bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Megér egy kísérletet?!

Oli18 2009.10.21. 16:20

Rangos sportdiplomáciai konferenciát tartottak ma a Parlamentben, melynek címe „A sport autonómiája az Európai Unióban” volt. A résztvevők egyhangúlag elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben többek között felhívták a figyelmet sport nemzeti értékeire is. Sepp Blatter a FIFA elnöke is jelen volt az eseményen, aki ettől a konferenciától (is) várja a „6+5-ös szabály” elfogadtatását. 

De mi is a 6+5-ös szabály? A labdarúgásban (leginkább Európában) az elmúlt években felütötte a fejét egy káros/nem káros tendencia, miszerint az adott csapatokban több idegenlégiós szerepel, mint hazai játékos. Ennek a „mozgalomnak” az élharcosai leginkább az angol klubok, ahol nem egyszer előfordult már, hogy csak külföldi játékos alkotta a kezdő tizenegyet. Sepp Blatter szerint emiatt a labdarúgás nemzeti identitása elvész, valamint a gazdagabb klubok felvásárolnak olyan külföldi játékosokat, akikre nincs is igazán szükségük, emiatt viszont nehéz helyzetbe hozzák az utánpótlásában nevelődő fiatalokat valamint az európai kis csapatokat. A FIFA elnök emiatt bevezetné a 6+5-ös szabályt, amely értelmében hat hazai játékosnak mindig a gyepen kell tartózkodnia és csak öt idegenlégiós játszhat egyszerre. 


















                Angolok a pályán? (fotó: www.metro.co.uk)

A FIFA közgyűlése a szabályt már elfogadta, de van vele egy gond. Az EU egyik alapelvével, a munkaerő szabad áramlásával ellentmond. Emiatt a bevezetés egyelőre elképzelhetetlen, ugyanakkor számos ország biztosította támogatásáról Blatter-t. A mai konferencia egyik lényege pont az volt, hogy a sport egyfajta önállóságot vívhasson ki magának az EU jog alól. Korábban a nemzetközi gyakorlatban volt már rá példa, hogy a sport kivételt kapjon, például Amerikában a versenytörvény alól kapott egyfajta felmentést a sport, a vállalati együttműködést ugyanis formálisan engedélyezték a klubok számára. Az EU 2010-re egy sportfórumot hívott össze, ahol többek között a 6+5-ös szabály is terítékre kerül.

Őszintén csodálkoznék, ha az Unió feláldozná az egyik alapelvét a sport számára. Ugyanakkor én is az ötlet pártolói közé tartozom. Számomra egy klub attól angol, mert a játékosai angol nemzetiségűek, angol mentalitásúak és nem azért mert földrajzilag ott található meg a stadionja. Régebben mindenki megtalálhatta a magának való bajnokságot: ha kemény küzdelmet akart látni angol mérkőzéseket nézett, ha technikás focit akkor spanyolt, ha pedig a taktikai küzdelmekre volt kíváncsi akkor az olasz jöhetett szóba. Ma már sajnos gyakran csalódik az ember, ha leül a TV elé, gyakran ugyanis az "egyen labdarúgásból" kap egy szeletet. Nekem hiányzik a régi idők focija…
 


Címkék: jog konferencia labdarúgás fifa

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr861465686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

multikulturalizmus a fociban is:)

Blattert Platini is nagyon támogatja. Ez a 6+5-ös cucc egy újabb fajsúlyos dolog a fociban. A közelmúltban Platini a finanszírozásban hirdette meg a fair play elvet:
www.brandtrend.hu/hir/3153/fair_play_a_futballpenzugyek_teren_-_vege_az_esztelen_koltekezesnek.html
süti beállítások módosítása