bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Médiakrobatizmus

iFi 2010.04.24. 08:00

Míg az egyes televíziós közvetítések képe a felismerhetetlenségig megváltozott az elmúlt évtizedben, addig a szolgáltatók által sugárzott programok közül kevés olyan akad, amelyik évről évre egyre több szemgolyót szegez a tévéképernyők elé. A top sportesemények ilyenek!

A legújabb TV Sport Markets által készített felmérés szerint az elmúlt 12 hónapban az elsőrangú, sporthoz kapcsolódó tulajdonjogok értéke a kicsúcsosodó pénzügyi válság ellenére is emelkedett. A TV Sport Markets második éves kutatásából kiderül, hogy a top 10 esemény több mint egy milliárd dollár jövedelmet hajt a közvetítési jogokból származó hozadékok malmára.


Forrás: guardian.co.uk

A 2006/2007-es és a 2008/2009-es szezon között az UEFA évi 933 millió dollár bevételt kasszírozott, s ha továbbra is ilyen sikeresen folytatják a jogok értékesítését 2009 és 2012 között, akkor minden bizonnyal már 1,228 millió dollár bevétellel büszkélkedhetnek éves szinten. Ennek a 31 százalékos növekedésnek az oka a Bajnokok Ligája, ami az egyik olyan tulajdonságokkal rendelkező eseménysorozat, amelyet Európában és egyre szélesebb körben a világon mindenhol közvetíteni „kell”.

Az UEFA által birtokolt események egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a műsorszolgáltatók számára, azonban nem ez az egyetlen ok, amely befolyásolja a jogdíjak emelkedését. A menetrendi változások és a reklámjogok szerkezeti átalakítása következtében a tavalyi 25 mérkőzés helyett a mostani szezonban 33 meccs került a műsorújságok esti kínálatába. Ez a 30 százalékos növekedés a Team Marketing hivatalának köszönhető, amely tálcán kínálja a mérkőzéseket az UEFA nevében, természetesen busás ellenszolgáltatás fejében. A mérkőzésekkel való negociálás egyszerű feladatnak bizonyul az európai piacon. Ennek szellemében figyelemre méltó növekedés tapasztalható az Egyesült Királyságban, ahol három év alatt 65 százalékos növekedést generált a szolgáltatók közötti verseny. Ez az ITV és BSkyB által kifizetett 425 millió fontnak is köszönhető. Németországban ez a növekvő tendencia 20 százalékra, míg Spanyolországban 35 százalékra rúg. Ugyanakkor Olaszországban 11 százalékkal, míg Franciaországban 7 százalékkal redukálódott a műsorszolgáltatók által kifizetett összeg. Ez nem a véletlen műve, hiszen a brit, a német és a spanyol megállapodásokat a globális pénzügyi válság után, míg a francia és az olasz szerződéseket a krízis előtt szignózták.

Televíziós közvetítési jogok Európában

 TulajdonTerületÉvTeljes díj (€)Vevő
1Premier LeagueNagy - Britannia31,875 milliárdBSkyB
2Ligue 1Franciaország41,86 milliárdCanal Plus
3Serie AOlaszország21,16 milliárdSky Italia
4BundesligaNémetország41 milliárdSky Deutschland
5
Ligue 1Franciaország4812 millióOrange
6Primera DivisionSpanyolország3700 millióSogecable
7Olimpiai játékokPáneurópa (kivéve Olaszo.)2560 millióEBU
8BundesligaNémetország4440 millióARD
9Serie AOlaszország2440 millióMediaset
10FANagy - Britannia4319 millióITV

Forrás:www.sportbusiness.com
 

A táblázatban a top 10 közvetítési jogot, illetve a hozzájuk tartozó információkat szemlélhetjük. Kitűnik, hogy már az 1-4. helyen álló jogdíjak értéke egy milliárd euró fölé emelkedett, ami mutatja a sport, jelen helyzetben a labdarúgás cirkuszi mivoltát és hatalmi státuszát a közvetítések birodalmában. A top bajnokságok - itt gondolok az 5 legerősebb európai  labdarúgó ligára (angol, spanyol, olasz, német, francia) - színvonala és ereje magával vonzza a televíziós társaságok harcát egy-egy közvetítési lehetőségért. 


Címkék: kutatás elemzés sportgazdaság közvetítési jogok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr771943111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása