bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

5 fogas kérdés: A magyar jégcsarnokoknak 1.

Disznóvágási Feri 2010.04.08. 22:00

Újabb rovat pattant ki fejünkből, melyet fantáziadúsan az "5 fogas kérdés" névre kereszteltünk. Mivel első ilyen jellegű írásunk egy jégkorong-fanatikus klaviatúrájából származik, főszereplőink ezúttal a hazai első osztályú bajnokság jégcsarnokai lesznek.

A terjedelem miatt egy részben csak egy létesítményről fogok értekezni. Nyugalom, messze még a vége, hiszen az OB I-ben jelenleg összesen 5 darab fedett, szabványméretű jégpálya boldogítja a magyar jégsport-barátokat. Induljunk el Budapestről, első áldozatomul az Újpesti TE otthonát választottam.

Az öt kérdés, amelyet felteszünk (majd utána választ is adunk rá), a következő:

1. Milyen szolgáltatások működnek a jégcsarnokban?
2. Mennyire biztonságos a jégcsarnok?
3. Mennyire tartják karban a jégcsarnokot?
4. Mennyire működik energiatakarékosan a jégcsarnok?
5. Mennyire fejlett technológiával rendelkezik a jégcsarnok?


Újpesti Jégcsarnok (UTE)

1.
A létesítményben jelenleg mindösszesen ötfajta szolgáltatás működik: a büfé, egy jégkorong-felszerelést árusító szaküzlet, közönségkorcsolyázás, hétvégenként korcsolyaélezés, valamint maguk a mérkőzések. A büfé és a hokis bolt helyiségét külső vállalkozók bérlik, tudomásunk szerint a létesítmény üzemeltetőjétől. A büfé vezetői egy-egy felnőtt első osztályú találkozó alkalmával kihelyeznek 1-2 standot a nézőtérre, átlagos napokon kizárólag a földszinti helyiség működik, az is délelőttől késő délutánig. A bolt eléggé eldugott helyen, a büfé mögött található, kínálata a "szobácska" méretéből adódóan igen csekély, forgalma úgyszintén felettébb ritkás. A jégcsarnok 2003-as átadását követően rövid ideig ruhatár is működött az egyik helyiségben, de ott ma már egy kis iroda foglal helyet. A korcsolyaélezés is itt zajlott korábban, ám napjainkra ez a szolgáltatás a folyosóra szorult. Persze ott is csak hétvégénként, heti négy órán keresztül, a közönségkorcsolyázás idején működik (az UTE honlapja szerint októberig ilyen nem fog előfordulni). A toalett viszont egészen jól üzemel. Mindent összegezve, a mérkőzések alatt a nézők a pénztáron és a büfén kívül máshol nem költhetik el a pénzüket. Nem is kapnak egyebet: hot dogot, sört és cirkuszi játékokat.

2.
Biztonságtechnikai szempontból nem áll a helyzet magaslatán a létesítmény. Az ajtókon lévő zárak tömegesen csődöt mondtak már, az öltözőkben felszerelt széfeket mind egy szálig tönkretették. A mozgásérzékelős riasztóknak is híján vannak Újpesten, a VIP-bejáratnál felállított beléptetőrendszer hol működik, hol nem. A meccsek alkalmával a biztonsági személyzet sem mindig végzi el problémamentesen a rá bízott feladatokat, ugyanis több alkalommal előfordult már, hogy hanggránáttal, fáklyával felszerelt nézőket engedtek be a létesítménybe (ennek később meg is lett a foganatja: sok riadt néző, rengeteg füst, hosszú, kínos szünetek... és nem mellékesen óriási botrányok). Nekem nem engedték, hogy bevigyem a két szendvicset tartalmazó hátizsákomat. Rendőrökkel viszont el van látva a közönség, egy-egy Miskolc elleni meccs alkalmával az egy főre eső hatóság száma minimum 1,5.

3.
Az alacsony számú személyzet részleges eredményességgel tartja karban az épületet. A gipszkarton falak sok helyütt omladoznak, a hűtőgépezet a kelleténél jóval többször és hosszabb időre hibásodott meg az elmúlt időszakban (ősztől már rendesen működik), a rolbák is korukhoz képest korán halnak. Egy-egy fránya módon betört ablak vagy ajtó képes egy évig megőrizni állapotát, a higiénia ugyancsak igen gyatra. A wc-ben ritkán van szappan és toalettpapír, a kopott linóleumpadló egy csomó helyen púposodik.

4.
Az energiatakarékosságról mérsékelten nyilatkozom meg. Időprogram-kapcsolók sehol nincsenek, így ha valaki egész éjjel égve hagyja a villanyt, vagy nem zárja el a csapot, a takarító reggeli érkezéséig fogyaszthatja az áramot és a vizet a semmire. A jégpálya reflektorai közül néhány igazán pihenhetne, amikor kevésbé fontos események zajlanak a játéktéren, számítógépes távvezérlő szoftvert és megújuló energiaforrásokat nem vezetnek be, mivel csak hosszú távon kifizetődőek. A jégfestés gazdaságosságára, a szigetelésre és a levegő hatékony áramoltatására nem igazán figyelnek.

5.
A technológiai felügyelet hagy némi kívánnivalót maga után, a szűk folyosók és a kijáratok nem túl szerencsés kialakítása miatt egy esetlegesen kiütő tűzvész alkalmával valószínűsíthetően jelentős mennyiségű ember bennégne az akár 2000 főt is befogadni képes építményben. Ugyan tűzjelzők és riasztók vannak a csarnokban dögivel, de sprinkler egy szál sincs, a poroltókat pedig egy tömeges menekülés esetén bajos lenne használni a tér szűkössége végett. A szellőztetés is igen bajos, az előbb említett füsttermelő tevékenységek alkalmával ezt már megtapasztalhattuk. A rolbák viszont néha tényleg jó állapotban vannak, és az ősszel megjavított hűtő berendezések is immáron jól végzik a dolgukat. A világítás jól működik, a hangosítást pedig nemrégiben a szurkolók önköltségen megszereltették, így azzal sincsenek már gondok.


Fotók: 
www.utehoki.hu


Címkék: jégkorong újpest jégcsarnok 5 fogas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr671905590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása