bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Nem minden arany, ami fénylik?

iFi 2010.06.28. 13:48

Zajlik a világ legfontosabb sporteseménye. Július 11-én egy csapat, egy nemzet lesz az, aki a feje fölé emelheti a 36 centiméteres, 18 karátos, arany világbajnoki trófeát és kivívhatja a földkerekség labdarúgást kedvelőinek a tiszteletét.

Az olasz szobrász, Silvio Gazzaniga elmondta, hogy nem tartja magát hatalmas futballfannak, de a világbajnoki döntőt biztosan figyelmemmel követi majd, mivel kíváncsi, hogy melyik együttes mutatja majd az ég felé a 6,175 kilogrammos trófeát, melyet 1971-ben tervezett meg a művész. Abban az időben a trófea értéke körülbelül 50 000 dollár környékén mozgott, azonban mára már ez az összeg a 10 millió dollárt is elérheti.

Cash4Gold, a világ első számú aranyfelvásárlója a közelmúltban kijelentette, hogy a szobrocska olvasztási értéke megduplázódott a 2006-os németországi világbajnoksághoz képest. Az arany árának az emelkedése azt jelentette, hogy a trófea olvasztási értéke 96 476 dollárról, megdöbbentő mértékben, 187 761 dollárig növekedett. Az olvasztási érték a tényleges nemesfém mennyiség, amit tartalmaz egy bizonyos tárgy, illetve amit újra lehet hasznosítani egy vállalat számára, mint például Cash4Gold, azonban ezek a cégek nem veszik figyelembe a dekoratív, művészi és történelmi értékeket.

Annak ellenére, hogy igen értékes, a trófea „felépítése” elég egyszerű. A labdarúgás – a trófea tetején – hasonló a világhoz, melyet az emberi alakok feltörekvő hadának támogatottsága egészít ki. A szobrász nem szerette volna túl bonyolítani a szobrot, mivel az csökkentette volna a tárgy okozta hatást. A trófea, a győzelem jelképe, elképzelhetetlen magasságokba juttatja birtoklóját, és ennek köszönhetően ezen ereklye minden labdarúgó vágyálmává vált. 

A FIFA komoly biztosítást kötött a kupára, de értéke ennek ellenére is felbecsülhetetlen, mivel e becses tárgy pótolhatatlan. A FIFA olyannyira óvja a trófeát, hogy a világbajnoki címet megszerző csapat is csupán egy másolattal térhet haza.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megadja a módját a trófea mozgatásának is. A FIFA a híres Louis Vuitton divatcéget kérte fel, hogy készítse el a kupa szállításához szükséges tároló dobozt. A Louis Vuitton a megszokott barnás árnyalattal próbálta divatosabbá tenni az arany szobrocskát. A cég, ahogy legtöbb egyedi megrendelését, ezt a kívánságot is az Asniéres-i műhelyben készítette, amely 1859 óta működik. A doboz az elején nyílik, hogy könnyen ki lehessen venni, amikor a július 11-i döntőn átadásra kerül.


 


Címkék: kupa világbajnokság labdarúgás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr932115949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása