez nagymértékben befolyásolja a csapattársai hozzáállását is az adott meccshez, képes szinte szó szerint belekergetni csapatát a győzelembe. Született vezéregyéniség, mindenkire befolyással van a pályán és azon kívül is. Önzetlen, önfeláldozó, igazi sportember, a szó klasszikus értelmében. A lelki adottságok mellett a fizikai jellemzői is tökéletesek. 191 cm magas, 109 kg, emellett a robosztusság mellett viszont hihetetlenül mozgékony, robbanékony. Irányítóhoz képest nagyon sokat fut, az első igazán sikeres egyetemi évében, 2007-ben ő lett az első játékos a történelemben, akinek legalább 20 passzolt és 20 futott touchdownt sikerült elérnie egy szezonon belül. Nagyon nehéz földre vinni, és sikerrel veszi fel a harcot a termetesebb védők ellen is. Ugyanakkor nem ijed meg, ha passzolni kell, sőt, kifejlesztett egy rá jellemző passzolási módot, az ún. „jump pass”-t (ugró passz), amikor a védőfal főlé ugorva passzolja be röviden a labdát az elkapónak. Az egyetemi futball legnagyobb egyénisége, aki ezek után joggal tekinthet fényes és kirobbanóan kezdődő NFL-karrier elé.

Mégis vannak kétkedők. Tény, hogy impozáns mutatóit és képességeit az egyetemi bajnokságban határtalanul tudja kamatoztatni. De bármennyire is előszobája az NCAA a profi futballnak, elég nagy a különbség a két liga között. A profik nagyon gyorsak, nagyon pontosak. Hihetetlenül felkészült, tapasztalt és folyamatosan edzésben tartott játékosokról van szó, és sokak szerint Tebow sikeressége csak annak köszönhető, hogy a UF edzője kifejezetten rá szabta támadó taktikáját, egy olyan taktikát, amilyet az NFL-ben nagyon ritkán, szinte alig használnak. Sokan viszont azt mondják, hogy Tebow van akkora személyiség, hogy ha bekerül egy profi csapathoz, akkor egy bizonyos idő után képes a csapat szemléletét (egyesek szerint az egész NFL támadójáték-felfogását) megváltoztatni.

Ami viszont hátránya, hogy profi szinten pocsékul passzol. Nem tud igazán szép spirált dobni, ezáltal nem pontos, a dobómozdulata is hosszú és rosszul kivitelezett, túlságosan hátulról indít, így a háta mögül érkező védők alkalmanként labdavesztésre tudják kényszeríteni.

Draft-szakértők és NFL-edzők ezt rótták fel legnagyobb hibájának, illetve azt, hogy túl sokat fut és nem igazán lát a pályán.

Február 24-től március 2-ig zajlott az NFL Combine, a profi liga szintfelmérője, és abban mindenki egyetértett, hogy Tebow fizikailag abszolút kész a profi játékra, csak az a fránya dobómozdulat ne lenne… Március 18-án a Pro Day-en (amikor az NFL-edzők és tulajdonosok látogatnak el az adott egyetemre, hogy megfigyelhessék a játékosokat) Tebow bejelentette, hogy az elmúlt két hétben a dobómozdulatán dolgozott. A jelenlévő szakértők ámulva látták, hogy két hét alatt olyan fejlődést mutatott be, ami hatalmas reményekre adhat okot. Még mindig nem tökéletes, de egy igazán híres és kemény, kritikus draft-szakértő, Todd McShay azt nyilatkozta a látottak alapján, hogy ha valaki, akkor Tebow képes annyit fejlődni szeptemberig, hogy bármelyik csapat szívesen látná a soraiban. Márpedig ha valaki, hát McShay nem kapkodja el a dícsérő szavakat.

Tebow pedig hajt, készül azzal az eltökéltséggel és profizmussal, amit eddig tőle megszokhattak rajongói, és ezzel a hozzáállásával illetve a bemutatott fejlődésével elérte, hogy meghívják a 2010 április 22-24 között, New Yorkban tartott draftra. Márpedig oda csak olyan játékosokat hívnak, akik ún. „hot prospect”-ek, azaz sokat várnak tőlük. Két hét múlva eldől, hogy melyik csapat lehet az, ahol Tim Tebow még tovább tökéletesítheti futballtudását…


forrás: thewholegardenwillbow.files.wordpress.com

(A drafttal  három hét múlva külön cikkben foglalkozunk majd.)


Címkék: draft nfl amerikai futball tebow

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr521895816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kétségtelen, hogy Tebow-t draftolni bármelyik csapatnak nagy fegyvertény lenne, de elsősorban marketing szempontból. Nem vonom kétségbe az elért eredményeit, de pillanatnyilag technikailag nem elég jó ahhoz, hogy NFL irányító legyen. nem véletlen, hogy valószínűleg nem lesz elsőként draftolt irányítók között idén. Sőt a New England is gondolkozott, hogy draftolja, tight-end-nek...
@playcaller: igen, az is egy megoldás, mármint az "átképzés", merthogy lehetne power runner mondjuk HB-ként, vagy TE, ahogy Te is írtad, de én szívesebben látnám irányítóként, meg szerintem ő is szívesebben játszana azt. Például ha Brady vagy akár az ifjabb Manning mögött fejlődne 2-3 évet, szerintem az ő fejlődési képességeivel simán lehetne franchise QB. Vagy marad a 3. opció, megy a Jaguars-hez, és rögtön tele lesz az a stadion. Legalábbis az első meccsek alkalmával... :)
süti beállítások módosítása