bemutatkozás | sportmarketing | sportgazdaság | heti magyar | boxutca | 5 fogas kérdés | a hét embere

Facebook

Partnereink

Icezone.hu
Sportmarketing
Sportforrás

Friss topikok

  • pizarro: nem ő vitte az Európai Bíróság elé Előzetes döntéshozatali eljárás volt... (2012.06.17. 18:50) Hohó, te ma nem játszol kisapám!
  • 1116001: Közben a teljes csapat egy emberként állt ki Nagy Laci és a levél mellett. Az egész hasonlít Bodr... (2010.11.05. 18:53) Adios, nagylaci!
  • Don Fender: Lassan már illene a Face Teamről is írni egy cikket (esetleg interjút készíteni). (2010.10.09. 12:18) USA a kosárlabdavilág tetején
  • fefus: Tetszett a cikk! Voltak benne számomra új dolgok is! Viszont ha a focit meg szeretnénk menteni, va... (2010.08.07. 19:44) "Föltámadott a tenger..."
  • iFi: @fefus: köszönöm a véleményt! S valóban ez egy igen feszített, de nem túlzottan hangoztatott téma.... (2010.08.03. 14:47) Örök vita - tabu téma?

Licenc

Creative Commons Licenc

Az MTK a hazai Real Madrid!

Fásy Mulató 2009.08.07. 04:03

Na nem olyan gazdag és sikeres, de "leleményes". Kész játékosokat vesz a saját akadémiájára. Hogy is van ez?

Érdekes hír látott napvilágot a Győri ETO honlapján: A két utánpótlásedző, Both József és Liszkai Dezső felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy állításuk szerint az MTK-tól folyamatos ajánlatokkal bombázzák a 13 éves korosztályt. A helyzet odáig fajult, hogy a két tréner feljelentést tett az MLSZ Fegyelmi Bizottságánal az üggyel kapcsolatban. Elmondásuk szerint nem ez az első eset, ami további kérdéseket is felvet, nézzünk hát szét a Sándor Károly Akadémia háza táján.

Az akadémia Agárdon taláható, festői környezetben egy klasszicista stílusú kastélyban, és gyönyörű környezetében folyik a munka, immár 2001 óta. A hivatalos honlap szerint: "az MTK, a magyar futball úttörője, mindig élen járt a fiatalok nevelésében és az újdonságok bevezetésében; elsőként alkalmazott külföldi edzőt, elsőként vezette be a profizmust, elsőként ismerte fel a tehetségek összegyűjtésének fontosságát, először épített labdarúgó akadémiát, elsőként versenyeztette fiatal játékosait felnőtt bajnokságban, és elsőként nyerte meg a felnőtt magyar bajnokságot saját nevelésű, akadémiai játékosokat szerepeltetve." 8 év alatt hogyan jutott ide Magyarország mintaakadémiája?

"Elsőnek lenni"

Várszegi Gábor és az MTK nagyon jól ismerték fel azt, hogy végre el kellene indulni a nyugati labdarúgás felé, vagy legalább meg kell tennünk az első lépést. Akkoriban ez volt az egyetlen olyan dolog a magyar labdarúgásban, amit a kirakatba lehetett tenni. A munkának hamar meg is lett a gyümölcse, hiszen úttörőként minden fiatal ide szeretett volna jönni. Remek adottságok, kíváló szakemberek, ösztöndíjak segítették a tehetséges fiatalokat kiemelni a középszerűségből. A nemzetközi labdarúgás is felfigyelt a magas színvonalú szakmai munkára, a Liverpoollal megkötött együttműködési szerződés is ezt tükrözte. Németh Krisztián és a többiek 2007 óta tagjai a Liverpool valamelyik keretének, és egyre megbízhatóbb teljesítményt nyújtanak. A honlap tájékoztatása szerint az MTK olyan klubokba küldött játékosokat, mint: FC Porto, FC Internazionale, RSC Anderlecht, Manchester City FC, FC Basel, FC Brescia, Udinese FC, Leicester City FC, FC Colchester, NEC Nijmegen. A felnőtt klub játékospolitikája is abszolút partner az akadémia célkitűzéseiben: Rövid NB 1-es szereplés után a fiatalokat külföldön kell értékesíteni, aminek bevételéből a klub és az akadémia eltartja magát.


Fotó: www.sandorkaroly.hu

A jó példa ragadós

A Sándor Károly sikerén felbuzdulva egyre több élvonalbeli klub és civil szervezet gondolta úgy, hogy a jövő az akadémiákban lehet. (Érdekesség, ha ezt valaki megsúgta volna valakinek 30 évvel ezelőtt, akkor most nem itt tartanánk.) Mára ott tartunk, hogy majd' minden élvonalbeli klub rendelkezik tehetségeket foglalkoztató akadémiával, és az MLSZ is érzi, hogy a legfontosabb az utánpótlás kérdése lesz. Korosztályos válogatottaink egyre jobban szerepelnek a nemzetközi porondon, ami ennek a munkának a kézzelfogható gyümölcse. A jövő egyik nagy kérdése lehet, hogy egy ekkora ország el tud-e tartani ennyi létesítményt, és nem megy-e a mennyiség a minőség rovására.

Van egy kis probléma

Természetes hozadéka a gombamód szaporodó akadémiáknak, hogy egy idő után (mondjuk 2007-től) egymás versenytársai lesznek a klubok ebben is. Már nem lesz olyan egyértelmű, hogy a Sándor Károly a legjobb, hiszen nem uralkodik a piacon, és mivel a távolabb élő fiatalok már nem utaznak Agárdra (hiszen a közelben biztosan van egy akadémia), kisebb lesz a merítési lehetősége. Véleményem szerint pont ez történt az agárdi létesítménnyel is. Bár nem vagyok könyvelő, érdekes adatokat mutatnak az akadémia honlapján található közhasznúsági jelentések is. A 2006- os szerint 4,3 milliós plusszal zárt a kassza, addig a 2007-es évben több mint 25 milliós hiánnyal számoltak. Valami tehát nincs rendben. Azzal a ténnyel is nehéz mit kezdeni, hogy az MTK legnagyobb transzferei sem Budapestről indultak. Németh Krisztiánt éppen Győrből sikerült Agárdra csábítani, és a Simon testvérek is Salgótarjánban kergették a bőrt, amikor az MTK megfigyelői "magukkal vitték" őket. A poszt célja nem az, hogy bármilyen formában is lejárassa az MTK-t. Csak fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy mostanra versenyelőnyük semmilyen formában nem egyértelmű, jönnek a trónkövetelők, akik másképpen vagy jobban próbálják meg csinálni ugyanazt, amit a Sándor Károly Akadémia úttörőként, rendkívül színvonalasan elkezdett.


Nemrég Rafa Benitez is meglátogatta az akadémiát. (Fotó: www.nemzetisport.hu)

Mondjuk azért megemlíthették volna Németh és Simonék esetében, hogy honnan indultak. Nem biztos, hogy annyira egyértelmű, hogy mindenhol csak az MTK-t kellett volna kihangsúlyozni. De ez majd egy másik történet lesz.


Címkék: labdarúgás mtk ungarise vircsaft

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apalyaszelen.blog.hu/api/trackback/id/tr261293609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igen, ezt csinálják. 13 éveseket bekóstolnak. már régen is azt csinálták, nem újdonság.
elég gusztustalan (pláne, mint ahogy cikkben is le van írva), mert meg sem említik később, hogy nem teljesen "hazai" nevelés.

de kétségtelenül hatékonyak. és elsők voltak Mo-n.

bele sem merek gondolni, ha a Fradi lett volna az első, akkor már hol tartana mind a magyar futball, mind a Fradi.
Pályagondnoknak nagy igazsága lehet Fradi-ügyben, de ott a szurkolók nagyon elszúrtak vmit Várszegi elüldözésével.

Ugyanakkor az is érdekes, amit az nso-s fórumban vetett fel az egyik kommentelő, hogy NémethK és a többiek nem véletlenül váltottak MTK-ra, és ez alighanem nem vált hátrányára a magyar focinak. Most azonban jön a konkurencia, sőt már a nyakukon van, és úgy tűnik, a régi módszer már nem eredményre vezető, mert mások is merítenek a jóból. Reméljük, hogy a versengés hosszú távon a magyar labdarúgást szolgálja majd, az MTK-sok pedig bizonyíthatják, hogy mennyire is "úttörők" a mi kis focinkban.

Amúgy eddig tetszenek a posztok, jól indult a blog.
Köszönjük a hozzászólást, gyere máskor is. :)

Az semmiképpen sem vált a magyar foci hátrányára, hogy Némethék a az MTk-nál pallérozódtak, és onnan kerültek külföldre, illetve lassan a válogatott közelébe. A módszer és a tendencia azonban nem lesz jó, DE SZURKOLUNK NEKIK, hiszen valamennyire a siker is meg a kudarc is közös lesz.
@sosemondd:
bár nem ez a fórum alkalmas rá, de várszegi közel sem az "üldözés" miatt ment el.
nem olyan ártatlan bárányka ő sem.
No, bár off egy kicsit, de: a Fradinál hallottunk már cifrább elüldözéses, fenyegetéses esetekről is. A Fradi-szurkolótábor... Na ők sem feddhetetlenek. Olvassátok csak el Varga Zoli könyvét! :)
Mert külföldön ez másképp van? Dehogy. Felesleges ezen rugózni, piac van, versenyhelyzet van, mindent ér, amit nem tilt a szabályzat/törvény. Ilyen egyszerű.
Természetesen a versenyhelyzet diktál, és ami nem ütközik törvénybe azt szabad, csak én a tendenciát vizsgáltam. Külföldi országok nagyobbak, több akadémia, több gyerek, több tehetség. Ott nem igazán érződik meg. Nálunk viszont nem tesz jót, ha ilyen előnyökkel próbálják meg fenntartani az esetleg csorbuló renoméjukat. Szerintem.
igen, az mtk megprobalja az orszag legtehetsegesebb fiataljait megszerezni maguknak, de mi ezzel a gond? az mtk-nak csak bp es kornyekerol kellene jatekosokat hoznia? az ajax, a vilag egyik legjobb neveloegyesulete csak amsterdam kornyekerol szerez fiatal tehetsegeket maguknak? a gyor teremtsen olyan felteteleket, amik eleg szinvonalasak ahhoz, h az egyebkent mar ott jatszok ugy erezzek, h nekik nem szukseges elmenni az mtk-ba, hanem mar helyben megkapjak a szinvonalas kepzest. vagyis azzal tartsak meg a fiatal tehetsegeiket, h magas szinvonalu szolgaltatast nyujatnak. annak orulnek a legjobban, ha a klubok celja a minel jobb infrastruktura megteremtese lenne, igy versenyezve egymassal a legnagyobb talentumokert
A Real? Szerintem 18 éven aluli játékosok elszipkázásában éppen az angol klubok járnak az élen, kihasználva, hogy a szülőhazájában (pl Olaszo.) 18 év alatt nem kaphat profi szerződést a játékos, vagy épp azt, hogy gyengébb bajnokságok klubjai nem versenyképesek az általuk kínált fizetésekkel. Macheda épphogy 16 évesen került az Old Traffordra, Mannonét 17, Clichyt 17, Traorét 16, Fabregast 16 évesen szerződtette Wenger és csak a jelenlegi kereteket néztem meg, sokan oda sem kerültek az A-csapat közelébe.
A real-os péda arra vonatkozott volna, hogy kész játékosokat vásárol meg a klub másoktól. Lehet, hogy kicsit sántít :)

csirko: Szerintem érdemes megnézned a Győr labdarúgó akadémiáját és a Sándor Károlyt. Szerintem versenyben van. A gond valószínűleg az lehet, hogy valamivel "behülyítik a gyerekeket, és azért megy el hozzájuk. Bár lehet, rosszul látom.

www.etopark.hu/akademia/page/galeria
@Fásy Mulató: valoban nem ismerem a gyor akademiajat, de elhiszem h hasonloan szinvonalas mint az mtk-e. ebben az esetben viszont nagyon benak a gyoriek ha hagyjak magukat behulyiteni. ha hasonloak a feltetelek, akkor ezt be is kell tudni mutatni. lehet h 1-2 esetben mukodik a behulyites, de azt gondolom h ha ebbol rendszer van, ott vmit nagyon elszurnak az etonal
az MTK miért zuglói?
@Fásy Mulató: 13 éves korosztálynál azért nincsenek kész játékosok, max tehetségek, akiket valóban megpróbál honi szinten így-úgy Agárdon tömöríteni az MTK, de azért olyasmiről nem írnak a sportújságok, hogy a leendő U16-os csapat megerősítésére leigazolták az U13-mal bajnokságot és sorozatban nemzetközi kupákat nyert "új Illés Bélát" és az "új Hamar Pistát", ugye ők sem saját nevelés voltak :D
Illés Béla és Hamar Pista idején az utánpótlás hogy úgy mondjam gyerekcipőben járt. És tény, hogy 13 éves korban, még nem kész játékosokról van szó, de a kiválasztás, nevelés, tanítás egy jelentős költségét megspórolja a csapat, ha "csak" kiküld két megfigyelőt, és elviszi őket. Amúgy szerintem nagyjából egyet mondunk, csak apróságokban különbözünk. :D
Nekem nem is az a bajom, hogy "osszeszedik" a jonepet (nyilvan Agard kornyeken kezdtek eloszor, de ott inkabb uszni jarnak, v mittomeen...;), hanem a nagybetus szakmai munkavak...szamomra ez, az eltelt ido fuggvenyeben igen messze van a sikertortenettol...

A masik, ami meger 1 miset, az agardi sracok utoelete a Klubnal...

Egyebekben...Hajra MTK!:)
@pikírt: A legnagyobb problémára is sikerült rávilágítani. Csak a sikerekről hallunk, a süllyesztő nem beszél soha. :)
Majd utánajárunk ennek is egy kicsit később. Hátha adnak róla tájékoztatást.
süti beállítások módosítása