bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Az a csodálatos 4. hely

Réj Párlör 2009.08.15. 10:23

A hétvégén sokunk számára ténylegesen beköszönt az idei futballszezon. Elkezdődik az angol Premier League 2009/2010-es idénye. Tippeljünk az első négy helyezettre! Vagy felesleges?

Az utóbbi években a négy topcsapat (Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal) bajnoki címért folyó küzdelme mellett a szakértőket és a közvéleményt egyre jobban izgatja, hogy 2005 után először képes lehet-e valaki megtörni a nagy négyes egyeduralmát, és közéjük befurakodva megkaparintani a gazdasági és sportszakmai szempontból egyaránt kulcsfontosságú Bajnokok Ligáját jelentő első négy pozíció valamelyikét.


Kép: www.epltalk.com

A felvázolt hőstettet utoljára az Evertonnak sikerült véghezvinni (valójában a BL főtábláján a top 4 csapatain kívül utoljára 2003 márciusában a Newcastle United játszott mérkőzést), pont a városi rivális kárára. Azonban az már a dolog szépséghibája, hogy David Moyeséknak a selejtező 3. körében nem sikerült átlépni a későbbi elődöntős Villarrealon, így elmaradt a főtáblára kerülés, míg a Pool a felejthetetlen isztambuli döntő megnyerésével nehéz helyzetbe hozta az UEFA-t, és végül címvédő jogán elindulhatott a 2005/06-os kiírásban.

Ám igazából az „utoljára” kifejezés nem feltétlenül helytálló a történetben, hiszen a 2005-ös események előtt még ez a kvartett, illetőleg annak privilégiuma nem is létezett, és egyáltalán nem is beszélhettünk a nagy négyes ilyenfajta dominanciájáról. A kilencvenes évek második felétől az Arsenal (1998, 2002, 2004) és a Man. Utd. (1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003) bajnoki címért folyó küzdelmébe nem igazán tudott más klub beleszólni. Az első négy helyre 1998 és 2004 között egyszer sem érkezett meg a 2005 után minden évet ott záró négyes fogat, hiszen voltak itt szépszámmal leedsi és newcastle-i bronzérmek (2000 ill. 2003) és negyedik helyek (1999, 2001 ill. 2002) is.

A Leeds United története, mely klub a Premier League elindulása előtti utolsó angol bajnokságot nyerte 1992-ben, Eric Cantonával a soraiban, akár egy külön fejezetet is megérne, hiszen egy szűk évtized alatt sikerült a Premier League egyik élcsapatából a harmadosztály feljutásért küzdő alakulatává válnia. A 2000-es évek eleji folyamatos nemzetközi kupa szereplés (2000 UEFA-kupa elődöntő, 2001 BL elődöntő) a játékosok bérezésének szükségszerű növekedésével járt, a klubvezetés pedig nagyon kockázatos pénzügyi tevékenységet folytatott, és az erőn felüli költekezés a Bajnokok Ligája szereplésről való lemaradással (2002) együtt végzetesnek bizonyult. A szorult helyzetben természetesen játékostranszferből próbálta korrigálni a szituációt a klub, ám Rio Ferdinandon kívül szinte az összes nagyobb név eladásán fontmilliókat buktak, és a sorozatos edzőcserék is a klub kasszáját rövidítették meg a fizetendő végkielégítések miatt. A csapat 2003-ban még ki tudta harcolni a bennmaradást, ám a következő szezonban már semmi sem tudta megmenteni az anyagilag egyenesen katasztrófális helyzetben lévő, és már sportszakmailag is meggyengült yorkshire-i gárdát a kieséstől. A Championship azonban még nem a végállomás volt, bár a klub 2006-ban majdnem újra élvonalbeli tagságot ünnepelhetett (vereség a Watfordtól a rájátszás döntőjében), 2007-ben a harmadik vonalba száműzte (10 pont levonás az amúgy is kiesés ellen küzdő gárdának, biztos, ami biztos) őket a szövetség az újabb pénzügyi nehézségek miatt.


Fotó: www.wsoccer.com

A Newcastle a sikeresebb ezredfordulós évek után is maradt stabil középcsapat ugyanilyen stabil pénzügyi háttérrel, és hiába volt sokkal többre hivatott a játékoskerete az előző szezonban is, sikerült a tizennyolcadik, kieső helyen végezni. Utoljára ehhez fogható „bravúrt” a West Ham ért el 2003-ban, amikor a kalapácsosok többek között Carrickkel, Joe Cole-lal, Defoeval, Kanoutéval és Di Canióval sem tudták kiharcolni a bentmaradást. 2005-ig a két tárgyalt klub eltűnt az élmezőnyből (a Leeds egyenesen a Premier League-ből), és az addig stabilan a dobogón vagy annak közelében végző Pool, valamint az 1997 óta mindig az első hatban végző Chelsea (folyamatos felemelkedésük Abramovics érkeztével teljesedett be) csatlakozott az észak-londoni és a manchesteri alakulathoz, mint a végső győzelemre esélyes gárdák egyike. S habár a Premier League 1992-től íródó, eddigi 17 éves története során számos csapat került be valamilyen sikerével a történelemkönyvekbe, a két leglényegesebb mutató valóban jelentős dominanciára utal. A 17 bajnoki szezonból 16-ot, a 17 FA-kupából 15-öt nyert a 4 topcsapat valamelyike, 2004-től pedig az elérhető 24 Bajnokok Ligáját érő pozícióból 23-ra voltak jók a „nagyok”, vagyis fél évtizede ők írják az angol klubfutball történelmét (emellett ugye 2005 óta minden évben van angol döntőse a BL-nek, és 2007 óta idén sorozatban harmadszor jutott be három angol klub a legjobb négy közé).

2006-ban a Tottenham az utolsó fordulóban maradt le a negyedik pozícióról, míg a tavalyi szezon 27. fordulójában az Aston Villa soros hazai bajnokija hajrájában 2–0-ás vezetésnél már 8 ponttal vezetett az 5. Arsenal előtt a virtuális táblázaton, ám a Stoke City utolsó percekben történő egyenlítése, és az innentől datálódó látványos tavaszi összeomlás újra a már megszokott kvartettet szállította a BL-t érő helyekre. Az idei legnagyobb kihívója a négyeknek az évek óta stabil teljesítményt nyújtó Aston Villa és Everton duó mellett a Manchester City lehet. A szakírók már egyenesen a legjobb négyben látják őket, nem is titkoltan az Arsenal kárára. S míg a Bajnokok Ligája-szereplésért küzdő csapatok (Everton, Villa, Spurs) mindegyikét a sorozat nyújtotta pénzügyi növekedés és gazdasági erősödés lehetősége hajtja (ami majd generálja a sportszakmai sikereket, vagy legalábbis növeli azok esélyét), a Citynek nem ezért lesz fontos minél előbb megtörni a Premier League domináns csapatait. Bár pénzügyi akadályaik nincsenek, nevet és presztízst szerezni maguknak, ami a vizionált európai topcsapat-pozícióhoz szükséges, az eredményes játékkal és állandó nemzetközi kupaszerepléssel tudnak. Kérdés, hogy arabok millióival, nulla sportszakmai sikerrel egy klub háta mögött ez lehetséges-e egyáltalán?

Mert bár a Chelsea Abramovics érkezésekor sem volt feltélenül az angol futball zászlóshajója, a kilencvenes évek kozmopolita csapata és annak kupagyőzelmei (1997: FA-kupa, 1998: KEK, Ligakupa, Európai Szuperkupa) már sportszakmai szempontból is felhelyezték a klubot Európa futball térképére, és erre építve lettek szinte egyik évről a másikra a modern klubfutball meghatározó alakulata (angol bajnoki címek és kupa győzelmek, folyamatos BL-főtábla, döntőkkel, elődöntőkkel). Meg kell azonban jegyezni, hogy jelenleg a legnagyobb adósságállománnyal pont a londoni kékek rendelkeznek. Ez saját tulajdonosuk felé áll, aki bár minél jobb pénzügyi eredményt képzel el a sportsikerek mellett, nem valószínű, hogy a közeljövőben túladna csapatán (ekkor válna igazán kellemetlenné a klub számára ez a mértékű tartozás). Mellettük a négyek mindegyike jelentős adóssággal küzd, ám a leedsi „sikersztori” megismétlődése valószínűtlen, hiszen az élcsapatok komoly profittal zárják az adott üzleti évet, viszont jelentős összegeket kell a hitelek és tartozások kiegyenlítésére fordítani, amely a Man. United-nél a 2005-ös tulajdondosváltás finanszírozása, az Arsenalnál pedig az új stadion építése miatt jelentős. Ezért ne is lepődjünk meg azon a visszafogottságon, amit a 4 topklub a nyári átigazolási időszakban tanúsított (főleg a Man. Utd. és az Arsenal, tízmilliókkal a bevételi oldalon), és amelynek akár a következménye lehet egy kiegyenlítettebb küzdelem az idei szezonban.


Fotó: www.skysports.com

Ha szigorúan a papírformát nézzük, a Pool, Chelsea, Man. United trió küzd idén az aranyért, az Everton, Aston Villa, Tottenham, Man. City négyes pedig vadul nekiesik az Arsenalnak a még BL-selejtezőt érő negyedik pozíció megszerzése érdekében. Közülük reális esélye erre idén valószínűleg a manchesteri kékeknek lesz, és egy év múlva kiderülhet, hogy egy olyan gárdát, amely az angol futball utóbbi évtizedeiben a másodosztály küzdelmeit is igen gyakran látogatta, utolsó sikerét 1976-ban aratta (Ligakupa-győzelem), és az 1998/99-es szezonban még a harmadosztályban vitézkedett, fel lehet-e rajzolni Európa futballtérképére.


Címkék: angol foci labdarúgás premier league

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr11310746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Régi United drukkerként annyit kívánok, hogy a 2., 3., és 4. helyen tényleg fusson be másik csapat is, legyen kiegyenlítettebb a bajnokság, lássunk sok izgalmas meccset. A változatosság kell. :):):)
1. Liverpool 2. Arsenal 3. Chelsea 4. City

Csakhogy legyen valami mindennel ellentétes :D
@safranynorbert: :D:D:D nem tudom mire alapozod... :D:D:D:D:D:D

amúgy a City szerintem messze lesz még ez évben a 4. helytől. Talán a 2010/11-es szezonban...
@JackBlack: tudom az enyém irreális végeredmény:) Honma Kazuo leigazolása nélkül nem lesz bajnok a pool:D

Arra számítok az Arsenal lesz idén a csakazértismegmutatjuk csapat, a Pool bajnok lesz, hogy a megszerzett bajnoki cím után torresék eladásával anyagilag helyre álljanak. A city megcsak azért előzi meg a unitedet, mert nem hiszem el, hogy ennyi pénzt el lehet költeni feleslegesen. ha igen akkor inkább vegyék meg a diósgyőrt, csináljanak belőle bl táblás csapatot. :D
süti beállítások módosítása