bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Hohó, te ma nem játszol kisapám!

iFi 2010.06.12. 08:49

Mint ismeretes az Európai Bíróságnak sok sporttal kapcsolatos esetet kellett megtárgyalnia az elmúlt évtizedekben és valószínűleg még a jövőben is számos felelősségteljes feladat hárul majd a szervezetre.

Az elmúlt hetekben már foglalkoztunk bizonyos sportjogi ügyekkel, amelyek átírták az európai átigazolási piacot, ilyen volt a – talán leghíresebb – Bosman-ügy, illetve a Lehtonen-eset.

Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a diszkriminációmentességre és a megkülönböztetések visszaszorítására, s ennek érdekében határozott lépésekhez folyamodik. Mostani írásomban az állampolgársági alapon történő megkülönböztetéseket vizsgálom meg. Két esetet ismertetek, úgymint a Maros Kolpak-ügyet, illetve a Szimutyenkov-ügyet.

A szlovák kézilabdázó Maros Kolpak a német TSV Ostringen kézilabda csapat hálóőre volt. Szerződését 2003. június 31-ig meghosszabbították, azonban Kolpak nem tudott eleget tenni a szerződésben foglaltaknak, mivel a német szövetség az egyik szabályozása szerint limitálta az egy mérkőzésen szerepeltethető „A” licensszel rendelkező játékosok számát. Azok a játékosok, akik nem uniós, illetve EGT államokból érkeztek, ilyen „A” licensz segítségével vehettek részt a Bundesligában. Kolpak azonban a csapaton belül a harmadik ilyen személy volt, így nem lehetett részese a mérkőzéseknek. A szlovák kézilabdázó az ügyet az Európai Bíróság elé vitte, mivel jogtalanul jártak el vele, hisz Szlovákia és a Közösség között létrejött társulási megállapodás alapján őt is ugyanazok a jogok illetik meg, mint bármely másik uniós állampolgárt. A Bíróság a tárgyalást követően helyet adott Kolpak keresetének.

Maros Kolpak


Igor Simutenkov orosz futballjátékos a spanyol bajnokság egyik csapatánál volt leszerződtetve, mint „nem EU játékos”. A spanyol szövetségnek, mint sok más szervezetnek is érvényben volt egy szabálya, amely korlátozza a nem-uniós játékosok pályára állítását. Az orosz futballista – a Kolpakhoz hasonló érvekkel – az Európai Bírósághoz fordult. A Bíróság az orosznak adott igazat és megbüntette a spanyol szövetséget, az állampolgárságból fakadó diszkrimináció vádjával.


Igor Simutenkov


Ezen eseteket követően tisztázódott a jogszerű munkaviszonnyal, ámde nem az Európai Unióból érkező sportolók státusza. Bár nem élvezik a mozgás szabadsága elv előnyeit, azért munkavállalóként ugyanazon jogok illetik meg őket, mint bármelyik más EU-s polgárt.
 


Címkék: kutatás sportjog kolpak simutenkov

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr542075608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem ő vitte az Európai Bíróság elé
Előzetes döntéshozatali eljárás volt...
süti beállítások módosítása