bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Hová tűnt Kimi Räikkönen? 2.rész

JackBlack 2009.08.08. 12:33

Schumacher utódként indult, de mi lett belőle? Most Kimi magánéletét vesszük górcső alá.

Mint azt az első részben is írtam, nehéz valakiről úgy véleményt mondani, hogy csak a sajtón keresztül "ismerjük". Főleg akkor, ha a magánéletéről van szó. Nem is célom, hogy értékítéletet mondjak egy "ismeretlen" ember felett, csupán a napvilágra került dolgok alapján próbálom értelmezni a "Räikkönen-faktort" (köszönjük Palik László), hátha így közelebb jutunk a megoldáshoz: miért látszik kevésbé motiváltnak mostanában?

Räikkönnen – versenyen kívül

A Jégember nem hiába kapta a becenevét. Utálja az újságírókat, nem szívesen nyilatkozik, nem osztogat autogramot, és a lehető legkevesebb protokollrendezvényen vesz részt. Az egyik leghíresebb eset Brazíliában történt. Egy tévériporter azt próbálta kideríteni, hogy vajon miért nem jelent meg a Pelé által rendezett fogadáson, mire Räikkönen csak ennyit válaszolt: „Épp sz*rtam.” Egy másik esetben annyira ki akart térni a tőle aláírást szerezni akaró egyik rajongója elől, hogy fellökött egy kisgyereket, de ahelyett, hogy megállt volna felsegíteni (ahogy minden más ember tenné) ugyanazzal a lendülettel sietett tovább.

 "Épp sz*rtam..."

 Kimi fellök egy kisgyereket

Ő inkább snowboardozik, ralizik, motoros szánon mókázik, crossmotorozik és persze iszik. Ez utóbbi abszolút nem értékítélet akart lenni, jelen sorok írója sem veti meg néha a jó bort. De a Kimi-jelenséghez mindenképpen hozzátartozik, hogy szereti élvezni az életet. Nem véletlenül vált védjegyévé, hogy amikor a díjkiosztó ceremónia végén már mindenki vadul locsolja a pezsgőt, ő húz egy embereset belőle, és csak azután locsolja szét… Én persze nem hiszek benne, hogy alkoholista lenne, a sajtó szerintem kicsit túllihegi ezt a dolgot, de tény: nem egyszer sikerült már részeg pillanatában lencsevégre kapni.

Finn gerelyhajító hagyományok - piásan nehezebb

Kimi imádja az autókat, motorokat, hajókat, mindent, amit benzin hajt. Egész autócsoda-gyűjteménye van, ő maga nyilatkozta, hogy például fogalma sincs, hány crossmotor van a birtokában. Amúgy nagyon nyugodt ember hírében áll, szinte semmi sem hozza ki a sodrából, még akkor is higgadt maradt, amikor Kanadában Hamilton hátulról beleszállt, míg ő a boxutca végén zöld jelzésre várakozott. Egyetlen esetben borult csak ki. A 2008-as silverstone-i nagydíj előtt egy fotós szinte az arcába tolta a gépet, úgy fényképezte. Räikkönent ez láthatóan felhúzta, és váratlanul hanyatt lökte a tolakodó fotóriportert. Úgy nézett ki, visszatért a régi Kimi-tűz, csak rossz helyen és rossz időben…

Nem szereti az újságírókat, fotósokat

Legnagyobb példaképe (Mika Häkkinen mellett) James Hunt, az F1 egyik legnagyobb fenegyereke, aki Kimihez hasonlóan nem vetette meg a bulikat, az alkoholt, ő is igazi bulihuligánnak számított F1-es körökben. Räikkönen pár éve elindult egy motoros szán versenyen hazájában, Finnországban, és hogy ne legyen belőle szenzáció, álnéven jelentkezett. James Hunt álnéven…

Mindezek azt a látszatot keltik, hogy bár nagyon szereti a Formula-1-et, imád vezetni, és eszméletlenül tehetséges is, mindez nem köti le a figyelmét, és ha épp nem az autóban ül, akkor untatja az F1 világa. Egyre kevesebb motivációt talál a versenyzéshez, és bár ismét kihangsúlyoznám, hogy egyáltalán nem kell leírni, és az idei Ferrarit is egész jól elterelgette ahhoz képest, hogy mennyire versenyképtelen volt eddig, egy világbajnok, kétszeres ezüstérmes, és jövőbeni világbajnok-aspiráns esetében mégsem az „egész jó” jelzőt kellene használni. Az „elveszett zseni” talán erős kifejezés, de a rajongók sem hagyhatják figyelmen kívül a formahanyatlását.

Többször is megemlítette, hogy a ralizás (aminek hazájában hatalmas hagyományai vannak) nagyon bejön neki. A Magyar és az Európa Nagydíj közötti 4 hétben is elindult a finn bajnokságban, ahonnan ugyan kiesett, de az elején még igen jól ment, volt olyan gyorsasági szakasz, ahol 4. helyen futott be. Ő maga nyilatkozta, ha abbahagyná a Formula-1-et, akkor biztos itt folytatná, és a szakma szerint jó eredményeket érhetne el itt is. Nos, erre minden esélye meglehet, ugyanis a Ferrari nemrég jelentette be, hogy 2010-től egyik versenyzőjétől megválik, hogy kitől az még titok… Ha Räikkönen lenne ez a versenyző, akkor az F1 egyik leghalkszavúbb, de legszínesebb egyéniségét veszítené el.


Címkék: forma 1 räikkönen boxutca

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr931296398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A gyereket speciel nem ő lökte fel, hanem az a stupid mohó liba, aki szintén nem ment vissza felsegíteni. Ettől függetlenül egyetértek a cikkel, bár évek óta Räikkönen drukker vagyok, valahogy hiányzik belőle a nyerni akarás.

(Mondjuk még ez is jobb, mint amilyen görcsösen Schumacher akarta(-ja?) a győzelmet mert az már inkább a gusztustalan kategória.)
En evek ota drukkolok neki, de hiaba. Aszem, nem lesz belole IGAZI elso (a megnyert szezon ellenere).
érdekelne egy baráti f1 online versengés? ha igen jelentkezz: f1onlineliga.blog.hu/2009/08/08/f1_online_bajnoksag
Ha már ennyire menő itt a reklámozás, akkor www.safetyarea.blog.hu benzingőz és rocknroll
@dombovarivanda: tény, hogy nem ő lökte fel konkrétan a gyereket, de azért felsegíthette volna, mert részben az ő hibájából történt. De ez csak egy kis epizód, nem igazán ez alapján következtetek a személyiségére.

@petru: na igen. ez az én véleményem is. 2001-es megjelenésétől McLarenes időszaka végéig nekem is kedvenc versenyzőm volt, de be kellett látnom, nem érdemli meg. Egyrészt, sz*rik rá, hogy ki drukkol neki (valószínűleg), másrészt nem igyekszik, nem tesz meg mindent a győzelemért. És az én szememben nem igazán nagy sportoló az ilyen. Persze Hamilton vagy Schumacher meg a másik véglet. Na olyan sem szeretnék lenni, bár tény, hogy eredményesebb amit ők csinálnak.
na igen, nem az a tipikus "példakép", de szerintem szenzációs figura. Azon, hogy a céldobogón először iszik, aztán locsol, mindig jókat vigyorgok.
Remélem a rallyban is nagy sikerei lesznek.
"Egy tévériporter azt próbálta kideríteni, hogy vajon miért nem jelent meg a Pelé által rendezett fogadáson"

Azért Martin Brundle-t illene ismerni...

Amúgy Ferrari szurkolóként nagy kihívás, hogy Raikkönennek is szurkolnom kell, mert egyébként iszonyú antipatikus figura.
@tanninvadász: én még azért azt remélem, hogy a forma-1 ben szórakoztat minket, meg hogy összeszedi magát, és visszahozza 5 évvel ezelőtti formáját, de sajna erre egyre kevesebb az esély

@GGG77: hát igen, illene. szégyellem is magam, de mostantól már felismerem :)
A gusztustalan kategóriáról: Schumachert, amellett, hogy elismerem a tudását és eredményeit, a 94- es évadzáró óta gyűlölöm, a 97-es évadzárón örültem amikor "piszkos húzásával" nem tudott újra meg nem érdemelt vb-címet szerezni. Ja, Ferrari drukkerként a Schumacher-érában nem szurkoltam egy csapatnak sem, amikor megkérdezték max annyit mondtam, hogy nyerjen Webber, de örültem amikor Raikkönen odaigazolt, hatalmas arc, de valószínűleg év végén ő távozik a csapattól.
@RolloJuve: igen, sajnos én is így érzem, hogy ő lesz az, aki elmegy. De jobb is lesz talán neki a WRC-ben (ha épp oda megy), ott is vannak kötöttségek, de azért az nem annyira zárt világ, lásd: egy F1-es pilóta is simán elindulhatott több versenyen is (mikor csinálhatna ilyet mondjuk Grönholm... max tesztelhetne 1-2 kört).

Schumacherről meg már én is írtam a cikk előző részében, hogy az ő "tökössége" (Hamilotnéval együtt) már sok, az már a ló másik oldala, úgyhogy egyetértek.
Lehet, hogy az az érzése vele kapcsolatban az embernek, hogy sz.rik bele de ez nekem sokkal jobban elfogadható tulajdonság amellett, hogy a pályán mindig sportszerűen viselkedett. Ha valakibe belerogyolt (igen ritkán) azt nem szándékosan tette. Szerintem egy elég egyenes figura és egy kicsit különc, nem az aki nyalja mások seggét, hogy versenyezhessen. Ő az aki azért van az F1 ben mert gyors. Az is igaz, hogy gyorsabb lehetne, ha többet foglalkozna a technikai részletekkel. Versenyezni akar, szeret, de nem mindenáron az F1-ben.
A formahanyatlása nekem is feltünt, nem örülök neki és sajnálnám ha jövőre nem lenne az F1-es mezőnyben, hiányozna.
Hátha bejön neki a Brawn. Drukkolok neki.
@GGG77:
"Amúgy Ferrari szurkolóként nagy kihívás, hogy Raikkönennek is szurkolnom kell, mert egyébként iszonyú antipatikus figura."


Amúgy, Raikönnen szurkolóként nagy kihívás, hogy a Ferrarinak is szurkolnom kell, mert egyébként iszonyú antipatikus csapat.

Sajnálom, hogy Kimi ennyit veszített a lelkesedéséből, agresszivitásából - mindenki emlékszik még rá, hogy kihajtotta a McLaren-t nemegyszer a pályán, akár csak 1 hely előrelépés kedvéért. Most már jó ideje ebből semmit sem láthatunk. Várom, mikor tér magához, és lesz újra az a Versenyző, aki miatt néztem az F-1-et.
@dave_grohl: "Amúgy, Raikönnen szurkolóként nagy kihívás, hogy a Ferrarinak is szurkolnom kell, mert egyébként iszonyú antipatikus csapat."

:D:D:D:D

Amúgy szerintem Ross Brawn kell Kiminek. Ő biztos, hogy tudja még motiválni, egy szezonon keresztül biztos, és akkor ő is kétszeres világbajnokként vonulhat vissza, mint Mika Häkkinen (vagy akár többszörösként is, ha megjön újra a kedve).
Kimi nagy arc:)

p.s.: a krónikához tartozik, hogy egyszer majdnem átaludt egy díjátadó-ünnepséget:) - a sajátját...

nade ez még nem a Forma I-volt.

Villanthatna már valamit, egyre kínosabb lesz ez mind neki, mind a csapatnak...

ÉS akkor jöjjön a 40 millió dolláros kérdés: a leírtak alapján vajon sztársportoló-e Raikönnen??
@Bery: Ha nem tudnám ki rejtőzik a név mögött, lehet ám, hogy meglepődnék. :)

Kedves JackBlack! Válaszolj, ha mersz! :D
Nos igen. :)

A 40 millió dollűr egyelőre a banknál marad. :)

Mert először is: mit jelent sztárnak lenni. Mi az általánosan elfogadott definíció. Biztos van ilyen, de nekem van egy sajátom. ÉN azt tekintem sztárnak, aki:

1. hosszú ideje (nem 1-2 napja) "tesz le valamit az asztalra", és szakmájában (legyen sportoló, színész, bármi) folyamatosan a legjobbak között van, kiemelkedőt nyújt

2. példakép lehet az egyszerű hétköznapi ember számára

A két feltétel együtt teljesülése alapján mondom én valakire, hogy sztár. Ezek alapján mondjuk Kimi Räikkönen nem az. Vagy inkább csak félig. Úgyhogy 20 millát mégiscsak kérnék átutalni a számlámra. :)
Persze így kora hajnalban nem tudok helyesen írni, nézzétek el nekem, félig még csukva van a szemem. ;)
@JackBlack:

helyel-kozzel egyetertek...

tehetseg, sztar attitud, professzionalis menedzsment.

Hogy tetszik??

a szamlaszam??

:)
@Bery: bár én utolsó mohikánként küzdök, de azért hozzám is el lehetne nézni néha. ha már... :)
kíváncsi lennék időnként a véleményedre.
@Mr. Slapshot:
nem irigykedek, jól haladok.:)
gondolom. aztán a piac dönt.:D
@Pályagondnok:
arról nem beszélve, hogy én egy teljesen más irányt viszek. ti csak pszichoanalítikázzatok nyugodtan.:DDD
komolyan, lassan freudi magasságokat értek el.:)))))
ha már a pszichoanalizálásról beszélünk: egy másik ellentmondásos személyiséget szedek ízekre nemsokára, itt a Pálya Szélén :D Ő pedig nem más lesz, mint Hamilton. Na, ott lehet majd igazán vitatkozni. :D
@Pályagondnok: ismerem a blogot, s jonak is tartom. en anno klasszikus reklam vonalon hirdettem az iget.

Kulon orom szamomra azonban, hogy ket - profiljat tekintve nem tul markans kulonbseget magan hordo (sportmarketing, sportgazdasagi) blog is megallja "egyenlore" a helyet a hazai blogpiacon...

p.s.: igerem beugrok valamikor. de most meg suttetnem kell kicsit a hasam a Foldkozi-tengeren...:)
süti beállítások módosítása