bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Mi lesz veled, magyar élsport? (1.rész)

Fásy Mulató 2009.08.20. 20:20

A túlzott eredményközpontúság és az egyoldalú támogatási rendszer saját magát fogja agyonnyomni. Mikor jönnek rá a döntéshozók, hogy szabadidősport nélkül meghal a magyar sport?

Évről évre egyre ijesztőbb népegészségügyi statisztikák jelennek meg hazánk lakosságáról. Ha másban nem megy, az élmezőnyben vagyunk alkoholizmusban, öngyilkosságban, daganatos megbetegedésekben, szív- és érrendszeri problémákban. Az egészségügyről kiderült(?), hogy feneketlen kút, nincs az a pénz, amely rendbe tudná tenni, minden nagyobb tőkeinjekció csak tüneti kezelés. Az életmódban bekövetkezett tudatos változtatás azonban rengeteg pénzt spórolhat meg az államnak, és rengeteg orvosnál eltöltött időt a „betegnek”. Nehéz számszerűsíteni, de egy amerikai kutatás megtette: minden dollár, amit sportra fordítanak, 3,2 dollár megtakarítással jár az egészségügynek. Úgy látom tehát, hogy a megoldás kulcsa a sportban rejlik. Milyen lehetőséget kínál nekünk a magyar sport, egyáltalán mi a helyzet a szabadidősportban? A magyar lakosság mindössze 9%-a(!) sportol rendszeresen. Rendkívül ijesztő adat, pláne annak fényében, hogy a rendszeres szó ebben a kontextusban hetente kétszer 1 órát takar. Így talán valamivel világosabbá válnak a borzasztó egészségügyi mutatók is. Hogyan jutottunk el idáig? Mi lehet a megoldás?

Egyesületek, klubok

Ha nem történik változás, a magyar sport napjai meg vannak számlálva. Szomorú örökségünk, hogy mindent csak eredményekben tudunk mérni. A magyar sportolók a rendszerváltás óta minden tekintetben túlteljesítik a NÉP és önmaguk elvárásait. Egy olyan közegben érnek el olykor világra szóló eredményeket, mely lassan fényévekre lesz tőlünk. A pekingi olimpia ebben a tekintetben kijózanító pofont adott nekünk. Már azokban a sportágakban sem tudunk minden esetben kimagasló teljesítményt nyújtani, amelyek hagyományosan „magyar” sportágnak számítottak. Hozzá kell tenni: a szocialista rendszer rendkívül jól felismerte azt, melyek azok a sportágak, amelyeket kevesebb ország űz, ezért könnyebb sikerrel kecsegtethet (ilyen volt a vívás, kajak-kenu). Látszateredmények, melyek legitimitást adtak a rendszernek. Mára azonban itt is szorongatnak bennünket: a minap véget ért kajak-kenu világbajnokságon elért 6 aranyérmet mind a hölgyek szállították, a férfi szakág mondhatni leszerepelt. Vagy említhetném az éppen zajló atlétikai világbajnokságot: szerintem nincs minden rendben akkor, amikor egyetlen reális éremért szurkolhatunk egy héten keresztül. Az éppen regnáló hatalom eredményeket vár el, miközben nem sokat tesz azért, hogy a bázis, amelyből építkezik az élsport, kiapadhatatlan legyen. Ahhoz, hogy hosszú távon is versenyképesek tudjunk maradni, szükség van a minél több sportoló emberre, akikből lehet meríteni. Magyarországon a sportegyesületi keretek között sportolók száma az ország lakosságának mindössze 2%-a, míg mondjuk Angliában, Franciaországban, Finnországban vagy Németországban ez az arány jellemzően 13-30% között alakul. Addig tehát, míg elsődleges értékként nem terjed el az emberek körében a sport preventív ereje, addig az utánpótlásbázist adó egyesületek nagy többsége vegetálni fog.

A megoldás: Rekreáció

A rekreáció szó tartalmát sajnos a sportüzlet gusztustalanul kihasználta, jelentése mára üressé vált, illetve mindenki valami úri mulatságra gondol, amire neki biztosan nem telik. A rekreáció valójában újjászületést jelent, amely a munkaképesség helyreállítására, megtartására törekszik, a jól megélt minőségi életre való „nevelést” jelenti. Ez a napi egy óra sétától elkezdve bármilyen sportágra igaz lehet, a lényeg, hogy a résztvevő jól érezze magát. Fontos tényező, hogy az egészséges életmód egyik elengedhetetlen eszköze lehet bármilyen mozgás. Nem is értem, hogy a kormányzat és a szponzorok miért nem érzik ebben a szektorban a potenciált. Mert valljuk be, nem igazán fedezték még fel. Hogy mi lehet ennek az oka, az kiderül a cikk folytatásából. Hamarosan itt, a Pálya Szélén.


(A cikk folytatásában arra keressük a választ, hogy miért mostohagyerek a szabadidősport, milyen a magyar sportfinanszírozási rendszer, illetve, hogy mik a fő indokok a sport mellőzése kapcsán.)


Címkék: rekreáció sportgazdaság szabadidősport

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr251315848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy sor komponense van ennek, hogy hazánkban ez a helyzet.

Nem is fog egyhamar megváltozni. De tenni azért lehet ellene:

avítt szemléletmód - tudatformálás - modernebb szemléletmód.:)

ebben áll a nagy titok!

p.s.: meg persze sok lóvé is kell hozzá. de az első az állampolgári attitűd.
süti beállítások módosítása