bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Amikor már a jogot kell alkalmazni...

iFi 2010.05.28. 08:00

Immáron mindenki számára természetes a csapatok között lezajló játékostranszfer, illetve a játékosok játékjogának adása-vétele. Hát, persze, hisz itt az unió, a tuti jó! Azonban az nem volt mindig ilyen nyilvánvaló. Új rovatunkban, olyan eseteket vizsgálunk meg, amelyek komoly mérföldkövei voltak az európai sportjogi szabályozásnak.


Tisztázzuk az alapokat: miért jó nekünk az EU?
Íme, pár fontos részlet az Európai Közösség Szerződésének törvénycikkelyeiből, ami mind az átlagpolgárokat, mind a sportolókat érinti. „… belső piac, amelyet az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke tagállamok közötti szabad mozgását gátló akadályok eltörlése jellemez. A Közösségen belül biztosítani kell a munkavállalók szabad mozgását. A munkavállalók szabad mozgása magában foglalja az állampolgárság alapján történő minden megkülönböztetés megszüntetését a tagállamok munkavállalói között a foglalkoztatás, a javadalmazás, valamint az egyéb munka- és foglalkoztatási feltételek tekintetében."
Ennek tudatában már foglalkozhatunk az első üggyel, amely a munkavállalók szabad mozgásának legjelentősebb ügye, egyben az európai sport legfontosabb ügye is volt egyszerre. Ez a legendás Bosman – eset.

Jean – Marc Bosman a belga RFC Liege labdarúgó klub játékosa volt 1990-ben, akinek szerződése a lejárati dátum felé közeledett. A kontraktus kitöltése előtt a klub új megállapodást szeretett volna kötni a játékossal, azonban ez 75 százalékos bércsökkentéssel járt volna. Ez nem felelt meg Bosmannak, így új csapat után nézelődött. Talált is magának. Azonban klubja, az RFC Liege olyan nagy összeget kért a játékosért a francia Dunkerque-től, amit a francia egyesület nem volt hajlandó megfizetni, így a focista csapat nélkül maradt. Bosman viszont úgy érvelt, hogy mivel lejárt a szerződése Liege-ben, így az RFC-nek semmilyen joga nem volt ahhoz, hogy pénzt kérjen érte, sőt belga munkaadói megsértették az EU alapokmányának számító római szerződésnek a szabad munkaerő-áramlásról szóló 48. cikkelyét. Bosman nem hagyta annyiban a dolgot, és hosszas jogi procedúrába kezdett, amelynek a végén az Európai Bíróság neki adott igazat – és ezzel igazi futball-lavinát indított el. Ezek után 1995. december 15-e, egy piros betűs napnak számít az európai labdarúgás naptárában, mivel az Európai Bíróság ezen a napon adta ki a C-415/93 számú határozatát, amelyet Bosman 1993. október elsején elindított ügyében hoztak.


Jean - Marc Bosman

Az Európai Bíróság határozata kimondta a sportolók szabad mozgását, így a lejárt szerződésű labdarúgókért klubjuk egyetlen eurót sem kérhet, másrészt pedig az EU elveivel ellenkezőnek ítélte meg az idegenlégiósok számának korlátozását egy csapaton belül. A legtöbb országban, illetve az UEFA által kiírt klubsorozatokban addig egy csapaton belül egyszerre csak három külföldi futballista lehetett a pályán, innentől kezdve azonban az Európai Unió állampolgáraira ez a korlátozás nem vonatkozhatott.
A Bosman – szabály tulajdonképpen azt mondja ki, hogy a profi sportolók jogi szempontból semmiben sem különböznek a többi munkavállalótól, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint például a hentesekre, ügyvédekre vagy éppen a kőművesekre.


Ez volt az első olyan ügy, amely az Európai Bíróság elé került és a bíróság jogi szankciók segítségével próbálta orvosolni a problémát. Azonban ez csak a kezdet. A továbbiakban még foglalkozunk egyéb esetekkel is!
  
 


Címkék: kutatás labdarúgás bosman sportjog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr162036359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.