bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

A Debrecen számokban

Fásy Mulató 2009.12.01. 19:44

Most véget érnek a Loki pénzügyeivel kapcsolatos találgatások. Ezek ismeretében még kevésbé reális a pontszerzés. Katt a részletekért.

A Liverpool mérkőzés előtt nem sokkal érdekes beszélgetésnek lehetett fültanúja az, aki a Széchenyi István Szakkollégium rendezvényén részt vett. Ott ugyanis Bartha Csabát, a Debrecen sportigazgatóját, valamint Dénes Ferenc sportközgazdászt kérdezhették a megjelentek. A sportigazgató köntörfalazás nélkül beszélt a Debrecen anyagi helyzetéről, ezért merjük mi is leírni. Magyar viszonyok között ez nem megszokott hozzáállás, ezért is hatalmas respect a Debrecennek. Na de mielőtt még egy zsebkendőt is csatolnánk a cikkhez, következzenek a számok, kendőzetlenül.

A költségvetésről

A Debrecen büdzséje a Bajnokok Ligája előtt körülbelül 2 millió euró körül mozgott, ez az idei évben körülbelül 3 millióra emelkedett. Ebben természetesen nincs benne az UEFA-tól kapott összeg, arról majd egy kicsit később. Mint már említettük, külföldön nem divat a költségvetéssel, játékosok fizetésével kapcsolatban olyan vehemensen tiltakozni, ezért könnyen össze lehet hasonlítani a Debrecennel egy csoportban szereplő klubokéval. Nyílván nem egy súlycsoportról beszélünk, de talán ez lehet a legobjektívabb, leghasznosabb.
A Liverpool éves költségvetése 180-200 millió EUR között mozog. Ami viszont érdekesség, hogy a 25.-ként benevezett játékosának a fizetése is magasabb, mint a Debrecen egész éves betevője. A Lyonnal kapcsolatban más szemszögből világíthatjuk meg a jelenséget, a francia csapat a nyáron 70 millió eurót költött új játékosokra. A Fiorentina-nál is közel hasonló  értékekről beszélhetünk, itt a játékosok és edzők alapfizetése 40 millió euró körül mozog, a legnagyobb sztár, Gilardino alapbére pedig 3,2 millió euró. Ezzel szemben a Debrecen legértékesebb játékosának, Rudolf Gergelynek éves fizetése 400-500.000 euró körül alakul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




(Forrás: www.nemzetisport.hu)

Az UEFA pénzekről

A sajtóban már megjelent számok nagyjából helytállóak, a Debrecen ebből származó bevétele 9-10.000.000 euró között lesz, pontos adatok a jogdíjaktól és egyéb tényezőktől is függnek (pl.: pontszerzés). Míg ez az összeg a hajdúsági klub egész éves költségvetésének 4-8 szorosa, addig például a Manchester Unitednek ez az összeg költségvetésének csak 1/10-ét teszi ki, és ők a döntőig jutottak.

Egyéb bevételek

A magyar labdarúgás egyik legnagyobb problémája a Lokinál is megmutatkozik: nincsen számottevő bevétele. A jegyekből származó összeg (most a Bl-t nem számítva) elhanyagolható, a szponzori pénzek sem számottevőek, míg a legtöbb pénz a bérekre és egyéb működési költségekre megy el. Fontos azt is megjegyezni, hogy a csapat nem játszik hazai pályán, hiszen minden mérkőzését Budapesten kénytelen játszani. Azt is csak az UEFA jószívűségének köszönheti, hiszen elmondható, hogy a Puskás Ferenc Stadion mindenre alkalmas, csak labdarúgó mérkőzések rendezésére nem. Ráadásul a Debrecen fizet a pályáért, emellett az utazások (hazai, idegenbeli), a szállások, étkezések is nagy pénzeket emésztenek fel. Természetesen nem kell sajnálni a DVSC-t, hiszen így is nagyon jól járnak a BL szerepléssel, és még arra is van esély, hogy nem arra fog elmenni a pénz, mint a Fradinál, még a 20.században.
Végezetül egy érdekes sztori a BL milliőről. Az előbb nem került említésre a biztonsági és egyéb rendezési költségek, amik szintén jelentősek. Az Európai Labdarúgó Szövetség nagyon keményen szabályoz mindent, például a két kispad közötti távolságról is rendelkezik. Egy nappal a mérkőzés előtt a kis labdaszedőket be szokták tanítani, hogyan kell a BL zászlót lengetni, illetve hogy csak kézzel lehet visszaadni a labdát. Az egyik kistáska az első labdát, ami felé jött, egyből lekezelte, és egy lezser mozdulattal visszapasszolta az ellenfél játékosának. Az UEFA a meccs után megbüntette a Lokit. Törvényesség, Rend, Fegyelem. Valakiknek lehet tanulni ebből. Hajrá Loki!

(Köszönettel tartozunk Bartha Csabának, aki ezeket az adatokat nem kezelte tabuként, és mindenre készségesen válaszolt. Erről szól a 21. század labdarúgása.)


Címkék: dvsc labdarúgás sportgazdaság

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr281567102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tönkre mehet a tömegközlekedés Debrecenben? 2009.12.03. 19:24:00

Idén júniusban a debreceni fideszes többségű közgyűlése elfogadott egy olyan bérletkonstrukciót, amely a helybeli családoknak éves szinten akár egy átlagfizetésnyi 100–120 ezer forintos többletköltséget jelent. A debreceni közgyűlés június 25-i ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A DVSC vonatkozásában alig hangzik el számadat (kb.: 3 db)

csak egy olyan számot említs, ami nem volt eddig publikus?????????????????????

ezek mind ismertek voltak!!

ennyi(t) tudunk.
Talán Rudolf fizetése? És milyen számadatra vagy még kíváncsi, hátha tudok segíteni. :) :P
Viszont amit a labdaszedőkkel művelnek az szánalmas. Ez mégiscsak sport, ahol talán nem kellene katonai fegyelmet tartani minden marhaságban...
Amúgy sajnos nálunk tényleg az a baj, hogy nagyon alacsony a nézőszám, ráadásul mivel a szegényebb rétegek járnak meccsre, a jegyárakkal sem nagyon lehet játszani - 4-5 euró nálunk egy meccsbelépő, a merchandising pedig szinte nem is létezik. Igazi sztárt meg felesleges igazolni addig, amíg nincs 6-8 nagyjából egyformán tőkeerős csapat.

vampirhirlap.blog.hu
Nem az írásoddal van bajom, hanem azzal, h. hírt csinálunk abból, ami nem az. Ennyi!:)

Köntörfalazás nélkül. De miről???

Ha mondtak volna valami újat ezek a "szakértők", akkor azt mondom, h. volt értelme ennek a szakmai diskurzusnk, de így.

"(...)a szállások, étkezések is nagy pénzeket emésztenek fel(...)"

No Comment.
Sajnálom, ha neked nem elégítette ki a hír, vagy újdonság fogalmát. :) Viszont vannak olyan olvasók is, akik kevésbé, vagy egyáltalán nem tájékozódott ilyen ügyekben. :)

Azért remélem volt benne egy kevés új info mindenkinek.
süti beállítások módosítása