bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Örök vita - tabu téma?

iFi 2010.08.01. 14:59

A labdarúgás egy nagyon komoly iparággá nőtte ki magát. Hatalmas összegek vándorolnak bankszámlákról bankszámlákra, amelyek rendkívüli összegeket generálhatnak, illetve redukálhatnak le. Azonban kérdéses, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az európai labdarúgó klubok pénzügyi stabilitása biztosítottá váljon?

Csupán hetek múltak el a világbajnokság okozta sokk után, a világ labdarúgói már felocsúdtak a rendezvény okozta eufóriából, mivel a bajnokságok kezdőrúgásai során hamarosan útjára indítják a labdát (remélhetőleg nem a Jabulanit). A Big5 és a Bajnokok Ligája képviselteti magát a legjobb labdarúgókkal, így ugyanolyan színvonalat képes felmutatni, mint amit a VB-n is láthattunk. Azonban csicsa és a csillogás mögött ott az az igénybevétel, ami a klubokat éri, mivel egy pénzügyileg megfeszített kötélen táncolnak, amit folyamatosan rángatnak a versenytársak. Ez ilyen egyszerű? Igen. A kluboknak sikeresnek kell lenniük, ha virágozni akarnak.

Azonban ehhez versengeni kell és komoly pénzeket kell beleinvesztálni játékosokba és bérekbe, amit az egyesületek gyakran nem engedhetnek meg maguknak. Egy szerencsejátékhoz, vagy orosz ruletthez hasonló szisztémát követnek egyes klubok, akik óriási összegeket ölnek a sikerbe, ha a számítások bejönnek, akkor biztonságban tudhatják magukat, viszont ha dicsőség elmarad, akkor a saját maguk által kiásott, mély árokba zuhanhatnak.



A tavalyi év folyamán a Portsmouth FC nehéz helyzete felhívta a figyelmet a klubok pénzügyi törékenységére. Az FA Kupa döntőjéig meneteltek, azonban az adminisztráció és a pontlevonás okozta nehézségek, a meghatározó játékosainak elvesztése az alacsonyabb osztályba „űzte” őket. Most kisebb jövedelmekkel és a remény kicsiny szikrájával vágnak neki az újabb idénynek, a feljutásnak. Azonban ezen probléma felütheti fejét bármelyik meggondolatlanul gazdálkodó egyesületnél.



Spanyolországban szintén igencsak instabil lábon állnak a klubok, a két nagy csapaton (Real Madrid C.F. – FC Barcelona) kívül, amelyek a legnagyobb bevételeket gerjesztik a La Ligában, az összes többi klub veszélyben lehet. Ezzel a kockázatos politikával 10-15 labdarúgó klubon kívül, mindenki fenyegetettségnek van kitéve, kivéve Németországot, ahol már szigorú licenszrendszer van hatályban.

Nos, a hatóságok, a ligák vezetői hogyan lesznek képesek helyreállítani a pénzügyi bizalmat és hogyan lesznek képesek a versenyre ösztönzésére az európai futballban?
 


Címkék: labdarúgás finanszírozás sportgazdaság

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr132191148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó a cikk és tényleg a foci legégetőbb kérdéséről szól! Videó bíró kérdése csak terelőtéma ma a futballban, hogy ne igen foglalkozzanak az adósság témával. Véleményem szerint a németek által felvázolt út lehet az egyik megoldás, vagy pedig ha bevezetik a fizetési sapkát. Ha nem sikerül ezt megoldani, akkor szépen lassan sorra bedőlnek a klubok.
Érdekes dolgot mondott a kommentátor még a MU-Bayern bl meccsen. Azt mondta, hogy a MU adóssága annyi, mint a Bundesliga csapatainak együtt véve.
És márt azt se mondhatjuk, hogy eredménytelen a német klub foci, ugyanis Bl-döntőt játszott az egyik csapata.
@fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma. A folytatásban majd esetleges megoldásokat fogok vázolni! A megjelenés kérdéses, de majd ott is várom az észrevételed!:)
süti beállítások módosítása