bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Miben különbözik vagy éppen hasonlít a magyar és az amerikai?

Don Fender 2009.08.09. 22:43

A magyar nemzeti férfi kosárlabda-bajnokság és az NBA lebonyolítása között mutatkoznak eltérések, ugyanakkor némi hasonlóságot is felfedezhetünk a két rendszer között. Vessük csak össze őket!


Divíziók. (Forrás: www.nba.com)

A National Basketball Association kidolgozott lebonyolítási rendszere sok más nemzeti bajnokságban követendő példa lett. Magyarországon is alapszakaszok és rájátszások követik egymást hasonlóan, mint ahogy az az amerikai elitbajnokság naptárában szerepel. A magyar nemzeti bajnokság és az NBA alapszakasza is ősszel kezdődik, majd körülbelül tavasz közepére várható az, hogy kialakul egy sorrend, ami alapján a legjobb csapatok rájátszásban mérkőzhetnek meg egymás ellen a bajnoki cím elnyeréséig.

Az észak-amerikai professzionális kosárlabda bajnokság alapszakasza előtt úgynevezett előszezon ad lehetőséget arra, hogy a csapatok tét nélkül kipróbálhassák játékosaikat. Az utóbbi években a sportág népszerűsítése miatt ezen mérkőzések közül néhány Európában került megrendezésre. Mindezek után október végén elkezdődik a hosszú alapszakasz, mely során minden csapat 82 mérkőzést játszik. Háromszor vagy négyszer játszik minden alakulat a saját konferenciájában szereplő másik csapattal, valamint kétszer játszanak a klubok a másik konferencia csapataival is. Egy-egy napot kivéve, mint például december 24-e, mindennap mérkőzések kerülnek megrendezésre. Egy klub körülbelül 3-4 meccset játszik egy héten. Február közepe táján minden évben rendeznek egy szezonfelező All-star hétvégét, amely lehetőséget ad a csapatoknak arra, hogy kicsit pihenjenek, fellélegezzenek a további párharcok előtt. Április közepén befejeződik az alapszakasz, és mind a nyugati, mind pedig a keleti konferenciában kialakul egy sorrend. Mind a két oldalon nyolc-nyolc rájátszásba jutó csapat található.

A két konferencia három-három divízióra van osztva. A két főcsoportban a legjobb négy csapat közül három valamelyik divízió legjobb győzelem-vereség aránnyal rendelkező alakulata lesz. Azok után, hogy kialakult a sorrend, megkezdődnek a párosítások. Keleten és nyugaton is az első játszik a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal és a negyedik az ötödikkel. Mindegyik párharc valamelyik fél négy győzelméig tart. Amelyik csapat jobb mérleggel szerepelt az alapszakaszban, az megszerzi a pályaelőnyt, vagyis annak az alakulatnak a városában kezdődik a párharc, valamint hét mérkőzés esetén (4–3) az a csapat játszhat többször saját városának szurkolói előtt. Két mérkőzést játszanak az első városban, majd kettőt a másodikban, ezt követően pedig egyesével felváltva tekinthetők meg a mérkőzések a két városban. A második körben, mind a két főcsoportban az első-nyolcadik párharc győztese játszik a negyedik-ötödik párharc győztesével, majd e forduló négy mérkőzést nyert csapata játszik a másik ág legjobbjával (harmadik-hatodik és második-hetedik).

A döntőbe a főcsoportdöntősök nyertesei kerülnek. A döntő kivételnek számít abból a szempontból, hogy ott a jobb alapszakasz-mérleggel rendelkező csapat hiába játszik két mérkőzést saját városa előtt, utána a másik csapat otthonában kell bizonyítani három mérkőzés alkalmával, majd újra két mérkőzés kerül terítékre az első városban. Ezt a szabályt azért hozták létre, mert a nyolcvanas években a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers többször találkozott a döntőben, és ez a mérkőzés-lebonyolítás kevesebb utazással jár, ami megkönnyíti a csapatok munkáját és csökkenti a költségeiket. Érdemes lenne ezt a szabályt alkalmazni a többi forduló során, hiszen azonos főcsoportban is vannak olyan csapatok, amelyek székhelyei távol vannak egymástól (például: Orlando–Chicago). Körülbelül június végén véget ér a rájátszás, majd jöhet a kikapcsolódás, a pihenés, a nyári edzés és a nyári liga, ahol kipróbálják az alakulatok a nyár eleji játékos-toborzón szerzett kosárlabdázóikat.


Az NBA 2007-es rájátszása. (Forrás: www.nba.com)

A magyar férfi nemzeti bajnokság is ősszel kezdődik, és az is körülbelül nyár elején ér véget, bár a hazai csapatok kevesebb megméretetéssel néznek szembe. Egy csapatnak mindössze egy mérkőzése van egy héten a nemzeti bajnokságban, és összesen 26 meccsen kell szerepelniük, hiszen 13 ellenféllel játszanak otthon is és idegenben is. A hazai bajnokságban is van idényfelező All-star gála a játékosok regenerálódása és a sportág népszerűsítése miatt is, valamint hasonlóan tavasz közepe felé kezdődik el a rájátszás, ahol a nyolc legjobb játszik három győzelemig tartó párharcokat a bajnoki cím megnyeréséig. A magyar nemzeti bajnokságban tehát nincs két főcsoport, és nincs négy győzelemig tartó párharc se, bár a rájátszás lebonyolítása erősen hasonlít az amerikai stílushoz. Magyarországon felváltva, egyesével játsszák a két városban a mérkőzéseket, a jobbik csapat kezd, és öt mérkőzés esetén a jobb mérleggel bíró csapat fejezi is be a párharcot.

A magyar lebonyolítás tehát használja az Amerikában jól bevált módszereket, de arra gyakorlatilag nincs esély, hogy Magyarországon is olyan kosárlabda-bajnokság szerepeljen, amelyben minden csapat 82 mérkőzést játszik egy szezon során, hiszen erre még sajnos nincs igénye a háttérbázisnak, valamint figyelembe kell azt is venni, hogy a hazánkban szereplő játékosok fizikálisan sem bírnák a tengerentúli módszer megméretetéseit. Érdemes lenne a csapatoknak két mérkőzésenként utaznia egy körben, ami segítené a költségcsökkentést, valamint a játékosoknak is kedvezőbb lenne. A lebonyolítási módszer mellett viszont a fizetési sapka és a draft módszerét is hasznosíthatná a magyar bajnokság. Mind a két eszköz részletesen kiépített az észak-amerikai bajnokságban, így a hazai bajnokság is ki tudná azt alakítani magának testre szabottan.


Címkék: magyar bajnokság kosárlabda nba sportgazdaság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr721299200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása