bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Mikor a munka gyümölcse beérik

Oli18 2010.06.13. 08:00

Péntek este két millió rajongó előtt ünnepeltette magát a friss Stanley Kupa győztes, a Chicago Blackhawks. A nagy hagyományokkal rendelkező franchise (már az NHL alapításakor is ott voltak) 49 év után ért fel ismét a csúcsra. Köszönhetően többek között a szisztematikus építkezésnek.

A csapatnál az ezredfordulót követően lezártak egy korszakot, amelyet olyan játékosok fémjeleztek, mint Eric Daze, Alexei Zhamnov vagy éppen Tony Amonte. Látható volt, hogy a klubot új alapokra kell helyezni. Pár évig csak tapogatóztak a sötétben (ezalatt az ESPN sportcsatorna megválasztotta őket a professzionális amerikai franchise-ok legrosszabbjának), míg végül a 2004-2005-ös elmaradt szezon (lockout) után Dale Tallont nevezték ki általános igazgatónak (GM-nek). A csapat igazi átalakítása csak ekkor kezdődött meg.

Tallon ugyan minden évben a rájátszásban szerette volna tudni csapatát, de nem felejtkezett meg arról, hogy az egész képet kell nézni és nem csak egy-egy darabját. Tudta, hogy csapata legnagyobb esélye a feltámadásra, ha maximálisan kihasználja a draft nyújtotta előnyöket (a draft az amerikai ligák alapeleme, amely segítségével biztosítják az esélyegyenlőséget, azáltal hogy a bajnokságba beáramló fiatalok közül a gyengébbek választanak először). Panasz nem lehetett rá, hiszen a rájátszás két házi pontkirálya, a csapatkapitány Jonathan Toews és Patrick Kane is így került a csapathoz. Mivel a két ifjú titán még az olcsó újonc szerződése alapján játszott, így a fizetési sapka réme nem fenyegette őket. Így kerülhetett a csapathoz csúcs gázsiért három szabadügynök, a kapus Cristobal Huet, a hátvéd Brian Campbell és a két vesztes Stanley Kupa-döntővel rendelkező Marian Hossa. A három közül az egyikük nagy bukás lett és félő volt, hogy erre rámehet a szezon. Huet ugyanis megbízhatatlanul védett. Pedig a "Végy egy jó kapust" szentencia az NHL-ben is érvényes. Szerencsére szinte a semmiből előbukkant Antti Niemi, aki első finn kapusként emelhette a magasba a serleget. Látható tehát, hogy évek alatt, szisztematikus építkezéssel bárki feljuthat a csúcsra. Sokkal kevesebb jelentősége van az európai bajnokságban megszokott gazdasági erőfölénynek

Forrás: www.nhl.com


A jövő azonban bizonytalan Chicagóban. Mind Kane, mind Toews esetében életbe lép a következő szezontól az új, nagy gázsijú szerződés. A Blackhawks tehát jelentős gondban lesz a fizetési sapkával, valószínűsíthető, hogy a keret egy részét ki kell árusítani. Tallon-ék tehát választottak: mindent feltettek egy lapra és nem dinasztiában gondolkoztak. A terv bevált, kérdés hogy a folytatás hogyan alakul. Minden visszatér a „rendes” kerékvágásba vagy továbbra is bajnokesélyes marad a Chicago? Legalább egy fél évet kell várnunk, hogy erre választ kapjunk.


Címkék: draft jégkorong elemzés nhl

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr862076983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása