bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

"Föltámadott a tenger..."

iFi 2010.08.06. 11:03

Mint ismeretes a klub szinten történő labdarúgás megfelelő működéséhez hatalmas összegekre van szükség. Azonban gyakran ezen összegek sem kellően elegendőek ahhoz, hogy egy klub pénzügyi mérlege a pozitív tartományban rostokoljon.

Múlt heti írásomban már említést tettem eme financiális problémáról, most nézzük meg mik azok a lehetséges megoldások, amelyek megmenthetik, esetleg felfrissíthetik az európai elit-futballt!
 
A tenger mozgásának analógiáját használva komoly szárazság elé nézhet a nemzetközi klub-futball. A tenger által végrehajtott apály- és dagálymozgás, a labdarúgás negatív és pozitív pénzügyi mérlegeit sugallja, azonban egyre közeledünk ahhoz, hogy a „víz” teljesen visszahúzódik, a felgyülemlő adósságoknak köszönhetően. S akkor nem a hullámok csapnak össze a fejünk felett, hanem a nagy labdarúgó ligák gazdasági nehézségei.



Milyen megoldásokat lehetne eszközölni?

1. UEFA gazdasági fair play-elv: az alapelv egyértelmű: az a klub, amelyik indulni szeretne a nemzetközi kupaporondon, csak annyit költhet, amennyit megtermel („tisztességes finanszírozás”). A hitelekből szerzett győzelmek korának vége, mivel a bankok által adott kölcsönök egy komoly adósságspirálba hajtják még a leggazdagabb klubokat is.  Az elv elméleti alapjait a Platini-csapat már kidolgozta, azonban gyakorlatban csak a 2012/2013-as idénytől vezetnék be. Fel kell majd kötni az alsóneműt a nagy kluboknak, mivel ha jelenleg is érvényben lenne a szabályozás, akkor olyan klubok, mint a MU, Chelsea, Internazionale, Liverpool nem indulhatnának az európai kupákban.

2. Hüvelykujjszabály: a bevételtermelő képesség az öt legnagyobb futballpiacon egyre nagyobb magasságokba szökell, azonban a kiadási oldal tételei, mint a játékosok fizetéseinek horribilis összege, ezeket a bevételeket leredukálják, sőt gyakran még adósságokba is hajtják a klubokat. A futballgazdaságban létezik egy szabály: ha egy adott klub bevételeinek több mint 60 százalékát fordítják játékos bérkifizetésre, akkor ez jelentős mértékben alááshatja a klub pénzügyi stabilitását. Ezt kéne szem előtt tartani!

3. A játékosok béreinek kimondhatatlan összegei megölhetik a futballt magát, mivel egyes játékosok napi 8-10 millió forintokat is kereshetnek 5 éven keresztül, míg más játékosoknak tartoznak a klubok. A már jól ismert „salary cap”, az amerikai major ligákban nagyon jól bevált fizetési korlátozás, amivel próbálják karbantartani a játékosok által keresett pénzmennyiséget.

4. Az „eldurvult” esetek kezelésére is fel kell készülni, mint a kizárás vagy az alacsonyabb osztályba sorolás. Az idei szezon után az RCD Mallorca labdarúgó csapatát az UEFA kizárta az Európa – ligában történő indulástól a felgyülemlő adósságok miatt.

5. A Bundesliga vezetősége már tett lépéseket az ügy érdekében, mivel Németországban a szigorú licenszrendszernek köszönhetően megállították az eladósodási folyamatot. Ez követendő példa lehet a többi nagy liga számára.

Láthatjuk, hogy a 10 legjobban eladósodott klub között csupán egy német, míg öt angol, egy olasz és három spanyol csapat tanyázik.


KlubokAdósság
1.Manchester United£716 millió
2.Chelsea£701 millió
3.Valencia C.F.£501 millió
4.Liverpool£351 millió
5.Real Madrid£296 millió
6.FC Barcelona£273 millió
7.AS Roma£271 millió
8.Schalke 04£234 millió
9.Arsenal£203 millió
10.Fulham£198 millió



Az UEFA célja, hogy a hitelekkel befont futballgazdasági „dzsungel” fellélegezzen egy kicsit, s a klubok törekedjenek a nullszaldós pénzügyi mérlegekre.
 


Címkék: labdarúgás uefa sportgazdaság

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr392203129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is!
Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, vagyis a klubokat, két dolgot kell tenni(véleményem szerinte). Mielőbb vissza kell fogni a fizetéseket. Ez lenne a rövid távú feladat. Hosszú távon, de lehetőleg mihamarabb ki kell a klubokat a hitelezők és bankok kezéből venni. Nem szeretnék radikális lenni, de sajnos megfigyelhető, hogy ahova a bankok beteszik a lábukat, az szépen lassan összeomlik. De a bankok valahogy mindig jól jönnek ki belőle.
Nekem teljesen mindegy, hogy milyen úton teszi ezt a FIFA/UEFA meg, de mihamarabb meg kell tenni a lépéseket.
süti beállítások módosítása