bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Bobby, Steward és Arsavin egy fedél alatt

Pálya Szélén 2010.04.04. 08:00

A tévedések elkerülése érdekében: a címben említett úriemberek nem az Arsenal új játékosai – azonban igen fontos szerepet töltenek be. A londoni Emirates Stadium, az Arsenal FC otthona nem működne sem a bobbyk, sem pedig a stewardok nélkül.

A bobby „csúfnevet” viselő rendőrök és a nézőközönség felügyeletéért felelős stewardok ugyanis a stadionmenedzsment elengedhetetlen partnerei. Egy-egy meccsnapon vagy rendezvényen több mint 1000 egyenruhást láthatunk állni, lóháton ülni vagy éppen szaladgálni az angol élvonalbeli és jelenleg BL-negyeddöntős együttes nézőközönsége között.

De miért is fontosak ennyire a rendfenntartás urai és hölgyei? A válasz egyszerű: mint ahogyan Magyarországon, úgy Angliában sincs ez másképp – a több mint 60 ezer szurkoló nem mindig békés szándékkal érkezik a labdarúgó-mérkőzésekre. Már a bejáratnál megkezdődik a lelkes fanatikusok szétválasztása: a vendégszurkolókat udvarias lovasrendőrök terelgetik a megfelelő kapuk irányába, a hazaiakra „csak” gyalogosan ügyelnek a bobbyk. Érkezik ide mindenfajta nép: arcfestett törzsszurkoló, apuka gyerekestől, cégvezető VIP, de ugyanúgy huligán vagy az angol kedvenc: a részeg skót is. A vendégek egyben azonban egyformák: mindenkinek át kell esnie a motozásos beléptetésen és az ajtónálló stewardok ellenőrzésén. Ha ezen túljutnak, szabad a pálya a helyek elfoglalásáig. Itt ugyanis előfordulhat, hogy újabb ellenőrzés következik. Az Arsenal csak névvel ellátott szezonbérleteket bocsát ki, és ha a tulaj nem tudja igazolni, hogy honnan van a jegye, már repül is, mielőtt egy sípszó is elhangzott volna. Nemhiába, a mottó a „fair play”...

Aki azoban idáig eljutott, felhőtlenül élvezheti a meccset. Feltéve, ha nem áll fel, nem dohányzik és nem kiabál be trágár megjegyzéseket. Ezek ugyanis törvényileg vannak szabályozva, és aki ezen szabályok valamelyikét megszegi, búcsút mondhat az átlagban 1500 fontos bérletének. Nekünk, magyaroknak talán furcsán hangzik ez a teljeskörű felügyelet, esetleges szabályozás. De be kell, hogy lássuk: csak így lehet 60 ezer embernek biztonságos keretek között futbalélményt biztosítani. S nem akármilyet: a kellemes környezet megteremtésében ugyanúgy az elsők között van az Emirates. Sör, üdítő, hot dog vagy a tradicionális fish & chips ötméterenként kapható  a stadion fedett körfolyosóján. Sőt, még fogadni is lehet a kitelepült fogadóirodák egyikében. Aki pedig VIP csomaggal rendelkezik, az a „club level” valamelyik éttermében élvezheti a gasztronómiai különlegességeket a meccs előtt, után vagy alatt. S habár a focimeccsek fílingjéhez Angliában nem tartozik hozzá a szotyi, jó fociból itt nincs hiány. Mindegy, hogy Premier League, FA Cup vagy UEFA Champions League – temérdek sztár rúgja a bőrt a gigantikus stadionban. A nap végén pedig egy biztos: a jóllakott és elégedetten távozó szurkolóknak Andrej Arsavin is boldogan integet.


Címkék: angol foci labdarúgás emirates stadium

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr81891995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása